25 Eylül 2015 Cuma

Vejeteryan Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Vejeteryan Nedir?

Vejetaryen  denildiği zaman aklımıza ilk gelen  şey, et yemeyen  daha çok ağırlıklı olarak bitkilerle beslenen  kişileri düşünebilirsiniz­. Çevreci yaklaşım düşüncesi ile bir­likte kendileri­ni çevre dostu olarak tanıtırlar­. Vejetaryen  olmaya karar verecekseniz ile ilgi­li bir çok bilgiye sahip olmanız gerekir­­. Aklınızdaki soruların cevabını aldıktan sonra karar size aittir­­.

Vejetaryenler kendi içinde ayrılmaktadır­­.  Vegan olarak sınıflandırılmış bulunanlar sıkı vejetaryenlerdir, ağızlarına hayvansal gıdalara ait hiç bir şey koymazlar­. Yaşamları meyve, sebze, baklagiller, tahıllar ve çerezler tüketerek yaşamlarına devam etmekten  geçer­. Lacto* vejetaryenler ise bitkisel yiyeceklerin yanı sıra süt ürünleri tüketen  sınıf aittir­­. Bitkisel yiyeceklerin yanı sıra tükettikleri hayvanlar­dan el­de edilen  ürünlerle sınıflandırılmış olur­. Vejetaryenler sağlıklı beslenmeye ehemmiyet vererek öyle hareket ederler­. Kırmızı et, tavuk, balık tüketimi­ni her geçen  zaman diliminde daha da azaltarak hayatların­dan çıkartıyorlar­. Beyaz et tüketenler ise yarı vejetaryen  sınıfına girmektedir­­.

Vejetaryen  olmak sağlıklı beslenmek olmaz­. Kısmen  olsa bile sağlıklı beslendiklerin­den  ötürü vücutları fit kalır­­. Hayvansal proteinlerden  yeteri ka­dar faydalanamayan insanlar beyinsel gelişimleri­ni de tamamlayamazlar­. C, E, anti oksidanlar, vitaminler, carotenoidler açısın­dan zengin olurlar­. Beslenmelerine dikkat edip daha çok bitkisel besinler tüketmelerin­den  ötürü kalp hastalıkları, obezite, yüksek tansiyon, osteoporoz ve bir­takım kanser hastalıkların­dan korunmalarını sağlar­.

Vejetaryen  olmak amacıyla yediklerimize içtiklerimize her zaman dikkat etmemiz gerekir­­. Bize uygun olan sınıfa dahil olarak yemek içme düzenimizi değiştirmemiz olanaklıdır­­.  Kendi kararlarımız doğrultusun­da buna imkan verebiliriz­.

24 Eylül 2015 Perşembe

Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Sponsorlu Bağlantılar:

Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Sağılmış olan anne sütünün doğru şekil­de saklanarak bozulması­nın önüne geçilmelidir­­. Anne sütü bebeğe verilme den  evvel kaynatılmadan ve ısıtılmadan verilişi gerekiyor­. Doğal olarak kendi sıcaklığın­da olacağın­da içinde mevcut olan antimikrobik değerlerin kaybolup değerinde azalış gözlenir­­. Anne sütü inek sütün­den  daha uzun süre dayanma özelliği bulu­nur­. Sıcak iklimler­de dışarıda kalacak olan anne sütünde 8 saat süresin­ce mikro üremeyeceğin­den  gün içerisinde bebek beslenebilir­­. Buzdolabı­nın soğutucu bölümünde saklanacak olan anne sütü 24 saat süresin­ce dayana­bilir­­.

Mutlaka hijyenik ve güvenilir ortamlar­da saklanmalıdır­­.  Hijyenik kaplara koyularak üzerine etiket yazılıp başka sütlerle karıştırılması­nın da önüne geçilmelidir­­.

Anne sütü ile ilgi­li bilgiler
Anne sütü oda sıcaklığında 19 ila 22°C sıcaklıkta 10 saat kadar dayanabilir.
Anne sütü buzdolabın­da 0 ila 4°C sıcaklıkta 8 güne kadar saklanabilir.
Anne sütü tek kapılı dolaplar­da 2 hafta kadar dura­bilir.
Anne sütü ticari olarak kullanılan buzdolapların­da * 19°C soğukluklar­da altı ay kadar dura­bilir.

Anne sütünün saklanma­sı için sert yüzeyli plastik kaplar kullanı­mı gerekir­­. Anne sütüne uygun olan kaplar­dan yararlanılarak hazırlanmalıdır­­.

Anne sütü nasıl ısıtılır?
Anne sütünü ılık akan su altın­da ısıta­bilirsiniz­. Kaynama noktasına gelmemeli, kabın dışına gelecek su onun ılık duru­ma gelmesi­ni sağlayacaktır­­. Hafiften  çalkalayınız zaman ­ la kendi varlığını ortaya koyacaktır­­.

Çözülmüş olan süt 24 saat süresin­ce buzdolabın­da muhafaza edilebilmektedir­­. Yeniden  dondurulmadan saklanmalıdır­­.  Bebeğin doyma­sı ile kalan sütün bir sonrasındaki öğüne kadar saklanmaması gerekir­­.