28 Şubat 2016 Pazar

Buğdayın Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

Buğdayın yararları nelerdir?

Beslenmenin özün oluşturan hepimizin yaygın olarak yediği bir gıda kaynağıdır. Buğdayın çok faydaları vardır. Ekilmesi ve biçilmesi arasında 3 ay olan saplarının içleri boş, çiçekleri başak şeklinde olan bir bitkidir. Bir çok türü vardır. çiçeklerindeki tohumlara buğday denir. İçerisinde B vitamini, çinko, demir ve karbonhidratlar vardır. Bunlar, tanelerin kepeğindedir. Bu sebeple buğday unu ne kadar çok kepekli, yani esmer olursa, o derece yararlıdır.

buğdayın yararları


Buğdayın Yararları
- Lifli besinler sağlıklı bir yaşamın esasıdır.
- Buğdayın dış kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü yiyecekler üretilir.
- Kepekli buğday unundan yapılan yiyecekler bağırsakları çalıştırır.
- Buğday tanesinin özü güçlü bir besleyicidir. İnsan bedeninin ihtiyacı olan kalsiyum, demir ve çinko burada yoğundur. Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önler. Fakat yulaf ve mısıra göre sindirimi güçtür.
- Çimlenmesi yapılmış buğday tanesi yenildiğinde veya suyu içildiğinde zihin yorgunluğu ve sinir bozuklukları için yararlıdır.

İlgili aramalar: buğdayın yararları, buğdayın faydaları nelerdir

Cevizin Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

Cevizin yararları nelerdir?

Ceviz ağacının başka bir ismi de koz ağacıdır. Bu ağacın uzunluğu 25 metredir. Kuru dalları mayıs ayında çiçek açar. Olgunlaşan cevizler haziran ve eylül gibi toplanmaktadır. Kış aylarında yapraklarını döker. Çok görkemli bir ağaçtır. Yaz aylarında yaprakları da toplanır. Bu yapraklar kurutularak ham madde olarak eczacılıkta veya sanayide kullanılır. Ceviz ağacı, Kuzey doğu ve doğu Anadolu’ da kendiliğinden yetiştiği gibi, bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yapraklarının içerisinde c vitamini vardır.

cevizin faydaları


Cevizin Yararları

- Cevizin yaprağı kanı keser ve bağırsaktaki bakterileri yok eder.
- Ceviz yaprağından yapılan çay içilirse sindirim bozukluklarında, kabızlıkta, iştahsızlıklarda ve kan temizliğinde yararlıdır.
- Kel hastalığı ve uyuzda yapraklarının kaynatılmış suyu kullanılır.
- Deri hastalıklarında mikrop öldürücüdür.
- Yaprağıyla kaynatılan su saç bitlerine iyi gelir.
- Cevizin içini ezip adet gördükten sonra yenilirse hamile olmaya yardımcı olur.
- Bağırsak hastalığına iyi gelir.
- Taze ceviz bal ile yenirse hemoroide yararlıdır.
- Karında su toplanmasını önler.

Ceviz Yaprağı Çayı Hazırlanışı:

Yarım şeker kaşığı ince kıyılmış yaprak, orta boy 1 su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 4-5 dakika demlendirilir ve süzülür. Gün boyunca 1 veya 2 bardak içilebilir.

Göz Altları Neden Morarır?

Sponsorlu Bağlantılar:

Göz altı morlukları her yaş grubun­da, hem kadınlar­da hem de erkekler­de görülebilen  bir sağlık problemidir­­. Fiziksel görüntümüzü etkilediği için de göz altı morlukları olan insanların ciddiye aldığı bir haldir­­. Kadınlar olarak bu konu ile ilgi­li birazcık daha şanslıyız­. Concealer, corrector gibi kozmetik ürünleri yardımıy­la göz altı morluklarımızı başarılı bir şekil­de saklayabiliyoruz­. Tabii ki sakla­mak bu soruna bir çözüm olmuyor­. Göz altı morluklarına bazı zamanlar şişlik ve halkalar da eşlik edebiliyor­.

Gözaltı morlukları­nın öncelikli sebe­bi uykusuzluk ola­bilir­­. Bilhassa geç saatler­de yatıyor ve gün ­içinde bilgisayar başın­da gözlerinizi yoruyorsanız morluklar ve halkalar kaçınılmaz olacaktır­­. Aşırı stres, dengesiz beslenme, az su içmek de yine gözaltı morlukları­nın sebe­bi ola­bilir­­. Göz kuruluğunuz var ­ise ya­pay göz yaşı kullanmanızı tavsiye edebilirim­. Zira göz kuruluğu da morluklara sebep ola­bilir­­.

Bu kolay sebep­ler hari­cinde göz altı morlukları bir­takım mü­him hastalıkların işareti de ola­bilir­­. Bilhassa uzmanlar karaciğer rahatsızlıkları­nın göz altın­da görülmekte olan morluklara neden  olabileceği­ni belirtmektedir­­. Maalesef bu morluklar kalıt­sal de olabilmekte­dir­­. Bu durumda yapabilecek olduğunuz şeyler sınırlı­. Eğer uzun süredir bu sorunla yüzyüze iseniz mutlaka bir doktora görünmenizde fayda bulunmakta­. Lakin dönem dönem bu sorunla karşılaşıyor iseniz evde hazırlayabilecek olduğunuz bir­takım uygulamalar ile sorununuza çözüm bula­bilirsiniz­.

Bu uygulamalar­dan en  popüler olanı tabii ki salatalık ve patates­. Dilimlenmiş patates ya da salatalığı gözlerini­zin üzerine koyarak bir müddet bekletmek faydalı ola­bilir­­. Bunların dışın­da yine çok popüler olan bir uygulama da çay poşetleri­ni gözlerin üzerine koymak ola­bilir­­. Popüler olan bu yöntemlerin hari­cinde papatya çayı, beyaz peynir, soğuk süt ile yapılmakta olan uygulamalar da gördüm fakat bana pek de faydalı olacakmış gibi gelmedi­. Bun­dan dolayı en  sevdiğim zaten  halihazır­da her zaman evde çay demlendiği için çay poşetleri ile yapılmakta olan uygulama­. Ekstra bir uygulama süresi de olmadığın­dan oldukça pratik­.

Göz altı morluklarınız var ­ise öncelikli olarak buna sebep olan sebe­bi ortadan kaldırmanız gerekir­­. Sebep olan etken  ortadan kalktı ve siz de pratik bir­takım uygulamalar yaptınız fakat hala morluklarınız devam ediyor ise vakit kaybetmeden  doktora gözükmeni­zi öneririm­. Si­zin gözaltı morlukları ile baş etme yönteminiz nedir?

İlgili aramalar: göz altları neden morarır, göz altı morlukları neden olur, gözaltı morluğu niçin oluyor

Probiyotik Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Probiyotik Nedir?

Resmi tanımına göre "probiyotik" yeteri miktar­da verildiğinde ev sahibi organizmanın sağlığına faydalı olan canlı mikroorganizmalardır" (3)­.

Probiyotikler genel olarak bakteridir ama bir maya çeşidi de probiyotik fonksiyonu gösterebilir­­.

Probiyotikleri takviye halinde alabilecek olduğunuz gibi bakteriyel fermantasyonla hazırlanmış yiyeceklerden  de ala­bilirsiniz­.

Probiyotik yiyeceklere örnek verecek olursak; probiyotik yoğurt, probiyotik kefir, lahana turşusu ya da turşu örnek gösterile­bilir­­.

Probiyotik sağlığımı­zın korunmasın­da en  temel unsurlar­dan bir tanesidir­­.Genel­de bağırsaklarımızda kafi sayıda yararlı bakteri bulunmaktadır ­. Fakat bir­takım istisna haller­de bunları takviye ile desteklemek gerekebilmekte­dir­­.Bu bir­takım hal­ler bilhassa sağlıklı olmayan beslen­me, aşırı kırmızı et tüketilme­si, obezite, alerjik hastalıklar, ameliyattan sonra probiyotik kullanı­mı lazım olan dönemlerdir­­.

Doğal yollar­dan beslenme probiyotik olarak kafi destek yaratmaya­bilir ­. Esasın­da hepimiz probiyotik denince yoğurt tüketilmesi­nin kafi olduğunu düşünürüz ­. Fakat bu hiç de düşündüğümüz gibi değil ­. Zira bir tablet veya bir saşe probiyotik alabilmek amacı ile kilolarca yoğurt yememiz gerekir ­. Bu ne yazık ki olanaklı değil ­. Bilhassa mayalı süt ürünlerinde probiyotik bakteriler bulunur­.

Örnek verecek olursak ; ev yapımı kefir , yoğurt , şalgam , turşu , peynir gibi ­. Lakin bu gıdalardaki bakteri tipi ve sayısı çok değişkendir hat­ta üretim aşamasın­da ve raf bekleme süresi içinde hızla azala­bilirler ­. İnsan organizmasın­da bedenimizde mevcut olan hücre sayısı­nın yaklaşık 10 katı kadar , 90 trilyon dolayın­da bakteri yaşamaktadır ­. Bu bakterilerin büyük bölümü bağırsak mikroflorasın­da bilhassa kolon­da yaşamaktadır ­.

Bu bakteriler ;
Yararlı bakteriler yani probiyotikler , zararlı bakteriler yani patojen  bakteriler olarak ikiye ayrılır ­. İnsan sağlığı bu bakteriler arasın­da bulunan denge ile direkt ilgilidir ­.

İki temel probiyotik türü vardır :
  • Bakteri kökenli bulunanlar
  • Mantar kökenli bulunanlar  

Probiyotikler nereler­de kullanılmalıdır?
  • İshal ve kabızlık hallerinde bağırsak florasını düzenlemek
  • Antibiyotikler yardımı i­le bir­likte kullanıldıkların­da antibiyotiklerin patojen  bakterileri yok ederken  onlarla beraber yok ettiği probiyotik bakterilerin geri kazanılmasını sağlar ­.
  • Spastik kolon yani irritabl bağırsak sendromunda 
  • Ülseratif kolit ve Crohn hastalığında 
  • Bağışıklı sistemi zayıfladığında 
  • Çölyak hastalığında 
  • Obezitede
  • Alerjik hastalıklarda 
  • Diyabet hastalığında 
  • Gastroenteritte (yaz ishalleri , yolcu­luk ishalleri)
  • Premetüre bebeklerde
  • Kolan kanserinde

Yeni doğan, hamile, bebek, çocuk, yaşlı yani herkesin kullanabileceği ve yararlanabileceği probiyotikler, yararlı bakteriler yardımıy­la bedenimizde bir onarım yaparlar ­. Ya da oluşacak zararı telafi ederler­.

27 Şubat 2016 Cumartesi

Çarkıfelek çiçeği nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Çarkıfelek çiçeği nedir?

Çarkıfelekgiller ailesindendır­­.  Anavatanı Amerika’dır­­.  Buradan da dünyaya dağılmış 400 kadar çeşidi bulunur­. yurdumuzda bir­takım bölgeler­de süs bitkisi gibi yetiştirilmektedir­­. İçerisinde harman ve passiflora olarak isimlendiri­len  alkaloitleri; flavon, glisosit ve sterol isimli başka maddeler bulunur­. Bazı çeşitleri­nin meyveleri çiğ olarak yenebildiği gibi, içki ve şerbet yapımın­da da kullanılıyor­.

çarkıfelek çiçeği


Yararları:

* Bedendeki gerginlik ve endişelilik durumlarını geçirir­­.
* Strese iyi gelir.
* Sinirsel ve kronik uykusuzluklara çare olmakta­dır­­.
* Parkinson hastalığı ve isteri gibi haller­de sinirsel nöbetlere yararlıdır.
* Zona hastalığı gibi sinir ağrılarını giderir­­.

Hazırlanışı: İlkbahar­dan yazın sonuna kadar bitki­nin çiçek açmamış veya çiçekleri olgunlaşıp meyveye dönüşmüş dalların­dan toplanan yaprakları, gölge ve havadar bir yer­de kurutulur ve sıvı verilmek amacı ile hazırlanır: 1 tatlı kaşığı kuru yaprak üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 15 dakika süre ile demlendirilir­­. Uykusuzluk için, akşamları yatma dan evvel bu sıvıdan bir bardak, rahatlama el­de edilme­si ve başka sıkıntıların geçme­si için istendiği zaman alınmak üzere, günde iki bardak kullanılır­­.

26 Şubat 2016 Cuma

Çayın Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

Çayın yararları nelerdir?
* Kan dolaşımını düzene sokar­.
* Gözdeki batma, çapaklanmaların­da demlenmiş çay suyuna pamuk ile pansuman yapıla­bilir­­.
* Çok kullanma­mak gereksede içilecek olursa vücut ve zihin yorgunluğu alır.
* Sinirleri uyarır­­.
* Sindirimi kolay hale getirir­­.
* İdrarı yapmayı fazlalaştırır­­.
* İshal hastalığına iyi gelir.
* Dizanteriye yararlıdır­­.
* Damarlardaki kireçlenmeyi engeller­.
* Bağırsak hastalıklarına karşı savunucudur­.
* Kalp yetmezliğine faydalı olmakta­dır­­.
* Koleraya faydalı olmakta­dır­­.
* Kan kanserine faydalı olmakta­dır­­.

Uyarı: Çayı fazlaca tüketirseniz çarpıntı ve uykusuzluk yapa­bilir­­. Bunun yanın­da başka hastalıkları bulunanların­da çayı az içme­si gerekiyor­. Bu hastalıklar kilo sorunu bulunanlar, kalp, sinir, mide ve karaciğer hastaları, romatizma ve gut hastaları, böbreklerinde kum ya da taş bulunanlar, kabızlık ve yüksek tansiyon, üremi ya da albüminüri bulunanlardır­­.

İlgili aramalar: çayın yararları, çayın faydaları nelerdir

Adet Döneminde Sinirlilik

Sponsorlu Bağlantılar:

Adet Döneminde Sinirlilik
Adet sancısı her kadı­nın zor dönemlerin­den  bir tanesidir­­. Bu dönemler­de yaklaşık 1 hafta öncesin­den  başlayan gerginlik sendromu, fiziksel ve psikolojik gerginliklere ve şikayetlere yol açmaktadır­­.  Bu şikayetler genel olarak adetin görülmesiyle beraber birkaç gün içerisinde kaybolsa da, iş ve sosyal yaşamı menfi etkileyebilmektedir­­. Bu gergin süreci rahat bir şekil­de atlatmak amacıyla bazı tedbirler alınma­sı önemlidir­­.

Sakarlığa ve ağlama krizlerine de neden  olabiliyor
Adet öncesi gerginlik sendromu, beklenen  adetten  10* 15 gün önce başlayan ve adet bitene kadar süren  duygu durum değişiklikleri (depresyon, anksiyete), uykusuzluk, gerginlik, göğüsler­de hassasiyet, vücut­ta şişkinlik, yorgunluk, sıcak basmaları, iştah değişiklikleri, baş ve kasık ağrısı, konsantrasyon azlığı, sakarlık, ağlama krizleri gibi davranışsal farklılıklar gibi şikayetleri içeren  sendromdur­. Kadınlar arasın­da %75 oranın­da görülmekte olan bu şikayetler eğer bayanlar­da adetin ikinci yarısın­da ve de en  az 2 siklus (adet süreci) görülüyorsa adetten  evvelki gerginlik sendromu tanısı konulabilinmektedir­­.

Depresyon, aşırı sinirlilik ve bilinç kaybına dikkat etmeliyiz!
Her kadın­da adetten  evvelki süreçte bir­takım belirtiler ortaya çıkmakta­dır­­.  Bu belirtilerin amacı kadı­nın adet olaca­ğı için haberdar edilişi ve böyle­likle hazırlıksız yakalanması­nın önlenmesidir­­. Bu belirtiler kadınların yarısın­dan daha azın­da huzur­suz edici, fakat dayanabilecek şiddette olurken, %5 kadın oldukça şiddetli belirtiler hissettirmektedir­­. Depresyon­dan kaygı­ya ve aşırı sinirliliğe kadar pek çok değişik duygu durumu olabilmekte­dir­­. Bazı kadınlar­da hafif bilinç kaybı görüle­bilmektedir­­. Bazı kadınlar­da görülmekte olan depresyon hali, rahatsızlık ve gerginlik tablosuna Premenstruel disforik bozukluk (PMDD) adı verilir­­.

Uzman yardımı almakta fayda var
Adet öncesi gerginlik sendromu yumurtalıkları düzenli çalışan, yumurtlama­sı olan kadınlar­da görülür­. Daha çok görülme yaşı 20’li yaşların sonları ile 30’lu yaşların başlarıdır­­.  Bu sendrom, yumurtlamanın bulunmadığı ergenlik ve menopoz süreci boyunca görülmemektedir­­. Bir kişiye premenstruel sendrom tanısını koymak amacıyla günümüzde muteber tarama ve tanı testi bulun­maz­. Bu sendromda görülmekte olan şikayetlerle ilgili olabilecek psikiyatrik, mide, bağırsak, cinsel ve idrar yoluna ait hastalıkların muayene ile ortadan kaldırılması ve doktorun bu sendromdan şüphelenip hastanın hikayesi­ni öğrenme­si ve ile tanı konulma­sı gerekiyor­.

Düzenli bir şekil­de egzersiz tedavi için önemli
Bu sendrom, tavsiye­ler ve ilaç yardımıyla tedavi edi­lir­­. İlk önce yemek alışkanlığı­nın değiştirilişi gerekiyor­. Az ve sık, yağsız karbonhidrattan zengin düzenli dengeli beslenmek gerekiyor­. Bununla birlik­te kafein, alkol, sigara, çikolatadan uzak durmak faydalı olur­. Stres ile başa çıkabilmek amacı ile yoga ya da düzenli bir şekil­de egzersiz yapıla­bilir­­. Düzenli egzersiz, serotonin hormonunun artmasını sağlayarak tedavide tesirli olur­.

İlgili aramalar: adet döneminde aşırı sinir, adet döneminde gerginlik, adet dönemi neden zordur, adet döneminde kaygı

Çay Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Çay nedir? Çay nerelerde yetişir?

Kuzey ve güney bölgeler arasında kalan ve bu bölgelere akın iklimi olan birçok yerde farklı türleriyle yetiştirilen bir bitkidir. Yurdumuzda Doğu Karadeniz topraklarında, Rize ve etrafında çay üretimi çokça yapılmaktadır. Küçük saplı bir bitkidir. Çiçekleri beyaz, bazı çeşitleri az sarı ya da pembeye benzer renkli ve az kokusu vardır.

çay nedir


Çevremizde en fazla kullanılan bir içecektir. Çayın meydana gelmesi için yaprakları toplanır farklı muameleler sonunda kurutulur. Siyah ve yeşil çay ismi verilen, iki çeşidi vardır. Siyah çay kahvaltılarda ve hemen hemen her yerde daha çok kullanılmaktadır. İçerisinde yani taze yapraklarında kafein, kafein özelliğinde birçok madde, tanen, uçucu yağ ve B vitamini vardır. Alışkanlık yapmasının nedeni çayın içerisindeki kafein ve diğer maddelerdir.

İlgili aramalar: çay nedir, çay nerelerde yetişir

25 Şubat 2016 Perşembe

Lazerli Varis Ameliyatı

Sponsorlu Bağlantılar:

Kadınların en  büyük problemlerin­den  biri Varis­. Görüntüsünü bir yana bırakın, sağlık yönün­den  da çok büyük sorunlar yaratabilmekte­. Varisin sebep­leri içerisinde uzun sü­ren  ayakta durmak, oturarak çalışmak, hamilelik gibi ne­denlerden  meydana çıkabilmektedir­­. Bu varisler bacaklar­da ağrılar iç bilek bölümünde şişlikler, geceleri bacaklar­da görülmekte olan kramplar oluşarak kendisi­ni belli etmektedir­­. Varislerden  kurtulmak amacıyla şimdi ENDOVENÖZ LAZER ABLOSYON TEDAVİSİ uygulanmakta

Kısaca Varisten  sözet­mek istersek bacak bölgesindeki bulunmakta olan kirli kanların toplardamar­da boğumlanma­sı olarak açıklaya­biliriz­. Dinlenseniz bile gözle görülmekte olan varis damarları meydana gelebilmektedir­­. Bu hastalığın günümüzde çok yaygınlaştığı ve gelişmiş toplumlar­da bile bu oran yüzde 3lere ulaştığı gözlenmekte

Varislere Karşı Lazerle Endovenöz Tedavisi
Basit bir muayene ile tanı konulabilmekte­. Daha ayrıntı­lı ve yan tesirsi­nin anlaşılabilişi için kolay ultrason (doppler ultrasonografi) tetkiki yapılır­­.

Varisler­de kaçaklık yapan damarlara ameliyat yapılarak dışarı alınma­sı yerine­. damarın içerisin­den  anjiyoda yapıldığı gibi girilerek lazer teknolojisin­den  faydalanarak hasar görmüş damarlar damar içinde tedavi ediliyor

Endovenöz Tedavisinde Yapılan İşlemler nelerdir?
İlk olarak işlem 1 saat daha az bir müddet sürer ve semptomlar­da anın­da iyileşmeler görülür.

İşlem uygulamasın­da herhangi bir dikiş ya da pansumana gerek kalmamaktadır ve hasta aynı gün taburcu olur ve banyo yapa­bilir.

Herhangi bir cerrahi iz ve dikiş olmaz­. Açılan kesi kalem ucu kadar olur.

Açık ameliyata göre başarı oranı yüksektir­­.

Çok az bir ağrı ve morarma ola­bilir ve 10 gün içerisinde geçer

Hamilelikte Yapılmaması Gerekenler

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelikte Yapılmaması Gerekenler

Bebeğini­zin gelişme­si amaç­lı hamilelik süreci boyunca sağlıklı beslenmenin yanın­da spor ve egzersizler yapmanız mü­him bir yer tutmaktadır­­.  Bazı zamanlar zararlı olmaz bu dediğiniz ehemmiyet vermediğiniz bir­takım ne­denler masum olmaya­bilir­­. Hamilelikten  ötürü bir­takım düzenliğinizden  ve günlük alışkanlıklarınızdan vazgeçmek zorun­da kalırsınız ve buda sizde birazcık can sıkıntısı yarata­bilir­­. Bu sebeple ufak tefek gördüğünüz bir­takım detayları hayatınızdan çıkarmanız hem si­zin hem de bebeğiniz için gerekli­.

İşte sizlere bir kaç öneri
1* Gebelik sürecinizde su tüketimine dikkat etmeniz gerekir­­. Bunun sebebi bebeğini­zin yaşadığı amniyotik sıvı için bol sıvı gerekir­­. Suyun görevi mü­him gıdaları hücrelere taşır enerjinizi yüksek tutmaktadır­­.  Su tüketmeyi unutmayın

2* Kahvaltılarınızda eksik etmeyecek olduğunuz gıdaların başın­da yumurta, peynir, tahıl ekmeği ve yeşilliği mutlak suretle bulundurunuz­. Sakın kahvaltı yapmayı boşlamayın­. Bilindiği gibi en  mü­him öğün kahvaltıdır­­.  kan şekerindeki iniş ve çıkışlar kahvaltıdaki öğünler tayin eder buda hem sizi hem de bebeğinizi korur­.

3* Unutmayın ki dokuz ay süresince 2 kişisiniz ve etrafınızdaki kişiler sizlere 2 kişilik yemek yemenizi önerecektir­­. Siz onlara pek kulak asmayın eğer yeterli, dengeli ve bebeğini­zin ihtiya­cı olan yiyecek kaynaklarını tüketiyorsanız bu yeter­. Daha fazla yemek size kilo yapmaktan bir şeye yaramayacaktır­­. Gebelikte 11* 15 kilo almak idealdir­­.

4* Kafeinli içecekler bildiğiniz gibi zararlıdır ve bebeklerin beyin gelişimi­ni menfi şekil­de etkilemektedir­­. Mümkünse içmemeye gayret gösterin yok ben  içmeden  duramam diyorsanız bitki çayları ya da doğal meyveli süt ola­bilir

5* İşlenmiş besinlerden  uzak durmaya özen  gösterin­. Bildiğiniz gibi bu gibi besinler­de kanserojen  maddeler bulunmakta­. Eğer aşeriyorsanız başka bir şeyler yiyerek geçiştirebilirsiniz yok ben  yemeden  duramam diyorsanız nefsinizi köreltecek kadar tüketin

Buradaki uyarıları yapma dan evvel konunun uzmanına danışmanızı tavsiye ediyoruz­.

23 Şubat 2016 Salı

Hamilelik Şansı Nasıl Arttırılır?

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelik Şansı Nasıl Arttırılır?
Çiftlerin evlilikten sonra en  çok istedikleri şey bir evlat sahibi olmaktır­­. Peki hamile kalmak amacıyla hangi zaman daha önemli, bu tür sorular hep önümü­ze çıkar­. Bunlara yanıt aradık ve sizlerle paylaşmak istedik­.

Hangi zamanlar­da hamile kalınır?
Ovülasyon (kadınlar­da yumurtalıklar­da (yumurta) atılmasıdır)dan evvelki 5 gün içerisinde korunma olmadan bir şekil­de ilişkiye girdiğinizde hamile kalma ihtimaliniz mü­him ölçüde artacaktır­­.

Menstrual döngünün birinci günü, yani adetin ilk günüdür­. Pek çok kadın bir sonrasındaki döngüye girmeden  14­. gün önce ovülasyon yaşamakta­dır­­.  Konuyu birazcık daha açarsak menstural döngünüz 24 ila 30 gün arasın­da sürdüğünü düşünürsek 10* 16­. günler arasın­da ovulasyon görülmekte­dir­­. Yumurta, yumurtalıklar­dan bırakıldığın­da spermle birleşebilir ve bu süre 12 ila 24 saat arasın­da olur­. Spermlerin günlerce canlı kalabildiği düşünülürse ovulasyon­dan günler önce seks yapmak da hamile kalmanızı sağlaya­bilir­­.

Peki Ne sıklıkta?

Hani genelde futbolda söylenir ya 1-0 olsun bizim olsun­. Şimdi diyeceksiniz ne kadar çok olursa o kadar iyi olur diyer­. Şunu unutmayın hamile kalmak istiyor iseniz çok seks yapmak tesirli olmaya­bilir­­. Çok sık boşalmak spermde kalite düşürür­. Uzmanlar dışarı atılmayan spermler yaşlanmakta ve yumurtayı döllemek amacı ile pek harekette bulunmazlar­. Bunun en  etkilisi günaşırı ve günde bir kereden  fazla olmamalıdır­­.  Bu şekil­de yapılmakta olan ilişkiyle hamile kalma olasılığınız artar­.

Peki Nasıl bir ilişki?

Bununla ilgili bir çok yazı kitaplar video görüntüleri bula­bilirsiniz­. Çoğu kimsenin bildiği ve popüler olan Kama Sutra pozisyonlarını bile unutun­. Size vereceğimiz en  tesirli metod Klasik pozisyon­. Evet bildiğiniz pozisyon biçimin­de yapılmakta olan sekle hamile kalmak amacıyla en  doğ­ru olanıdır­­.  Elbette başka pozisyonlar­da hamile kalına­bilir­­.

Şunu unutmayın boşaldıktan sonra 20 dkaika boyunca yataktan kalmalı ve dizlerinizi kırmanız hamile kalma şansınız birazcık daha artar­. Bununla birlik­te vucut ısı artıracak sauna,duş gibi seceneklerden  kaçınmalısınız Vucut ısısı spermleri öldürmektedir.

Uzmanlar boşalma sonra­sı 20 dakika yatakta kalmanın ve dizleri kırarak uzanmanın hamile kalma şansını arttırdığını belirtmektedir­­. Seksten  önce Vücut ısısını arttıracak duş, sauna gibi seçeneklerden  kaçınmak ­gerekir­­. Vücut ısısı arttığın­da spermler ölmektedir­­.

Ağız Kokusunun Çaresi

Sponsorlu Bağlantılar:

Ağız Kokusunun Çaresi
Ağız kokusu hem kendimizi hemde çevremizi huzur­suz eder­. Ağız Kokusu kişi­lerin yaşam biçimi etkileyen,sosyal yaşamını sınırlayan mü­him problemlerin başın­da yer a­lır­­.

Tükürük bezleri­nin görevi; tükürük salgılamma­sı ve bu salgıyı da ağız içerisi­ne iletmekle ile görevlidir­­. Kişilerin Gün içinde besin­lerin az alıma­sı (buna açlık ile karşılaştıra­biliriz) ya da susuz kalma gibi ne­denlerden  ötürü ağız içinde tükürük miktarı azalış gösterir­­.Aynı şekil­de gece tükürük salgısı uykuda bütünüy­le sıfırlanıyor­. Ağızdaki tükürük üretimi azalır, ağız kendisi­ni temizlemek amacı ile gereksinim duyduğu sıvıyı bulamazsa bilhassa sabahları uyandığımızda ağız kokusu olmaktadır Hangi hastalıklar tükürük yapımı­nı azaltır?

Kişisel kaynaklı sebep­ler hari­cinde antihistaminikler, tansiyon ilaçları, psikiyatrik ilaçlar, şeker hastalığı, kansızlık ve ateşli hastalıklar da tükürük yapımı­nı azaltan sebep­ler olarak dikkat çekiyor­. Bun­dan başka ağız içinde oluşmuş bir enfeksiyon, ilerlemiş bir diş eti hastalığı ağızda kokuya neden  olabilmekte­dir­­.

Suyun ağız kokusu üstündeki güçlü etkisi

Çeşitli sebep­lerle azalan tükürük miktarını, olma­sı lazım olan düzeye getirmede su içmenin mü­him bir etken  olduğunu, günde 2 litre su tüketilmesi­nin diş sağlığını korumaya ve tükürük kaynaklı ağız kokusunu engellemeye destektir­­.Yoğun olarak çay, kahve içmenin ve şekerli besinler tüketmenin ağızdaki bakterilerin artışı­na neden  olacağını ve bunun sonu­cu olarak da ağız kokusu yaşanmaktadır, bu yiyecek ve içeceklerin azıcık bir miktar tüketimi gerekmektedir.

Gebelikte İlaç Kullanımı

Sponsorlu Bağlantılar:

Gebelikte İlaç Kullanımı
Hayatını­zın en  mü­him süreci hamilelik… Hem bebeğini­zin hem de si­zin için yaşadığınız hayat standardına ara vererek, her şeyiyle daha dikkatli yaşamanız lazım olan bir dönem­. Yediğinize içtiğinize dikkat etmeli, kullandığınız ilaçları doktorunuza sormadan almamanız gerekir­­. Elbette ki gebelik boyunca var olan problemleriniz artar, ağrılarınız, şikayetleriniz fazlalaşırsa ilaç kullanmak elbetteki gerekli­. Zaten  doktorunuz si­zin için en  doğ­ru ilacı ya da tedaviyi sağlayacaktır­­.

Gebelikte kullanılan ilaçlar FDA (Amerikan ilaç bakanlığı)’ ya göre 5 kategoriye ayrılmış;

A kategorisi: Gebelik boyunca kullanılığı zaman hiç bir sakıncası olmayan ilaçlar­. Yani vitaminler gibi­. Doktorun denetiminde, tavsiye edilen  dozda kullanmak kaydıyla kullanıla­bilir­­.

B kategorisi: Hayvanlar­da denemiş ve hayvanlardaki cenine zarar vermemiş ilaçlardır­­.  Fakat insanlar­da denenmediği hal­de zararsız kabul edilerek kullanılıyor­. Aynı şekil­de vurguluyorum ki doktorunuzdan tavsiye almadan eczaneden  ala­rak kullanmayın­.

C kategorisi: Gebelikte zararlı olduğu hayvanlar üstün­de kanıtlanmış ilaçlar­. Zarar yarar oranı doktorunuzca hesaplanarak alınabilecek olan ilaçlardır­­.

D kategorisi: Bebeğe zarar verme ihtimali yüksek ilaçlar­. Lakin anne adayı­nın sağlığı ciddi risk altındaysa kullanılması gereken ilaçlardır­­.

X kategorisi: Bebeğe zararı net,kesin ilaçlardır­­.  Kesinlikle kullanılmama­sı gerekir­­.

Bu bilgileri vermemin amacı, siz de benim gibi prospektüs inceliyorsanız kategoriler ilaç ile ilgi­li bilgi kazanmanızı kolaylaştıra­bilir­­.

İlaç kullanımın­da riskli dönem ne zamandır? br /> Döllenmeden  sonrasındaki 20 günde alınan ilaçlar­da ya düşük olur, Yada bebeğiniz sağlıkla yoluna devam eder­. Ya hep ya hiç kuralı mevcuttur­. Döllenmeden  sonrasındaki 21 ila 56 gün arası ise riskli dönemdir­­. Zorun­da olmadıkça hiç kullanılmaması gerekir­­. br />br /> Başka dönemler­de yukarıda da bahsettiğim gibi ilaç kategorisine ve si­zin hastalığınıza, ihtiyacınıza göre doktorunuz en  doğ­ru ilacı verecektir­­. br />br /> Mide bulantısı için ilaç kullana­bilir miyim? br /> Mide bulantısı için tavsiye edilen  ilaçlar bulunmakta­. Lakin olanaklı mertebe kullanma­mak gerekir, çünkü bebeğini­zin gelişimine menfi etki­yi ola­bilir­­. br />br /> Reflü, Mide yanma­sı için ilaç kullana­bilir miyim? br /> Doktorunuz tarafı ile size tavsiye edilen  ilaçlar mevcut­. Lakin benim de denediğim bir metot olarak mide yanmanız olduğun­da süt için­. Az da olsa işe yarıyor ve sizi rahatlatıyor­. br />br /> Kabızlık amaç­lı doğal metodlar­la ( bol su, kuru kayısı­.­.vb) çare bulamadıysanız doktorunuza başvura­bilirsiniz­. br />br /> Baş ağrısı için ise parasetamol muhteviyatlı ilaçları kullana­bilirsiniz­. B risk grubuna girmekteler­. Doktorunuza danışmadan asla! br />br /> Bitkisel ilaçları kullana­bilir miyim? br /> Bitkiler evet sağlıklı, kısa süreli çözüm gideren  fakat hamilelik süreci boyunca her bitki masum olmaz­. Hat­ta bitki çayı içerken  bile dikkat etmeniz gerekir­­. Bun­dan ötürü yine doktorunuza başvurmalısınız diyeceğim­. br />br /> Gördüğünüz gibi hamileliğinizde hastalanmaktan kaçı­nın ama korkmayın­. Doktorunuzun gözetiminde sıkıntılar­dan kurtulmanız olanak­lı­. Fakat katiy­yen  ve katiy­yen  doktorunuzdan tavsiye almadan en  zararsız olduğunu düşündüğünüz ilacı bile kullanmayın­. Bu size ve bebeğinize dönülmez yaralar aça­bilir­­.

22 Şubat 2016 Pazartesi

Bebeklerde Konak

Sponsorlu Bağlantılar:

Bebekler­de Konak(Seboreik Dermatit) Nedir?

Konak nedir?
Aslın­da halk dilinde konak olarak bilinen hastalığın tıp dilindeki adı seboreik dermatit'tir. Bebekler­de ciltteki yağ yapısın­da ve miktarın­da doğum sonrası değişimler gözlenir­­. Anne karnın­da iken  bebek annenin her şeyin­den  yararlanıyordu­. Artık kendi vücudunun düzeni­ni yavaşça oluşturur­. Bebekler­de cilt yağı dengesiz ve cildin yağlanma düzeni henüz yoktur ve bebekler­de biotin eksikliğinde meydana geldiği düşünülür­. Hastalığın oluşma ve gelişim sebe­bi tam anlamıyla belirlenememiştir­­. Bebeklerin ilk 6 ayı boyunca daha sık görüldüğü gözlenmiş fakat bu cilt hastalığı çocukluk ve yetişkinlik süreci boyunca de birazcık da olsa rastlanmıştır­­.

Bebekler­de seboreik dermatit nereler­de görülür? Bebekler­de ve çocuklar­da genel olarak saçlı deri, yanaklar, kaşlar, kulak arkaları, kulak içi, bez bağlanan yerler, koltuk altı, boyun kıvrımların­da görülmekte­dir­­.

Bebekler­de Seboreik dermatit belirtileri nelerdir? Ben  ilk kez emzirirken  kafa derisinde sarı, yağlı bir tabaka oluştuğunu fark edip araştırmıştım­. Yanaklar­da ve kaşlar­da pul pul dökülmeler olmuştu­. Lakin doktorunuza cildi gösterip danışın­. Seboreik dermatit tanısını doktorunuz koysun ve ona göre bir tedavi metodu belirlesin­. Zira bebekler­de görülmekte olan konak başka cilt hastalıkları ile karıştırılabiliyor­.

Seboreik dermatit'ten kurtulma yolları nelerdir? Cilt kuruluğun­dan ve cilt yağ dengesi bozukluğun­dan ötürü meydana geldiği için yanaklar­da ya da kulak arkaların­da pul pul dökülmeler olan bir cilt ise, ben  bebekler için özel üretilmiş bitkisel kremlerden  kullandım­. Cildi devamlı rutubetli tutmanız döküntüleri önlemede yardımcı­. Babe marka bebek yüz kremi kullandığımda ikinci gün düzelmeler olduğunu farkettim ve inanamamıştım­. Günde iki kez kullanmanızı öneririm­.

Saçlı deride meydana gelen  yağlı ve kabuk bağlamış konak için, saçlı deriyi banyo dan evvel bebe yağını ya da sızma zeytin yağını saçlı deriye sürün ve yarım saat bekleyin­. Sonrasın­da konak tarağı denilen  ince telli bebek tarağı ile kabukları kaldırarak tarayın­. Birkaç banyoda bütünüy­le kurtulacaksınız­. Deriyi yumuşatmadan döküntüleri kaldırmamanızı öneririm­. (zeytin yağı kullandığınız sırada bilindik marka olmasına dikkat edin­. Zeytinyağı­nın asitlik derecesi cilt için çok önemliymiş, ben  ev yapımı sızma zeytinyağı kullandım ve bebeğimin cildi daha çok kabuk bağlamıştı­.) Banyo suyunun içerisi­ne zeytin yağı ya da bebek yağı damlatarak cildi nemlendirebilirsiniz­. Bu süreçte bebeğinizi 3 günde bir yıkayın­. Konak oluşmasını önleyici şampuan kullanarak tekrar oluşumu­nu önleyebilirsiniz­. Ben  Mustela markası­nın konak önleyici şampuanını kullandım ve sorunu bir daha yaşamadım­. (alıntıdır)

Ses Kısıklığı Niçin Olur?

Sponsorlu Bağlantılar:

Ses Kısıklığı Neden Olur?


Ses kısıklığına neden olan birçok sebep bulunur­. Bunların içinde çok kolay ve kendi kendi­ne iyileşebilecek ne­denler olduğu gibi, ciddi ve tedavisi maksadıyla büyük ameliyatlar gerekecek hastalıklar ola­bilir­­.

Sesteki çatallaşmalar, titreşimler, boğuk ses ve başka bütün ses değişikliğine ses kısıklığı denilir­­. Ses kısıklığına sebep olabilecek hastalıklar arasın­da şunlar sayıla­bilir:

- Larenjit (Gırtlak iltihabı): Daha çok ses tellerindeki tahriş ve enfeksiyon netice­si ortaya çıkar ve ses kısıklığına hat­ta ses kaybına sebep ola­bilir­­. Aşırı derecede alkol, sigara tüketilme­si mide asidi­nin gırtlağa kadar çıkı­şı ve ses telleri­ni zorlayarak konuşma (bağırma) larenjitin en  fazla ortaya çıktığı durumlardır­­.

- Ses tellerinde nodül, kist ya da polip gibi iyi huylu kitleler: Ses telleri­nin aşırı düzensiz kullanımı, devamlı veya sıklık­la çığlık atılması, bağırarak konuşulması, doğal olmayan yüksek ton­da uzun süre konuşulma­sı ses telleri­nin üzeri­ni örten  ince zarda, hafif şişliklere neden  olmakta­dır­­.  Polip olarak isimlendiri­len  bu şişlikler büyüyebilir ve bütün ses tellerine yayıla­bilir­­. Dış etken  olarak ise sigara dumanı ya da kimyasal dumanlar gibi tahriş e­den  dumanlar da poliplere neden  ola­bilir­­. Nodüller­de polipler gibi sesin aşırı düzensiz kullanılışı sonu­cu olmakta­dır­­.

- Akciğer hastalıkları: Uzun süreli ses kısıklıkları ciddiye alınmalıdır, akciğer kanseri­nin mü­him bir belirtisi olan ses kısıklığı, gerekli testler yapılmama­sı halinde (akciğer grafisi, tomografi ve gerektiğinde biyopsi) erken  tanıda gecikmeye dolayısıyla yaşam kalitesi ve süresine menfi tesirleri olacaktır­­.

- Ses teli hareketine imkan veren  sinirlerin felci: Ses telleri­nin hareketine imkan veren  fazlaca sayıda kas ve bu kasların hareket etmesine imkan veren  iki ana sinir bulunur­. Bu gırtlak kasları­nın hareket etmeme­si haline ses teli felci ismi veri­lir­­. Nedenlerin­den  en  önemlisi ses telleri­ni etkisi altına alan virüslerin neden  olduğu sinir iltihabıdır­­.  Bununla birlik­te beyin ve boyun (tiroit kanseri) bölgesi tümörleri ses kısıklığı ile kendisi­ni gösteren  ses teli felci ile sonuçlana­bilir­­. Kısık ve çatallanan ses öncelikli belirtilerdir­­.

- Mideden  yukarıya doğ­ru asit kaçağı­nın olma­sı (reflü): Baş ve boyun kanseri hastası olanların yaklaşık %30'un­da reflü tespit edilmiştir, genel­de ses kısıklığı ile kendisi­ni belli eder­.

- Alerji ya da iltihaplar­dan kaynaklı geniz akıntısı

- Gırtlak ve etrafında­ki dokuların tümörleri

- Ses telleri çevresine gelen  darbeler

- Psikolojik ne­denler

- Şeker hastalığı ya da sinir sistemi hastalıkları gibi vücudun başka bölgeleriyle beraber ses teli­ni de tutan hastalıklar

Şu Durumlar­da Doktora Gidiniz:

1 ila 2 haftadan daha fazla süren  ses kısıklıkların­da mutlak suretle doktora gidilmelidir­­. Ses kısıklığı ile bir­likte soluk alma zorluğu, ağızdan kan gelmesi, yutma zorluğu ya da boyun­da parça (şişlik) gibi şikayetler­de var ­ise KBB uzmanına başvurmak amacıyla acele edilmeli­dir­­. Ses kısıklığı olduğu zaman ne hemen  ciddi bir hastalık endişesine kapılmalı ne de çok küçümseyip muayeneyi ihmal etmemek gerekir­­.

İlgili aramalar: ses kısıklığı neden olur, ses kısıklığının nedenleri, ses kısılması niçin oluyor

Barut Ağacının Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Barut ağacının faydaları nelerdir?

Barut ağacı güney anadolunun kara ile suyun birleştiği suyu bol olan yerler ve dere kenarlarında yetişmektedir. Diğer bir adıda erkek akdikeni olarak bilinir. Yüksekliği bin metreyi bulan su olan dağlık bölgelerde bulunur. içirisinde Antraglikozidler, tanen, saponin, acı maddeler, şekerli komponentler, elma asidi, frangul asidi, glikofrangulin bulundurmaktadır. Yararları vardır. İdrar yapmayı arttırıcıdır. İshal yapar. Bağırsakları temizler. Yaraları geçirir. Safra hastalığına iyi gelir. dolaşım bozukluğunda kullanılır. Karaciğer hastalığında alınabilir. Sarılığı geçirir. Siroz hastalığında faydalıdır.

barut ağacının faydaları


Hazırlanışı: Üç yaşındaki dalların kabukları kullanılır. Kabuklar kurutularak bir yıl bekletilir, bir yıl sonra kullanılır. doğranmış kabuklarından 1 çorba kaşığı 0,5 litre suda 6 saat bekletilerek 10 dakika kaynatılır. Süzüldükten sonra günde 3 kere yemeklerden önce bir çay bardağı kullanılabilir.

20 Şubat 2016 Cumartesi

Bostanotunun Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Bostanotunun faydaları nelerdir?

Bu bitkinin diğer bir adıda şevketi bostandır. İçeriğinde elma asidi, eterik yağ, madeni tuzlar, acı maddeler vardır. Birden çok yararları olan bir bitkidir. Aşağıda sıraladık.

bostanotunun faydaları


- Öksürük için yararlıdır.
- İshal yapıcıdır.
- İltihap ve kanayan yaraları geçirir.
- Kalbi güçlendirir.
- Kan şekerini azaltır.
- Her çeşit alerjiye yararlıdır.
- Araç ve deniz tutmaları ve astım, kaşıntılı döküntüler bu bitki kullanılırsa geçer.
- İştah açar.
- Damla hastalığına iyi gelir.
- Karaciğer hastalıklarına iyi gelir.

Hazırlanışı: Alerji için 1 litre suya 2 - 3 tutam tohum atılarak 1 gün bekletildikten sonra 7 - 8 gün süreyle her gün 1’er saat arayla 1’er çorba kaşığı içilir.

Başka rahatsızlıklar için; 2 bardak kaynar suya 10 gr. bitki yada kök yada ikisinin karışımı konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülür. Günde 3 defa 1’er yemek kaşığı alınır.

Kesinlikle böbrek hastalığı olanlar kişiler kullanmamalıdır.

Baldırıkara nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Baldırıkara nedir?

Diğer adı karabaldır. Özellikle dere kenarlarında ve ıslak yerlerde yetişir. Uzunluğu 25 ve 40 cm arasında değişir. Yaprakları at yelesini benzer. Ülkemizde nerede ise her yerde görülür. En doğru olanı dallarının siyahlığı kırmızıyı andıranı, yaprağı yeşil olanıdır.

Baldırıkara Yararları: Kurutulmuş elli- altmış gram bitki yaprağı bir litre suda kaynatılıp suyu ile saçlar yıkanırsa saçlar beslenir ve çoğalır.

Böbrek ve mesanede olan taşları yok eder. İdrar söktürür.

Nezle ve burun-boğaz hastalığına, öksürüğe çok faydalıdır.

adet kanamalarını düzenler.

Göğsü açar balgamı atar.

Önemli not: Çok kullanılırsa dalağa zararı olur.

17 Şubat 2016 Çarşamba

Bamya faydalımıdır?

Sponsorlu Bağlantılar:

Bamya faydalı mıdır?

Bamyanın yaprakları asma yaprağına benzer. Meyvesi beş bölmeli, tohumları yuvarlak ve yeşilimtırak gri renkte, sebze olarak yenen bir bitkidir. Faydalı bir sebzedir. Yaş veya kuru olarak sarf edilir. Konserveleri de yapılır. Amasya, Balıkesir bamyası gibi türleri vardır. Bamyanın en önemli faydası kansere karşı faydalı olmasıdır. Bamyadaki sümüklü dediğimiz kısmı mide ve bağırsak yüzeyini korur. Bu sebeple alınan besinlerin kanserojen etkisini önler. Bamya ayrıca bağırsakları çalıştırır. Lifli olması nedeniyle bağırsakları temizler. Bamyadaki diğer bir madde olan glutatyon kanser savar olarak bilinir. Kabızlığı olan kişilerin bamya yemesi gerekir. Bamya güçlü bir antioksidandır.

İlgili aramalar: bamyanın faydaları, bamya faydalı mı

Burçak Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Burçak Nedir?

Burçak nerede ise her bölgede yetişen bir bitkidir boyu 25 cm uzunluğundadır. Baklagillerden olup taneleri hayvan yemi olarak satılan bir bitkidir. Taneleri mercimeği andırır.

burçağın faydaları


Yararlarını aşağıda sıraladık:
Unu sirke ile harmanlanıp içilirse idrarı söktürür.
Yapısı güçsüz olan kişilerde helva yapılıp yedirilirse şişmanlatır.
Tohumları isilik ve basura kullanılabilir.
Ciğer, dalak tıkanıklığına çok yararlıdır.
Cinsel arzuyu artırır.
Anne sütünü arttırır.
Ciğere faydalıdır.
Bulamacı yapılıp sert urların üzerine sürülürse iyileştirir.
Sırt ağrılarını faydalıdır.
Ayrıca bulamacı kırılan kemiklerin üzerine bağlandığında geçirir.
Vücutta oluşan lekelerin üzerine sürülürse çok faydalıdır.
Cildi güzelleştirir.

İlgili aramalar: burçak nedir, burçağın faydaları

Börülce Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Börülce Nedir?

Baklagiller familyasından, ortası koyu renkli olduğu için Karnıkara adı da verilen, fasulyeye benzeyen bir tahıl çeşididir. Börülce C vitamini ve bitkisel protein yönünden özelliği çok yararlı bir sebzedir. İçerisinde azot ve nişasta da vardır. Börülcenin fasulye gibi yemekleri yapılabileceği gibi salata içerisindede kullanılabilir. Bu bakliyatın yararlarını aşağıda sıraladık.

börülcenin faydaları

Göğüs ve akciğere iyi gelir.
İdrar yapamama ve makat kaşıntısını önler.
Cinsel isteği arttırır.
Yanıklara iyi gelir.
Kandaki şekeri düşürür ve yüksek tansiyonu engeller.
Kansızlığa iyi gelir.

Hazırlanışı: Börülce, yemeği, salatası ve turşusu yapılarak yenilmesiyle birlikte ezilerek yanıklarda da uygulanabilir.

İlgili aramalar: börülce nedir, börülcenin faydaları

16 Şubat 2016 Salı

Ballıbabanın Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Ballıbabanın faydaları nelerdir?

Diğer bir adı da beyazısırgan, bitkisidir. Uzunluğu yarım metreye kadar bulan bir bitkidir. Yol ağızlarında, meyve, sebze bahçelerinde, bayırlarda yetişir. Yaprakları ısırgan otuna benzer. Benekli ballıbaba ve ak ballıbaba gibi türleri vardır. Yaz aylarında toplanır gölgede kurutulur. Ya da taze olarak kullanılır. Ballıbabanın yararlarını aşağıda sıraladık.

ballı babanın faydaları


- Alerjik rinitlere iyi gelir.
- Ateş düşürücüdür.
- Böbrekleri çalıştırır.
- Bağırsakları çalıştırır.
- Yaprakları dövülerek suyu kullanılırsa rahim iltihaplarına, rahim kanamalarına ve prostat hastalıklarına yararlıdır.
- Şurubu ise boğaz şişme ve ağrılarına, vereme ve kadınlarda adet ağrılarına iyi gelir.
- Merhemi yanıklara iyi gelir.
- Yaprağının haşlanmışı kabakulak, mayasıl, kanlı basura iyidir.

İlgili aramalar: ballıbaba nedir, ballıbabanın faydaları

Baldıran Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

BALDIRAN NEDİR?

Anason maydanoz ve kereviz vs bitkileri içerisine alan bitki familyasındandır. Rutubetli yerlerde yetişen, 1-2 metre boyunda zehri olan zararlı bir bitkidir. Yaprakları büyük; bedeni kabadır. Saplarının alt kökü vişneçürüğü renktedir. Yaz aylarında beyaz çiçekler açar, çiçekleri basık ve küçüktür. Çirkin bir kokusu olan zehirli bir bitkidir. İki gruba yarılır. Büyük baldıran ve Küçük baldıran olmak üzere 2 türe ayrılır. Tıpta büyük olanı kullanılır. İçeriğinde elma asidi, uçucu yağ vardır. Yararları: Ağrı kesici, kasılmalara faydalı ve dinlendirici özelliği olduğu halde çok zehirli olduğu için uzmanla görüşülmeden kullanılamaz. Saçlara külleri kullanılabilir. Saçı güçlendirir. Romatizma ağrına iyi gelir. Çay olarak kaynatılıp içilirse göğüs ve akciğerde bulunan kan, safra, balgam ve safrayı atar. Uzmana danışılmadan kullanılmamalıdır.

15 Şubat 2016 Pazartesi

Acı Ağaç

Sponsorlu Bağlantılar:

ACI AĞAÇ NEDİR?

Sıcak diyarlarda yetişir. Bazı memleketlerde acı ağaçtan yapılan çanaklardan su içen kişilerin güçleneceği söylentileri vardır. Başka adı da vardır. Kuvasya ağacı olarak da bilinir. Sedefotuna benzeyen 2-3 metre uzunluğunda küçük bir bitkidir, ince kabuklarının üzerinde sarı noktalar vardır. Çiçekleri kırmızıdır. Sıcak ülkelerde yetişir. Bu ülkelerde; acıağaç kabuklarından yapılan kaplardan su içenlerin kuvvetleneceğine inanılır. tıbbi olarak kökü, kabuğu ve odunu kullanılır. Etken maddesi "quassine" dir. Çok tatsızdır. Yararları hazımsızlık varsa iyi gelir. Ayrıca yemek isteğini arttırır. Böbrek taşlarının düşmesini yardımcıdır, safra kesesinin ağrılarını dindirir. Çok acı olduğu için haşereleri öldürmede ve kaçırmada kullanılabilir. Hazırlanışı : Bir litre suya 5 gr ağaçtan konur ıslatarak ya da haşlanarak kullanılır.önemli olan bir konuda yaşa ve kişinin yapısına göre kullanılmalıdır. Çok kullanılması halinde baş dönmesi, kusma ve bulantı gibi rahatsızlıklara sebep olur.

Ardıçın faydaları nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Ardıçın faydaları nelerdir?

Yapraklarını dökmeyen olmamış kuru ham meyvegillerden 2-5 metre uzunluğunda yeşil bir ağaçtır. Ülkemizde sekiz çeşit ardıç yetişmektedir. Yaprakları ince, uzun, ucu keskin ve güzel kokusu olan bir ağaçtır. Meyveleri; siyah, ışıldayan kozalaklar halindedir. Bunlara ardıç tohumu adı verilir. Kış aylarında toplanıp, kurutulur. Ayrıca sıcak yerlerde ardıç ağacı yetişebilir. İçeriğinde uçucu sıvı, glikoz, sakaroz ve farklı asitler vardır. Ardıçın vücuda yararları vardır.

- İdrar yapmayı sıklaştırır.
- Ter atmaya yardımcıdır.
- Midenizi güçlendirir.
- Balgam söktürücüdür.
- Mikrop atıcı özelliği vardır.
- Dalları kullanılarak yapılan merhem cilt hastalıklarına iyi gelir.
- Romatizma ve gribe karşı iyidir.
- Şekeri düşürür.
- Adet ağrılarını geçirir.
- Bayanlardaki akıntıları önler.
- Ağız kokusuna iyi gelir.
- Ayrıca ezilmiş meyveleri sirkede bekletip kullanılırsa baş ağrısını keser.
- Kanı temizler. Günde dört adet on iki gün yenilir.
- Yeni çıkan dalından yapılan çay zayıflamada faydalıdır.


Hazırlanışı: Az dövülmüş meyvelerinden 1 yemek kaşığı 400 gr. kaynayan suya eklenir su ateşten indirilir. 2 saat demlendirilerek günde 4 defa yemeklerden önce kullanılır.

Yan etkileri olan kişiler böbrek hastaları ve hamileler asla kullanmamalıdır. Ayrıca 6 haftadan çok alınmamalıdır.

Altın Otunun Faydaları Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Altın otunun faydaları nelerdir?

Altın otu 50 ila 60 cm büyüyen sarı çiçekler açan bir bitkidir. İçerisinde flovanlar, karotin, c ve p vitamini vardır. diğer adıda güve otudur. Sarılık ve karaciğer sirozu hastalığında tavsiye edilebilir. Ayrıca iktidarsızlık, siyatik, egzama, kan tükürme ve enfeksiyonlarda kullanılabilir. Hazırlanışı: 1 çorba kaşığı kıyılmış bitki 400 gr. kaynar su ile çay gibi demlenilir. Günde 3 defa yemek yenmeden kullanılır.

Altınotunun Faydaları:
- idrar artırıcıdır.
- böbrek kum ve taşlarını atar.
- varis ve eğzamada kullanılır.
- gastrit için altın başak otu ve kantaron ile pişirilip balla yenir.
- idrar yolu enfeksiyonu için kullanılır.
- kabızlık ve hemoroid içinde faydalıdır.

İlgili aramalar: altınotunun faydaları, altın otunun yararları

11 Şubat 2016 Perşembe

Avokado Nasıl Yenir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Avokado Nasıl Yenmelidir?

Avokadonun da diğer meyveler gibi kilo verme, diyabet, kalp rahatsızlığı, sağlıklı cilt ve saç, sindirim gibi çeşitli yararları vardır. Avokado E vitamini deposudur ve protein açısından sağladığı faydayı E vitamini ile destekler. Bu iki öğe birçok hastalıkla savaşmak için çok önemlidir. Avokado meyvesini birçok şekilde hazırlayıp yiyebilirsiniz. Mesela meyve uzun bir biçimde ortadan kesilir. Ortadaki büyük çekirdek alınır. Meyve ince ince cips gibi doğranır veya ezilir. Tuz, kırmızı veya karabiber ekilir. Limon sıkılır karıştırılır. İsteğe göre biraz taze yada kuru soğan doğranarak eklenir. Eğer seviyorsanız maydanoz ve domateste katılabilir. Salata olarak tüketilir. Yağsız yenmelidir. Diğer bir şeklide soyulmuş ve rendelenmiş avokado sarımsaklı yoğurt ile karıştırılıp yenebilir. Omlet için de kullanabilirsiniz. Avokadoyu sote olarak da yiyebilirsiniz. En son olarak tavsiye edilen ezilmiş avokado bal ve ezilmiş cevizle karıştırılır. Bu durumda tuz, limon, biber eklenmez.

10 Şubat 2016 Çarşamba

Limonlu Su Zayıflatıyor Mu?

Sponsorlu Bağlantılar:

Eğer zayıfla­mak amacıyla mucize bir çözüm peşindeyseniz maalesef size kötü haberlerimiz var:

Limonlu su, yalnız başına zayıflatmaya yetmiyor!

Fakat hemen  hayal kırıklığı yaşamayın­. Limonlu su, zayıflatmaz ama zayıflamaya yardım eder.

Kilo kaybetmek istiyor iseniz zaten  kapsamlı bir çabaya girişmeniz gerekir­­. Düşük kalorili diyetler uygulamalı, düzenli ve sağlıklı beslenmeli, düzenli spor yapmalı ve kendinizi motive etmeniz gerekir­­. BU unsurları hayatını­zın parçası haline getirmişseniz limonlu su içmek size bir­takım avantajlar sağlayacaktır­­.

limon suyu


Limonlu su içmenin faydaları;

Birçok beslenme uzmanı, limonlu su içmenin kilo kaybın­da gerçek ve gözle görülür tesirleri olduğu görüşünde­. Limonlu su, kilo kaybını hızlandıra­bilir­­. Bununla birlik­te kilo vermeyi kolaylaştırıcı özellikleri­nin yanın­da vücudunuzdaki toksinleri de temizlemektedir­­. Limonlu su, iyi bir idrar söktürücü ve sindirim tetikleyici olarak da zayıflarken  size fayda sağlar­. Ve tabii Vitamin C deposu olarak da bağışıklık sisteminize faydalı olmakta­dır­­.

Yetişkin bir erkeğin günlük Vitamin C gereksinimi­nin 1/5’ini; yetişkin bir kadınınsa 1/4’ünü karşılayabilen  1 tane limonun suyunun yalnız­ca 11 kalori olma­sı da ayrıca kilo kaybetmeyi amaçlayanlar için bir cazibe unsurudur­. Çün­kü limonlu su ile aldığınız C vitamininin, vücudunuzdaki hücrelerin, vücut­ta bulunan yağı yakarak enerjiye dönüştürmesine imkan veren  karnitin yapımı­nı artırdığı bilinir­­. Bunu sağlarken  de size gerektiğin­den  çok kalori aldırmama­sı tabii ki önemli­.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, C vitamini­nin vücut direnci­ni artırarak egzersiz yaparken  de daha zor yorulmanızı sağladığını gösterir­­. Limondaki Vitamin C de aynı etki­yi gösterip, spor salonun­da daha çok zaman geçirmenize; dolayısıyla daha çok kalori yakmanıza yardımcı ola­bilir­­.

Limon suyu acıkmayı engelliyor, kanın vücut­ta dolaşımını hızlandırıyor!

Limon­da mevcut olan pektin lifi, sık acıkmanızı engelleyerek daha az yemek yemek ihtiya­cı hissetmenizi sağlıyor­. Böylelikle kilo vermek amacı ile giriştiğiniz mücadelede si­zin için mü­him bir silah haline geliyor­.

Ayrıca limon, kan dolaşımınızı hızlandırarak hareketsiz kaldığınızda bile daha fazla kalori yakmanızı ve bedenini­zin daha fazla yağı metabolize etmesi­ni sağlıyor­. Antioksidan olarak ciddiye alınma­sı lazım olan limonun barındırdığı flavonoidlerse hücrelere zarar veren  serbest radikallerin çoğalmasını engelleyerek oksidatif stresi azaltıyor­. Oksidatif stres, yalnız­ca kilo almaya değil; kanser, kalp ve şeker hastalıklarına da neden  olabileceğin­den  limonun bu özelliği ayrıca kayda değer­.

Ayrıca limon, özünde asidik bir yiyecek olsa bile bedene girdiğinde alkalik özellik kazanıyor­. Alkalik besinler tüketmek de genel vücut sağlığınız için çok gerekli­.

Limonlu su selüliti de engelliyor!

Limonlu su içerek, bedenini­zin susuz kalması­nı da engellemiş oluyorsunuz­. Susuz kalmış vücudun daha fazla yağ depoladığı, bilinen  bir gerçek­. Zayıfla­mak amacıyla bol su içmelisiniz zaten… Ayrıca, limonlu su, düzenli şekil­de içildiğinde selülitleri de ortadan kaldırıyor­. Yalnız, limonlu suyu ılık su ile hazırlamaya ve limonun asidik yapısı sebebiy­le mide problemleri yaşama­mak amacıyla limon ve suyu en  azın­dan yarı yarıya karıştırmaya dikkat edin­.

ÖNEMLİ UYARI: Kilo vermek için, bilinçsiz diyetlere kalkışmayın­. Bir diyete başlarken  si­zin için en  doğ­ru olanını doktorunuzla beraber belirleyin­. Diyetinize limonlu suyu eklerken  de bilhassa mide yanması, mide ülseri veya reflü şikayeti bulunanların mutlak suretle doktorlarına danışmaları gerekli­.

Avokado Faydalı mıdır?

Sponsorlu Bağlantılar:

Avokado faydalı mıdır?

Avokado da sağlıklı yaşamını devam ettirebilmeye yarar sağlayan besin değeri bulunmaktadır. Ayrıca verimli bir içeriğe sahip olması ve güzel bir tadı olmasından dolayı çeşitli yemeklerde kullanılır. Avokado tokluk hissi veren bir meyvedir. İçerisindeki bu madde guacamoledir. Avokadonun ham hali ağızda pek hoş olmayan bir tat bırakır. Avokado kabuğu yeşil, yenen kısımları beyaz, iri çekirdekli bir meyvedir. Avokado tam olgunluğu toplandıktan sonra başlar. Tadını tam almak için olgunlaşmasını beklemek gerekmektedir. Bundan dolayı yumuşak olandan alınmalıdır. Avokado alırken dışının parlak ve kaygan olmasına, salladığınızda çekirdeğin sesinin gelmesine bakın. Birkaç gün sonra yiyecekseniz, sert olanı seçmemeniz daha iyidir.

avokado


Avokadonun yetiştirildiği asıl yer Meksikadır. Diğer bölgeler ise Guatemala ve Güney Amerika’ nın kuzey sahillerinde yetişir. Faydaları sayabiliriz. Kabızlığı geçirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği doymamış yağ asitleri kanda kolesterolün yükselmesini önler dolayısıyla Kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaçtır. Avokado, vücutta toksit maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa sebep olan zararlı maddeleri yok eder. İçerisinde olan protein, mineral ve vitaminler küçük çocukların ve hamile bayanların dengeli ve sağlıklı beslenmelerinde çok gerekli olan gıdalardır . Avokado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici işlevini görür.

İlgili aramalar: avokadonun yararları, avokado faydalı mı, avokadonun faydaları var mı

Ahlat (Yabanarmudu)

Sponsorlu Bağlantılar:

AHLAT

Ahlat ağacı bazı illerde yaban armudu olarak bilinir. Genelde her memlekette yetişmektedir. Ahlat ağacının verdiği meyvelerin içerisinde meyve asitleri, şeker ve tanen vardır. Çok yararlı bir meyvedir. Ahlat ağacı, kendiliğinden yetişen bir ağaçtır ve yemişleri armuda benzer. Ahlat ağacının filizlenen bölümleri böcek ısırmalarına için yararlıdır. Ayrıca dikenli bir ağaçtır. Meyvesi tam geliştikten sonra tazeyken veya kurutularak yenir. Üzerine armut aşılanır. Meyvesinin renkleri beyaz ve siyahtır.

yabanarmudu


Yararları vardır. Bunlar zehirli böcek ısırmalarında zehrin vücuttan atılmasını sağlar. Bir kişi ishal olmuşsa iyi gelir. Astım ataklarına iyi gelir ve astım hastalığını iyileştirir. Ahlat suyu kanı sulandırır faydalıdır. Diş eti hastalıklarına iyi gelmektedir. Kalbi de kuvvetlendirir. Akılda kalması gereken bir not ise aç karnına meyvesi yenmemelidir, zararlıdır.

İlgili aramalar: ahlat nedir, yaban armutu nedir, yabanarmudunun faydaları

9 Şubat 2016 Salı

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Dünya genelinde yapılmakta olan araştırmalara göre, her 4 yetişkin kişiden biri hayatı­nın belli bir süreci boyunca boyun ağrısı problemiyle mücadele etmektedir­­.

Günlük yaşamı zorlaştıran ve hayat kalitenizi düşüren  boyun ağrıları­nın ne­denlerini, boyun ağrısın­dan korunmanın yollarını ve tedavi yöntemleri­ni sizler için yazımızda bir araya getirdik­.

Boyun Ağrısı­nın Sebepleri Nelerdir?

Boyun ağrıları­nın sebep­leri içerisinde en  yaygın bulunanlarını;

Bilgisayar karşısın­da veya çalışma masasın­da uzun süre aynı konumda durmaya bağlı kas gerilimi,
Boyun kasların­da gerilimi artıracak derecede stres,
Yanlış uyku pozisyonları,
Bedensel güç gerektirmiş olan işleri devamlı olarak yapmak,
Kireçlenmeye ve yaşlanmadan kaynaklı eklem sorunları, şeklinde sıralaya­biliriz­.

Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boyun ağrısına yakalanma­mak ve boynunuz ağrıyorsa bunu asgari­ye indirmek amacı ile uygulayabilecek olduğunuz bir­takım metod­lar bulunur­. Bu yöntemleri uygulama dan evvel bir uzman­dan destek almanız yararınıza olacaktır­­. Boyun ağrısını evde tedavi etmenin yollarını sıralarsak;

Vücut duruşunuzu düzeltin­. Oturuş, yürüyüş ve uyuma pozisyonlarınızı omurganın konforuna göre ayarlamanız gerekir­­. Düzenli bir şekil­de egzersiz yapın­. Yürüyüş, koşu, hafif ağırlıklarla çalışma veya pilates gibi sporlar, boyun ağrılarını önlemekte oldukça tesirlidir­­.

Çalışırken, TV izlerken  veya bilgisayar başındayken  her saat başı kısa molalar verin­. Mümkün olduğu kadar ağır kaldırmamaya ve ani hareketler yapıldıktan sonra bulunmamaya özen  gösterin­. Uyurken  çok yumuşak veya çok sert yastıklar kullanma­yınız­. Mümkünse sırtüstü uyumaya çabalayın­.

Boyun Ağrısının Tedavisi Nedir?

Uzun süreli boyun ağrısı, eklem sorunları­nın veya omurga rahatsızlıkları­nın işareti ola­bilir­­. Bu durumda boyun ağrısı­nın tedavisi­ni uzmanlara emanet etmek daha akıllıca olacaktır­­. Doktorlar boyun ağrısı­nın tedavisinde öncelik­le ağrı kesicileri ve ağrılı alana sıcak* soğuk presleri önermekte­dirler­.

Bunun yanın­da sizlere verecekleri egzersizleri günlük olarak düzenli bir şekilde yapmalı ve yukarıda yer alan başka tavsiyelere de harfiyen  uymanız gerekir­­. İleri derece boyun ağrıları­nın tedavisinde, akapunktur ve fizik tedavi gibi metod­ların kullanıldığı da bili­nir­­.

İlgili aramalar: boyun ağrısına ne iyi gelir, boyun ağrısının tedavisi nedir, boyun ağrısı nasıl geçer, boyun ağrısı için ne yapılabilir

Hamilelik Reflüsü

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelik Reflüsü

Yemek yediğimizde gıdaları ağzımızda çiğner ve yutarız­. Gıda parçacıkları yemek borusun­dan aşağı inerler ve midede asit safra ve azıcık bir miktar pankreas sıvısı ile karışıp sindirilmeye başlarlar­. Bu içerik mideye zarar vermez çünkü mide duvarı­nın buna karşı bir savunma­sı bulunur­. Lakin bu içerik yemek borusun­dan geriye kaçar ise reflü hastalığı olmakta­dır­­.  Normal­de bu içeriğin geri kaçmaması­nın sebe­bi mide kapağı olarak isimlendiri­len  bir mekanizmadır Çeşitli sebep­lerle bu kapak işleyişi­nin fonksiyonu bozulur ise reflü olur ve bu süreçte öncelikli olarak yemek borusu ve mide muhteviyatı daha yukarı gelirse yutak, ses telleri, gırtlak ve sinüsler hat­ta akciğerler zarar ala­bilir­­.

Gebelik süreci boyunca Reflü sorununun sıkça yaşandığını söyleyen  KadıköyŞifa Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Op­.Dr Levent Eminoğlu alınacak tedbirler hususun­da uyarıyor­.

Gebelikte Reflü

Gebelerin yaklaşık olarak %70 i değişen  zamanlar­da ve miktar­da reflü şikayetleri yaşar­. Bu gebeliğin hemen  başın­da olabileceği gibi ileri dönemler­de de meydana gele­bilir­­.Hat­ta gebeliğin ilk belirtisi ola­bilir­­. Gebelikte yaşanmakta olan reflü problemleri gebeliğin bitimi ile birçoğu kez son bulur ve süren  bir tedavi gerek­mez­.

Gebelikte reflü olması­nın sebep­leri

Gebelikte reflünün bu kadar sık görülmesi­nin hem hormonal hem de mekanik sebep­leri bulunur­. Gebeliğin gelişiminde artan Progesteron hormonu yemek borusu altın­da yer alan ve reflünün engellenmesinde çok mü­him bir görevi olan alt büzücü kasın daha sık ve daha çok gevşemesine neden  o­lur­. Bu geri kaçışı fazlalaştırır­­. Aynı zaman­da yemek borusu hareketi yavaşlar ve mide boşalım zamanı uzar­. Bu geli­şen  bebek için en  fazlaca miktar­da gıda emilimi sağlar fakat mide basıncını yüksek kalmasına ve geri kaçışın kolaylaşmasına yol açar­.

Gebeliğin ileri zamanların­da bebek ve ötürüyle rahmin büyüyüşü karın içi basıncın gittik­çe artışı­na neden  o­lur­. Karın içi basıncını artışı mide üzerine baskı yapar ve reflüyü fazlalaştırır­­.

Hamilelik reflüsünde tedavi

Gebelikte yaşanmakta olan reflü de öncelikli olarak ilaç kullanmadan yanıt aranmalıdır­­.  Alınacak bazı tedbirler yararlı ola­bilir­­.

Az miktar­da ve sık yemek ve yemekle beraber sıvı alımın­dan kaçınmak.

Yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek yemek.

Yatmadan en  az 2 saat önce gıda alımı kesilmelidir­­.

Hamilelikte olabildiğince az kilo almaya dikkat etmek gerekir­­.

Çikolata,nane,baharatlı gıdalar,kızartma ,alkol ve kahveden  kaçınılmalıdır­­.

Domates ve turunçgiller olabilecek olduğunca az tüketilmelidir­­.

Yemeklerden  sonra şekersiz sakız çiğneyebilirisiniz­. Bu salya yapımı­nı artıracağın­dan yemek borusunu koruyucu rolü bulunur­.Yanma hissettiğinizde yoğurt ve süt yiyebilirsiniz­. Ilık süt ve bitki çayınıza bal ekleyebilirsiniz­.

Yatarken  sırtınızı yüksekte tutmaya ve sol tarafınıza yatmaya çabalayın­. Sağ tarafınıza yattığınızda mide yemek borusun­dan daha yüksek­te konumlanacağın­dan reflüyü fazlalaştırır­­.

Gebelik reflüsü tedavisi için ilaç kullanımı

Gebelik süresince çok gerekli olmadıkça her türlü ilaç kullanılışı kesilmelidir­­. Lakin yaşam kalitesi­ni bozar düzeyde reflü devamın­da kullanılabilecek ilaçlar bulunur­. İlk olarak en  az risk taşımakta olan antiasitler kullanıla­bilir Bu tür ilaçların birçoğu şurup formun­da bazısı ise çiğneme tablet biçimindedir­­. Yemeklerden  sonra kullanılırlar­. Yüksek oran­da sodyum içeren  antiasitler sıvı tutulmasına yol açıp ödem yapabileceğin­den  ve alüminyum içeren  antiasitler kabızlığa neden  olabileceğin­den  bu grup antiasitlerden  hamilelikte kaçınmak ­gerekir­­.

Alınan yaşam şekli ve gıda önlemleri yetersiz kalır ve kullanılan antiasitler de sorunu çözmez ise Kadın doğum doktorunuza danışarak H2 reseptör antagonisti ya da proton pompa inhibitörü olarak isimlendiri­len  iki grup ilaç kullanıla­bilirsiniz­.Ancak bu ilaçlar fakat doktorunuzun bilgisi ve onayı ile kullanı­mı gerekir­­.

Adaçayının Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

ADAÇAYININ YARARLARI

Adaçayı kutsal bitki olarak da bilinir. Genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen güzel kokulu bir bitkidir. 30-75 cm. civarında uzar. Adaçayı çeşitleri, kışın yapraklarını dökmeyen, sağlam otsu ya da çalımsı bitkilerdir. Menekşeye andıran çiçekleri Haziran - Temmuz aylarında filizlenir. Kare şekilli tüylü gövdesi, bitkinin ikinci yılında odun haline gelir. Bilhassa keskin kokusu olan gri-yeşil yaprakları, bazı cinsleri kırmızı ve mor renklerde olur. Genelde tohumuyla kendiliğinden çoğalan adaçayı bitkisi, yetiştirilebilen bir bitkidir.

ada çayının yararları


Yararlarını sıralayabiliriz:

- Şekerli hastaların sinirlerini yatıştırır.
- Mideye faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Karındaki şişliği ve gazı alır.
- Gece uyurken terleme varsa azaltır.
- İdrar atıcıdır.
- Kadınlarda adet dönemi sancılarına iyi gelir.
- Östrojen hormonu içerir. Menopozda rahatlama verir.
- Adaçayının içerdiği madde boğaz ve bademcik enfeksiyonlarına iyi eder.
- Adaçayı yaralara sürülürse iyileşmeyi hızlandırır.
- Adaçayı dişleri beyazlatır ve güçlendirir.
- Grip ve nezle durumlarında evde adaçayını kekikle beraber kaynatırsanız odadaki havayı temizler.

İlgili aramalar: adaçayının faydaları, adaçayının yararı var mı

Ayrıkotu Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

AYRIKOTU

Ayrıkotu buğdaygillerden kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Sarımtırak ve beyaz renkte olan kökünden yararlanılır. ilkbahar ve Sonbahar zamanlarında toplanıp, kurutulur. Köklerinde yüksek dozlarda potar ve şeker vardır. Mekke ayrığı ve İdrisotu, Andropogon otu denilen yabani otlarda ayrıkotuyla aynı niteliktedir. İçerisinde şeker, potasyum, demir, silisyum, provitamin A ve c vitamini özelliği bulunur.

ayrık otu resmi


Yararlarını sıralayabiliriz.

- İdrar söktürücüdür.
- Kanı temizleyicidir.
- Balgam atmaya yardımcı olur.
- Bağırsak kurtlarını düşürür.
- İltihaplı hastalıklarda fayda sağlar.
- Böbrek ve mesanede oluşan taş ve iltihapları geçirir.
- Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar.

Hazırlanışı: 2 çorba kaşığı doğranmış bitki 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır. Günde 4 defa birer çay bardağı yemeklerden önce alınır. Ayrıca 20 gram ayrık kökü bir litre suda haşlanarak çay gibi içilebilir. Kaynarken içine limon atılırsa daha güzel bir lezzet olur.

Ada Çayının Zararı Var Mı?

Sponsorlu Bağlantılar:

Ada Çayının Zararı Var Mı?

Türkiye'de bulunan bitki çaylarının en çok bilineni olan Adaçayı yaklaşık 90 çeşidi ile bitki çayı severlerin en çok içtiği çay çeşitlerinin başında gelmektedir.

Adaçayının yan etkileri vardır. Bazı kişilerin, bazı durumlarda içmemesi gerekir. Örneğin tansiyonu yüksek olan insanlarda günde 1 bardaktan fazlası kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca hamilelere ve karaciğer iltihabı olanlara yasaktır. Erkeklerde cinsel gücü eksiltir, kadınlarda ise fazlalaştırır.

Çayını yapmak için yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kuru yaprak, bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak içilir. Bayat olmayan bitki kullanılması durumunda 4-5 dakika demleme zamanı iyidir.

İlgili aramalar: adaçayının zararları, ada çayının yan etkileri

7 Şubat 2016 Pazar

Alıçın yararları nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Alıcın yararları nelerdir?

Alıçın yararlarını aşağıda sıraladık.
1- Kalp ritim bozuklukları, sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliğine iyi gelir.
2- Ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları dermansızlığı, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı, damar sertliği alıç bitkisinin kullanılabileceği durumlardır.
3- Yüksek tansiyona iyi gelir.
4- Alıç beyni pozitif etkilediği için hafızaya iyi geliyor.
5- Mideye faydalıdır.kusma varsa önler.
6- Kalbin daha çok oksijen almasını sağlar.
7- Bu bitki, bedendeki sıvı yığılmalarının atılmasında da faydalıdır. Ayrıca; sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü ve kabız önleyici faydaları da vardır.

Alıcın içerdiği maddelerde vücutta birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur. Alıçtan maksimum düzeyde faydalanmak için düzenli olarak tüketmek gerekir. Çünkü bitkinin etkisi uzun süreli kullanımlar (4-8 hafta) neticesinde gelişmeye başlar ve bu olumlu durum zamanla kendini gösterir.

Akçaağaç Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Akçaağaç nedir?

Mart ve nisan aylarında çiçekleri açar. Bu ağaç olup özellikle süs ve gölge ağacı olarak kullanılır. Boyu 20 m kadar yükselebilir. Genç iken çabuk yaşlandıkça yavaş büyür. Nemli, kumlu, killi topraklarda daha iyi büyür. Park, bahçe ve kent içi ağaçlandırmalarında kullanılır. Rüzgar ve su baskınlarına karşı dayanıksızdır. Tahtası hafif ve güçlü bir ağaçtır. Yaprakları açık yeşil veya beyaz-yeşil alaca renklidir. Yapraklarının alt yüzü tüylü, karşılıklı avuç içi şeklinde, üç parçalıdır. Çiçekleri sarı yeşildir. Yapraklarından, kabuklarından ve özsuyundan faydalanılır. İçerisinde şeker,karotinve tanen bulunur. Tanen birçok bitkisel maddede bulunan, deri tabaklamada, hekimlikte kullanılan, tadı buruk bir maddedir. Bu ağacın akışkan sakız gibi olan salgısı cilde iyidir. Dal kabukları ve yaprakları kurutulup toz haline getirilerek 1 su bardağına 2 çay kaşığı konup kaynatılır. Dinlendikten sonra süzülüp bir pamuk yardımıyla cilt temizlenir.

Ahududu nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Ahududu nedir?

Halk arasında böğürtlen olarak bilinir. Ahududu meyvesini insanlar genelde böğürtlen meyvesi ile karıştırırlar. Bu meyvenin dış görünüşü çileği andırmaktadır. Çilek, armut, elma, badem vb. türleri içine alan, ayrı taç yapraklı gülgillerden; böğürtlen gibi çalı halinde, dikenli bir bitkidir. Yığınlar halindedir. Kimse tarafından ekilmeden kendi kendine yetişir. Meyvesi; duta benzer. Sarımtırak kırmızı portakal renginde, sulu ve güzel kokuludur. Meyveleri toplanıp, kurutulur. Reçel, şurup ve likör yapılabilir. Sadece meyve olarak da yenir. İçindeki bileşimler, Protein, karbonhidrat, selüloz, provitamin A, vitamin C, elma ve limon asidi, sepi maddeler, eterik yağ, vitamin P, kalsiyum, mağnezyum, fosfor, demir, mangan ve bakır bileşimi asidler, pürinli maddeler, reletindir. Ahududunun başka meyvelerden ayıran nitelik idrar söktürücü ve sindirime yardımcıdır. Yemek yeme isteğini arttırır. Mikrop öldürücü, terletici, ateş düşürücü, sakinleştirici özelliğe sahiptir. Bu meyvenin yararları vardır. Yüksek tansiyona fayda sağlar. Kanı temizler, vücutta oluşan zehirli maddelerin atılmasını yardımcıdır. Yapraklarının özü terletir ve idrar söktürür. Bağırsakları çalıştırır kabızlığı önler.

Ahududu suyu: Böbrek ve safra kesesi taşlarına, nikriz hastalığına çok yararlıdır. Göz iltihaplanmalarında suyuyla pansuman yapılabilir.

Önemli Not: Mide Ülseri olanlar bu meyveyi yiyip içmemelidirler.

Adamotu Bitkisinin Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

Adamotu bitkisinin yararları

Adam otu, patlıcangillerden olup birçok ortak özelliği taşıya Mandragora türünü oluşturan sarı veya mavimsi-mor renkli çiçekler açan bitki türlerinin müşterek ismidir. Süs yapraklı ve sivri köklü çok senelik gövdesi olmayan bir bitki türüdür. Ademotu veya insan otu olarak da bilinir. Kök kısmı insan şekline benzetilir. Yetiştirildiği yerler Akdeniz şehirlerinde, ülkemizde özelikle Antalya çevresinde kaya dipleri, boş mekanlar ve ekilmemiş tarlalarda yetişir. Ayrıca Ege ve Güney Anadolu’da da yetişmektedir.zehirli bir bitkidir. Toplanıp saklanabilen bir bitkidir. Kökler sonbaharda topraktan çıkarılır ve güneşte kurutulur. Daha sonra kuruyan kök öğütülerek toz haline getirilir.

İncelenmiş bileşimi : Skopolamin, hyoscyamin, atropin gibi alkaloidler içermektedir. Bu bitkinin kökünün faydaları vardır.

Kökünün Faydaları; Cinsel arzuyu yükseltir, halsizliğe iyi gelir. Ağrı kesici, spazm çözücü ve uyuşturucu özelliğe de sahiptir.

Kullanmak için : Tozunu suyla karıştırıp içilir. Merhem şeklinde de sürülebilir.

Dikkat : Zehirli bir bitkidir, doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

İlgili aramalar: adamotu bitkisinin yararları, adamotunun faydaları

6 Şubat 2016 Cumartesi

Alıç Nelere Faydalıdır

Sponsorlu Bağlantılar:

Alıç nelere faydalıdır?

Alıç 10 metreye kadar uzayabilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaçtır. Meyveleri 6-10 mm genişliğinde, 1-3 tohumlu, esmer-kırmızı veya kırmızı renklidir. az ekşi meyveleri tadı güzeldir, yenilebilir. Bitkinin kararması için çok güçlü antioksidan veren bir meyvedir. Meyveleri büyüdüğünde kırmızı ve sarımsı bir renk alan, yuvarlak görünümlü alıç, süs bitkisi olarak da kullanıyor. Alıç, ülkemizde, derelere bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda veya dağlık bölgelerde yetişiyor. Alıç çay olarak içildiği gibi kapsül olarak da alınır. Koroner kalp hastaları ve kalp yetmezliği olan hastalar kullanmamalıdır. Bitkisel ilaçlarını doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Alıç çayının kullanımı bir bardak kaynar suya bir tatlı kaşığı alıç çayı 10 dakika bekletilir ve süzülür. İçilirken balla tatlandırabilirsiniz.

Anasonun Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

Anasonun Yararları

Bu bitkinin yurdu Asyadır. Maydanozgiller familyasından 50 cm boyunda bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları yuvarlak ve biçimlidir. Çiçekleri beyazdır; meyveleri küçüktür. Meyvelerine Anason denir. Kokulu, yakıcı ve yenilebilir. Temmuz ve Ağustos aylarında toplanır. Anasonun faydaları vardır. ilk bilinen özelliği gaz giderici olmasıdır. Ayrıca mideyi kuvvetlendirir ve öksürüğü olanlara çok faydalıdır. Zaman zaman hıçkırık problemi yaşayan kişiler anasondan yararlanabilirler. İştahsızlık varsa denemelidir. Sakinleştirici özelliğede sahip bir bitkidir. Anason çayı uykusuzluk çeken kişilerde kullanılabilir. Özellikle bebeklerin ve küçük çocukların gaz sıkıntılarında ve öksürüklerde anason çayı verilebilir. Tadı ve kokusu hoş olmayan bitki çaylarına veya bitkisel kaynaklı ilaçlara hoş bir koku ilavesi olarak da kullanılabilir. Emziren annelerin sütünü fazlalaştırmak için anason çayı kullanılabilir. İdrara çıkmayı sıklaştırır. Migren ağrılarını dindirir. Astım, nefes darlığı ve bronşitte oluşan şikayetleri azaltır, öksürüğü keser. Genç kızların göğüslerinin dolgun ve dik olmasına yardımcı olur. Yaşlılarda ise, göğüs sarkmasını azaltır. Anason tohumları dövülerek ayrılır ve kapalı kaplarda ışık değmeyecek serin ve kuru yerlerde saklanır. Dövülmüş anasonun ömrü bir senedir. Çayı, 1 dolu çay kaşığı öğütülmüş tohum 150 ml kaynar su ile haşlanır, ağzı kapalı 10 dakika demlenir, süzülür. Sıcak olarak günde 2 veya en fazla 5 fincan alınabilir. Fazla oranda içilirse çok gevşeme yapar. Hamile kalan kadınlar kullanmamalıdır.

İlgili aramalar: anasonun faydaları nelerdir, anasonun yararları

4 Şubat 2016 Perşembe

Menengiç Kahvesinin Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Menengiç Kahvesi ve Faydaları

Gelmiş geçmiş en  müt­hiş içeceklerden  biri­. Fakat üzerinde meydana gelen  krema­sı için bir­de çay kaşığı ısmarlarsanız içerken  daha ba­sit edersiniz­. Müthiş bir tadı var,sanki sütlü gibi ama çok farklı anlatılır gibi değil­. İçindeki tanecikler en  nihayetinde kaldığın­da tadına doyamadığınız için onları da yemeye kalka­bilirsiniz­. Sakın yapmayın oldukça acıdır­­.

menengiç kahvesinin faydaları, menengüçün faydaları


Kansere ve yaşlanmaya karşı menengiç kahvesi, Türk kahvesine göre daha yumuşak bir tadı o­lan menengiç kahvesi vücudu kansere ve yaşlanmaya karşı koruyor­.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof­. Dr­. İbrahim Hayoğlu, AA muhabirine yapmış olduğu açıklamada, Türkiye'nin batı, güney ve güneydoğu kesimlerinde daha çok dağlık ve kırsal alanlar­da doğal olarak yetişen  menengiç (Çitlenbik) meyvesinin, yabani fıstık olarak da adlandırıldığını söyledi­.

Hasadın ardın­dan yıkanıp, güneşte kurumaya bırakılan meyvelerin, koyu kahverengiye dönene kadar kavrulup, macun yoğunluğuna gelince ezilmesiyle el­de edilen  menengiç kahvesi­nin sütlü olarak da hazırlanabildiği­ni anlatan Hayoğlu, şunları kaydetti:

"Menengiç meyvesi­nin bileşiminde E ve B grubu vitaminler ile sodyum, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, bakır, selenyum, mangan, kadminyum gibi mü­him mineral ve elementler bulunmakta­dır­­.  Aynı zaman­da protein, yağ, besinsel lif, doymamış yağ asitleri ve mineral maddeler yönün­den  da epey faydalı bir bitki tipidir­­.

İlgili aramalar: menengiçin faydaları, menengüç kahvesinin faydası

Böbreklerdeki Kum Nasıl Dökülür?

Sponsorlu Bağlantılar:

Böbreklerdeki Kum Nasıl Dökülür?
Böbrek kumuyla böbrek taşı denilen oluşumların ikisi de aynı şeydir­­. Lakin böbrek kumu çok daha küçük boyut­ta olabildiği için buna kumda denilebilmektedir­­. Böbrek kumu belirtileri ile Böbrek taşı belirtileri içerisinde farklılık yoktur fakat ağrı şiddeti (düzeyinde) farklılık olabilmekte­dir­­.

Böbrek Kumu Nedir?
Böbrek Taşları böbrekler­de toplanan kalsiyum ve benzeri küçük mineral parçaları­nın üreterden  mesaneye geçemeyecek kadar büyük bulunanları tarafı ile oluşturulur­. Böbrek taşı oluşumunun öncelikli belirtileri şiddetli bölgesel ağrı ve yoğun ter ve yine ilintili hastalıklardır­­.

Böbrek Kumunun Belirtileri Nelerdir?
Böbrek taşı oluşumunun en  fazla karşılaşı­lan belirtisi karın bölgesinde ansı­zın meydana gelen  insanı takatten  düşüren  ve ani meydana gelen  ağrıdır­­.Genel­de böbrek taşı­nın ilk belirtisi şiddetli ağrıdır­­.  Ağrı, taş, idrar yolunu tahriş edince ya da birçoğu kez tıkayınca gelişir ve ansı­zın başlamaktadır­­.Hastalar, tipik olarak taşın olduğu tarafta sırt­ta ya da karnın alt bölümünde keskin, kramp tarzın­da gelip giden  ağrılar duyarlar­.

Bazen  bu yakınmalara bulantı ve kusma eşlik eder­. Sonrasın­da ağrı, kasık bölgesine doğru yayılır­­. Eğer taş düşemeyecek kadar büyükse, idrar yolunun herhangi bir kesiminde takılır ve yerine göre farklı yakınmalara sebep olurlar­. Mesaneye çok yaklaşmış taşlarda, hastalar, sık idrara çıkma, idrar­da yanma hissi duyarlar­. Bu daha çok irritasyona bağlı olduğun­dan bekledikleri kadar idrar yapamazlar­. İdrar yaparken  fazlaca ağrı ve yanma hissederler­.

Yine taşların idrar yollarını huzur­suz etme­si netice­si idrar­da kanama görülmekte­dir­­. Lakin bu hiç bir zaman mü­him bir kanama olamaz­. Bu belirtiler ile beraber ateş de varsa, bu da infeksiyon belirtisidir­­. Bu durumda acil olarak doktorla irtibat kurmak gerekir­­.

İlgili aramalar: böbrek kumu nasıl dökülür, böbreklerdeki kum nasıl atılır, böbrek taşı nasıl atılır

Bacak Kaşıntısının Nedenleri

Sponsorlu Bağlantılar:

Bacak Kaşıntısının Nedenleri

Kaşınmaların tıp bilimindeki adı "pruritus" olarak geçmektedir­­. Vücudumuzun her yerinde ya da bilinen  bir alan­da de duyula­bilir­­. Bu kaşınma duygusuna bedenimizde üretilen  histamin denilen  kimyasal salgı sebep olur­. Kaşınma bir cilt hastalığı olabileceği gibi, bazı zamanlar de iç hastalıkların­dan ötürü olabilmekte­dir­­. Cilt rahatsızlıkların­dan ötürü meydana gelen  bacak kaşıntısı sebep­leri içerisinde çok sık Egzama gibi cilt hastalıkları, hormonal değişiklikler, alerjik reaksiyonlar, böcek ısırmaları, mantarlar gibi öncelikli etkenler sayıla­bilir­­. Bu kaşınmalar­dan cildi soğuk suy­la yıkama, kaşıntıya sebep olacak şekil­de giysiler giymekten  kaçınarak, kaşınan alana krem sürüp nemlendirmek, parfümsüz cilt bakım ve koruma ürünleri kullanarak rahatlama sağlaya­bilirsiniz­.

İç hastalıklar­dan ötürü meydana gelen  bacak kaşıntısı ne­denleri ise bağırsak parazitleri, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, tiroit bezi hastalıkları biçimin­de sıralaya­biliriz­. Bu kaşınmalar bacaklar­da görüldüğü gibi bütün vücut­ta da görüle­bilir Bu tür iç hastalıklar­dan sebep olan kaşınmalar da yapılışı gerekenler; kalamin içeren  losyonlar kullanıla­bilir­­. Bu losyonların kullanımıdan sonra kaşınmada azalış değil, tam tersi bir art­ma mevzu­bahis ise mutlak suretle bir uzmana görünmek gerekli olacaktır­­. Çün­kü yüzeysel gibi gözüken  kaşıntı­nın sebebi başta da söylediğimiz gibi iç hastalıklar­dan kaynaklı ola­bilir­­. Bu hastalıklar ile meydana gelen  kaşıntıların daha derin tetkiklerle kontrol edilişi ve sonra­sı tedavi uygulanma­sı gerekebilmekte­dir­­.

Tıbbi müdahalelerin yanı sıra, alternatif tıp olarak isimlendiri­len  bitkiler ile tedavi yöntemleri de bacak kaşıntısı olarak isimlendiri­len  küçük çaplı kaşıntıların çözümü için kullanılan bir yöntemdir­­. Kaşınan alan açık yara biçimin­de değil ise, bitkiler ile hazırlanan karışımlar ve kürler bu bölgelere sürülerek kullanılabilmektedir­­. Bazı bitkilerin ise, suyu ya da tozu ile yapılmakta olan karışımlar ve çaylar birçok cilt hastalığına iyi geldiği kanıtlanmıştır­­. Aynı şekil­de bu karışımları kullanmaya başlamadan önce, uzmana danışmak en  doğrusu olacaktır­­. Çün­kü bir­takım bitkilerin yararı olduğu kadar, farklı hastalıkları bulananlar için zararı da olabilmekte­dir­­. Bilhassa bir hastalığa bağlı ilaç kullanıyor iseniz, bacak kaşıntısı ne­denleri hususun­da uzman yardımı almadan tıbbi ya da alternatif tıp yöntemlerin­den  biri­ni kullanmayın­. Çeşitli testler yapıldıktan sonra uygun görülmekte olan tedavi metodu ile sağlıklı bir cil­de sahip ola­bilirsiniz­.

İlgili aramalar: bacak kaşıntısı neden olur, bacaklarda kaşıntının sebepleri nelerdir, bacak kaşıntısının nedeni

Acıkavun (Eşekhıyarı) Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Acıkavun Nedir?

Acı kavunun başka bilinen  adları da bulunmaktadır­­.  Acıdülek, Cırtlak, Birtlangiç, Ebucehil kavunu, Cırtatan, Eşekhıyarı ve Kargadüveleği olarak da bilinir­­. Sarı çiçekli, tüylü, çok senelik, otsu bir bitkidir­­. Kökleri 30 * 40 cm, gövdesi ise 1 ila 2 metreyi bulur­. Toprak üzerinde gövde ve dalları­nın üzeri fırça gibi sert tüylerle kaplıdır­­.  Yaprakları üçgen  - kalp şeklinde ve uçları dişlidir­­. Üzeri uysal altı sert tüylerle örtülüdür­. Yıkılmış kullanılmayan, unutulmuş yerler­de yetişir­­. Güney Avrupa ve Türkiye’de sık görülmekte­dir­­. Meyvesi 4 ila 5 santim boyunda, küçük uzun yumurta biçimin­de , yeşil renkli ve üzeri tırtıklıdır­­.  İçinde sümüksü bir sıvı, siyaha yakın koyu kahve renkli tohumları bulunur­. Meyve geliştikçe içinde büyük bir basınç toplanır ve rengi yavaşça sararır­­. Sonra patlayarak tohumlarını 4 ila 6 metre uzağa atar­. Meyveler olduğun­da renk sarıya çalan * yeşil olur ve dalın­dan kolaylık­la koparıla­bilir­­. Koparıldığı yer­de bulunmakta olan delikten  tohumları ve öz suyu rahatlıkla akar­. Dikkat etmek gerekir­­. Göze gelmemelidir­­. Zira zehir içerir­­. Göz için çok tehlikelidir­­.2 gramdan fazlası öldürür­. Başka ilaçlarla bir­likte alınmamalıdır­­.  Kokusu kötü tadı acıdır­­.

acıkavun, eşek hıyarı, acıdülek, cırtlak, cırtatan, ebucehil kavunu


Acıkavun ile ilgili uzman görüşü (Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Fikret Akınerdem):

Bitki­nin sinüzit ve basur gibi rahatsızlıklara iyi geldiği­ni duyduğunu ifade edici Akınerdem, "Yararlı bir bitki olsaydı Anadolu insanı bu bitkiye eşek hıyarı ya da Ebu Cehil karpuzu demezdi­. Kullananları gördüm­. 'Acı kavun kullandım memnun kaldım, memnun olmadım' diyen  de var, 'kullandım hemen  hemen  ölüyordum diyen  de' var" ifadesi­ni kullandı­.

Meyvesi olgunlaştığı zaman içerisindeki basınç 6 bara ulaşarak tohumlarını saatte 36 kilometre hızla fırlatan acı kavunun gözleri kör edebileceğine dikkati çeken  Akınerdem, şunları söyledi:

"Aşırı kullanımı­nın bilhassa alerjik bünyelere vermiş olduğu zararı duymak­tayız­. Acı kavun bitkisi­nin kullanımda dikkatli olunması gerekir­­. Rastgele yüze, göze, ağza sürüp ya da ilaç gibi içilerek katiyyen  kullanılmama­sı gerekir­­. Bitki­nin kullanımın­dan kaynaklı şikayetler yaşana­bilir­­. İnsanlar zayıf düşebilir, zehirlenmeler yaşana­bilir, bünyede bazı kalıcı etki bıraka­bilir­­. Doğacak bebeklere çok ciddi zarar verebilir­­."

"Hiç kimse bu bitkiyi dikemez ya da yetiştiremez"

Bitki­nin kendi kendi­ne büyüdüğünü vurgulayan Akınerdem, "Hiç kimse bunu dikemez ya da yetiştiremez­. Üretim alanları­nın hari­cinde, yıkılmış virane yerler­de bol miktarlar­da bula­bilirsiniz­. Bu bitki­nin taze meyvesi sıkıldığında, bitki­nin tohumları­nı da içeren  mukus benzeri bir salgı fışkırtır­­. Olgunlaştıktan sonra patlayarak tohumları etrafa saçılıyor ve kendi kendi­ne yeniden  hayat buluyor­. Bu özelliği nedeniyle, İngilizce'de 'squirting cucumber' (fışkırtan hıyar) olarak anılır­­. Kimse bu bitkiyi ticari olarak yetiştirmez" diye konuştu­.

İlgili aramalar: acıkavun nedir, eşekhıyarı nedir, eşek hıyarı bitkisi

3 Şubat 2016 Çarşamba

Acıbaklanın Faydaları Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar:

ACIBAKLANIN FAYDALARI NELERDİR?

Başka bir adı da Delicebakla ve termiye olarak bilinir­­. 120 santim büyümekte olan salkım halinde çiçekleri olan Baklagillerden; kısa ömürlü bir bitki tipidir­­. Çiçekleri dik salkımlar biçimin­de aralıksızdır­­.­. Her sene yerinde çıkan bir senelik veya ufak çalı biçimin­de gelişmekte olan üç farklı çeşidi bulunmaktadır­­.  Bizdeki deli bakla yıllık olup rengi açık lila veya pembedir­­. Acı tanelerin­den  faydalanılır­­. Yetiştirildiği ülkeler Avrupa, Balkanlar­da ülkemi­zin Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilen  yabani bir bitki tipidir­­. Sabit yağ ve lupinin, spartein gibi alkaloidler ihtiva eder­. Faydaları bulunur­. bunları aşağıda sıraladık­.

* Kan temizleyici niteliği bulu­nur­.
* Meni az ise kullanıla­bilir­­.
* Nefes darlığını azaltır, balgam söktürür­.
* Vücut­ta biriken  tuzun atılmasına destek olmakta­dır­­.
* Bağırsak parazitleri­ni temizlemektedir­­.
* Böcek ısırmaların­da ısırılan bölümün üzerine sürülürse zehiri dışarı vermekte­dir­­.
* İdrar söktürür, böbrek iltihaplarına fayda sağlar­.
* Lapası romatizma siyatik ve eklem ağrılarını giderir­­.
Büyümüş tohumların­da acı lezzetli ve zehirli bileşenler olduğun­dan, bunları temizlemek amacı ­ile kaynar suda bir müddet bekletilerek acı tadı atılmakta­dır­­.  Yumuşayan kabuklar soyulup yenilir­­. Tohumlar kavrulup, değirmende çekilerek toz şekline de getirile­bilir­­. Tohumların bulamaçı yaralı deri hastalıkların­da kullanıla­bilir­­.

İlgili aramalar: acı baklanın faydaları nelerdir, acıbakla nelere iyi gelir, acıbakla faydası

Hamilelikte Rahat Uyumak İçin Ne Yapmalıyız?

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelikte Rahat Uyumak İçin Ne Yapmalıyız?

Hamilelerin en  mü­him ihtiyaçların­dan biri uyku­. Karnınız burnunuzdayken  rahat bir uyku için öneriler­.­.­.

Gebelikte rahat ve sağlıklı bir uyku çok önemli­.­.­. Gebelikte yaşanmakta olan uyku sorun­ları ise anne adayları­nın en  büyük sıkıntıların­dan biri­.

Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları Bölümü’n­den  Dr­. Alper Mumcu, hamileler­de uykusuzluğun sebep­leri­ni ve rahat bir uyku uyumak amacıyla neye dikkat etmemiz gerektiği­ni anlatıyor­.­.­.

Gebeliğin ilk haftaların­da anne olma düşüncesi ve heyecanı kadınların çoğun­da uykusuzluğa yol açar­. Aradan bir miktar zaman geçtikten  sonra ise uyku hamile kadın için elzem bir istek haline dönüşür­. Sabah akşam devamlı uyuma isteği bulunur­. Hele gebelik bulantı ve kusmaları varsa, uyku sırasın­da bu şikayetler çok belir­li bulunmadığı için kişi devamlı uyumak ister­. İlk altı ay bu şekil­de gelip geçer­.

Vücudunuz devamlı geli­şen  bebeğinizi desteklediğin­den  yorgun düşmektedir­­. Bebeğinizi bütün hamileliğiniz boyunca destekleyecek olan plasentası gelişmektedir ve bu esna­da vücudunuz her zamankin­den  daha fazla çalıştığı için dinlenmeye daha çok gereksinim duyar­. Gebelik ilerlediği müddetçe bu kez uyku sorun­ları baş göstermeye başlaya­bilir­­. Çoğu zaman derin ve dinlendirici bir uykuya hasret olduğunuzu hissedebilirsiniz­.

Hamileyken  uykuya dalmak neden  zordur?

Bunun pek çok sebe­bi bulunur­. Lakin ilk ve en  mü­him neden  bebeğin büyümesidir­­. Bebek ve rahim büyüdükçe rahat bir uyku pozisyonu bulmakta zorlanılır­­. Öte yan­dan vücut parçası arttıkça uyurken  pozisyon değiştirmek güçleşir­­. Bu durum da doğal olarak verimli uykuyu engeller­. Bunun yanı sıra hamilelikte esasın­da görülmekte olan bir­takım farklılıklar de uykuyu bölerek veya uyku düzeni­ni değiştirerek uyku sorunları­na neden  ola­bilir­­.

Gebelikte en  rahat uyku pozisyonu hangisidir?

Gebeliğin erken  zamanların­da yana dönerek uyuma alışkanlığını geliştirmek ilerisi için yardımcı ola­bilir­­. Özelikle son dönemler­de dizleri bedene çekip yan dönüp yatmak oldukça rahat bir pozisyondur­. Bu pozisyon ayrıca kirli kanı vücudun alt kısmın­dan kalbe taşımakta olan büyük toplardamar üstündeki baskıyı azaltarak kalbe binen  yükün de azalışı­na yol açar­.

Bilhassa sola dönük yatıldığın­da bu etki daha belir­li duru­ma gelmektedir­­. Öte yan­dan sola dönüldüğünde rahim de sola kayacağın­dan karaciğer üstündeki baskı da azalır ve daha ba­sit hissi duyulur­.

Bilhassa son dönemler­de sırtüstü yatar pozisyon çok huzursuz­luk verici olduğu için zaten  bu pozisyona ba­sit kolay geçilmez­. Eğer farkına varmadan sırt üstü yatılırsa duyulacak huzursuz­luk sizi uyandıracaktır­­.

Gebelik süreci için özel olarak tasarlanmış yastıkları kullanmak rahat bir uyku uyumaya yardımcı ola­bilir­­. Bazı kadınlar yastığı karınları­nın altına veya bacakları­nın arasına koydukların­da çok rahat uyuduklarını belirtmekteler­. Silindirik bir yastığı veya kıvıracak olduğunuz bir pikeyi belinize yerleştirip yan yatarak da rahat bir pozisyon el­de edebilirsiniz­.

Gebelik süreci boyunca verimli bir uyku için öneriler

* Kola, kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri dietinizden  uzak tutmaya çabalayın­. Bilhassa öğleden  sonra ve akşam bu çe­şit içecekleri tüketmemeye gayret gösterin­.

* Yatmadan 2 ila 3 saat önce sıvı alımınız azaltın­. Lakin gün içerisinde kafi sıvı almaya özen  gösterin­. Benzer şekil­de yatma dan evvel ağır yemekler yemeyin­. Bulantınız var ­ise ve bu bulantı sizi uykudan uyandırıyorsa yatmadan hemen  önce kraker türü besinler tükete­bilirsiniz­.

* Uyku saatlerinizi belirleyin­. Yatağa alışkın olduğunuz saatten  daha geç gitmeyin­.

* Düzenli bir şekil­de egzersiz yapın; fakat yatmaya yakın zamanlar­da yapmayın­.

* Yastıkları her yer­de kullanı­nız­. Nasıl ve nerede rahatlık veriyorsa yastıkları or­da kullanın; ister dizlerini­zin arasına, ister belinize, isterseniz de başını­zın altına koyun­.

* Yatağa gitme den  evvel rahatlatacak birşeyler yapın­. Ilık bir duş veya bir bardak süt içmek gibi… * Geceleri bacak krampları ile uyanıyorsanız yatma dan evvel iyice gerinin­. Yeterli miktar­da kalsiyum almaya dikkat edin­. Doktorunuzla kalsiyum ilaçları ala­rak alamayacağınızı görüşün­.

Eğer gece uyanırsanız veya uykuya dalamaz iseniz kendinizi zorlamayın­. Kalkıp ev içinde birazcık dolaşın veya kitap okumak gibi uykunuzu dağıtmayacak birşeyler yapın, müzik dinleyin, televizyon seyredin, internet ortamın­da dolaşın­. Hoşunuza giden  ve sizi rahatlatan birşeyler yapın­. Eğer mümkünse gün içerisinde uyku açığınızı kapatmak amacıyla 30 ila 60 dakikalık şekerlemeler yapın­.

İlgili aramalar: hamilelikte uyku sorunu, gebelikte rahat uyumak için ne yapmalıyız