6 Haziran 2016 Pazartesi

Okaliptüsün Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

Okaliptüs Nedir? Okaliptüsün Yararları Nelerdir?

İki çeneklilerden, mersin, karanfil, okaliptus gibi yaprakları almaşık, çiçekleri genellikle talkım durumunda bulunan güzel kokulu bitkileri içine alan bir bitki ailesindendir. Bilinen başka isimlerde sıtma ağacı ve eucalyptusdur. 600 kadar çeşidi vardır. Yaklaşık 20 ya da 70 cm uzunluğunda griyi andıran gümüş renkli gövdesi vardır. Bazı çeşitlerinin gövdeleri çukurludur. Yaprakları ise gövdeye bitişik, maviyi andıran yeşil tonda enli uca doğru sivridir. Meyvelerinde fazla tohum taşıyan kabuklar vardır. Okaliptüs çeşidi bitkiler tohumuyla artmaktadır. Çok güneş gören ve suyu bol alanları sever. Odununun renk tonu kırmızıdır. Genelde odunundan yararlanılır.Fas, İspanya, Portekiz ve Brezilya gibi devletlerde yetiştirilir. Ülkemizde ise Akdeniz ve Ege bölgesinin denize yakın yerlerinde kolaylıkla yetişebilir. Kışa dayanıklıdır. Bu nedenle her daim yaprakları toplanabilir. Ancak çok miktarda eterik yağ içerdiğinden Mayıs ve Eylül aylarında toplanması daha uygundur. Yapraklarının içerisinde(Folia eucalypti), uçucu yağ, reçineler, acı madde ve tanen vardır. Uçucu yağı (Oleum eucalypti, okaiiptol) çok miktarda “Sineol” taşır.

okaliptüsün yararları


Okaliptüsün Yararları

- Grip , öksürük, bronşit, burun ve boğaz hastalıklarında tedavi edicidir.
- Balgam söktürür, göğsü yumuşatır.
- Kas ve eklem ağrıları, kas kasılmalarındaki ağrılarda dövülmüş yaprakları sürülür.
- Bedeni güçlendiricidir.
- İdrar yollarını temizler.
- Ağız kokusunu alır. Bu durumlar için ispirtolu ya da zeytinyağıyla hazırlanan çözeltisi ile gargara yapılır.


Okaliptüsün çayının hazırlanışı: avuç içi kadar yaprağı üzerine bir bardak kaynar su dökülür. 10 dakika demlendirilerek içilir. Şeker eklenebilir.

Bulamaç hazırlanışı: Yaş yaprakları ezilerek okaliptüsün bulamacı yapılır . Ovarak ile sürülür. Zeytinyağlı Çözeltisini Hazırlanışı: Okaliptüs yaprakları zeytinyağının içine yatırılıp 7-10 gün bekletilir. Bu karışım ağızda gargara yapılır ya da suyla şekerle tatlandırılarak içilir.

ÖNEMLİ İKAZ: Okaliptüsün aşırı dozlarda alınması zehirlenmeye sebep olur. Okaliptüsle yapılan her işlemden sonra eller iyice yıkanmalı, gözlere temas edilmemelidir.

İlgili aramalar: okaliptüsün faydaları nelerdir, okalüptüs bitkisi nasıl olur, okaliptüs resmi, okaliptüs fotoğrafı

Nilüferin Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

Nilüfer Nedir? Nilüferin Yararları Nelerdir?

İki çeneklilerden örnek bitkisin, nilüfer olan bitki ailesindendir. Bilinen başka isimleri de Nymphaea ve Nuphardır. Hafif bir şekilde akan su kenarları, durgun ve derin sularda, gölcük ve bataklıklarda yetişir ya da yetiştirilir. Çoğu bilinen bitkilerden değişik olarak kökleri suyun altındaki toprağa yerleşmiştir. Yaprak ve çiçekleri suyun üstündedir. Su altındaki sapının uzunluğu 2,5 metredir. Yaprakları uzun saplı, yuvarlak bir çember biçimindedir. Çiçekleri büyük, berrak beyaz, kimi zamanda pembeyi andıran beyaz renktedir. Ana yurdu Kuzey Amarika, Avrupa ve Asyanın batı ve orta bölgeleridir.

nilüferin faydaları


Nilüferin Yararları
- Kalbi güçlendirir.
- Ağrı kesicidir.
- Sakinleştiricidir.
- Uykusuzluğa iyi gelir.

İlgili aramalar: nilüferin yararları

5 Haziran 2016 Pazar

Nanenin Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

Nane Nedir? Nanenin Yararları Nelerdir?

Lavanta çiçeği, kekik vb. kokulu bitkileri içine alan ve iki çenekli bitişik taç yapraklılardan oluşan gövdeleri dört köşeli, yaprakları basit ya da parçalı, karşılıklı ya da dairesel dizilişli, güzel kokan, çoğu türleri uçucu ve aromatik yağ içermelerinden dolayı farmakoloji ve parfümeri endüstrisinde, bazı türleri de baharat olarak kullanılan, Türkiye de 750 kadar türle temsil edilen, bir, iki ya da uzun senelik, otsu ya da çalıyı andıran bitkiler ailesindendir. Nanenin uzunluğu 30 ya da 90 cm olup, hafif tüylü oldukça bir araya kenetlenen, gövde bölümü kahverengiyi andıran renktedir. Yaprakları oval şeklinde, uca doğru sivri, kenarları tırtıklı, koyu yeşil renkte, karşılıklı bir sonraki ile kesişen biçimdedir. Çiçekleri filizler halinde ve yumak çember biçiminde olup demetler halindedir. Tüm evrende ılık iklimli olan bölgelere yayıldığı gibi ülkemizde de 7 çeşidi yetişmektedir. Ayrıca Türkiye de yetiştirilen nane eterik yağ bakımından zengindir. Bitki çiçek açmaya başlamadan önce toplanır ve gölge bir yerde kurutulur. Naneyi kuruturken yanık gibi görünen yapraklar ayrıştırılmalıdır. Yaprak, sap ve çiçeklerinde mentol, menton, jasmon vb. maddeleri içeren uçucu yağ ile tanen, reçine, acı bitki esansı ve bazı organik maddeler vardır.

nanenin yararları


Nanenin Yararları
- Mide bulantısına iyi gelir. Hamilelikteki ve seyahatlerdeki kusma hissini geçirir.
- Grip ve nezlede yüksek ateşin düşürülmesinde değerli bir yardımcıdır.
- Vücuda güç verir.
- Mide ve bağırsak gazlarını söktürücüdür.
- Kalın bağırsak iltihabına iyi gelir.

Nanenin Hazırlanışı: Toplanmış ve kurutulmuş naneden bir tutam bir bardak suya katılır. Ve 15 dakika demlendirilir. Nanenin hiçbir yan tesiri yoktur.

İlgili aramalar: nanenin yararları nelerdir, nanenin faydaları, nane resmi, nane bitkisi, nane fotoğrafı

Mürverin Yararları

Sponsorlu Bağlantılar:

Mürverin Yararları

Mürver Nedir? Mürverin Yararları Nelerdir?

Mürverin bilinen başka isimleri de Kara mürver, Şifalı mürver, Terleme çayı, Patlangıç, Sambucus, Elderdir. İki çeneklilerde örneği hanımeli olan bir bitkidir. Mürver 3 ya da 10 m arasında ara sıra çalı, ara sıra da bir ağaç biçiminde olabilir. 20 kadar ağaç, çalı ya da kısa ömürlü bitki türünün müşterek ismi Mürver’dir. Yaprakları büyük çoğunlukla iki çift ve bir tek olmak üzere beş tane yapraktan oluşur ve her tane yaprak yumurta biçimindedir. Uç kısımları çok az tırtıklı ve hafif kalkık yeşil renkli ve kısa saplıdır. Çiçekleri hayli minik olup; beyaz, sarıyı andıran ya da bazen açık pembe renkli ve etkili kokuludur. Çiçekleri gelişince 6-10 mm. büyüklüğünde yuvarlak ve ışıldayan siyah renkli meyvelere dönüşür. Meyvelerin içinde kan kırmızıyı andıran meyve özü ve uzunca oval biçimli 3 ya da 4 tane tohum bulunur. Ormanlık alanda funda yapraklarının çürümesiyle oluşan ve gübre olarak yararlanılan toprağı seven kara mürver, saçtığı tohumlarıyla artar. Mürver ağacı dikildikten sonra her hangi bir bakım istemez kendiliğinden yetişir. Ülkemizde Akdeniz bölgesi dışta kalmak üzere her bölgede yetiştirilebilir. Çiçekleri yaz aylarında meyveleri ağustos ve eylül yaprakları sonbahardan kıştan yazın başına kadar Temmuz’a kadar toplanıp kurutulabilir. Gölgeli yerde kurutulmalıdır. Kara mürverin çiçeklerinde uçucu ve sabit yağ, yapışkan bitki sıvısı, reçine, tanen ve şekerler ile samburgin ve rutin adı verilen alkaloitleri vardır. Bitkinin meyvesinde doğal şekerler, meyve asitleri, tanen, C ve P vitamini, boya pigmentleri ile eser oranda uçucu yağ bulunur. Mürverin kabukları da tanen, reçine, alkaloit ile valeriyen asidi vardır. Mürver meyvesinin özü bazı yerlerde şarabı renklendirme işinde kullanılır. Ayrıca bitkinin gövde ve dalları iplik makarası imalatında kullanılır.

mürverin yararları


Yaprak, Kabuk ve Çiçeğinin Yararları:
- Katartik etkisi vardır.
- İdrar yapımını arttırır.
- Balgam söktürür.
- Göğsü yumuşatır.
- Ter döktürür grip, üşütme, nezle, soğuk algınlığına iyi gelir.
- Kabuğu yaralara sürülürse iyi gelir.

Hazırlanışı: Kurutulmuş çiçek ya da yaprakların 2 şeker kaşığı bir barakların 2 şeker kaşığı bir bardak kaynar suya katılır. On dakika sonra günde üç kere içilebilir.

Kabuğunun hazırlanışı: Bitkinin gövde kabukları kuru ya da taze yapraklarıyla karıştırılır. Bu karışımdan 2 ya da 3 şeker kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Ateş kısılıp 10-15 dakika daha kaynatılır. Bu ilaçtan yaralara sürülür.

İlgili aramalar: mürverin faydaları, mürverin yararları nelerdir, mürver bitkisi, mürver resmi