Latince adı (HYPERICUM PERFORATUM L.) dir. Avrupa'da halk arasında cadı otu olarak bilinir. Ülkemizde genellikle sarı kantaron çiçeği olarak bilinir. Kuru ve güneşli tepelerde, tarlalarda, yol kenarlarında, çalılıklarda, fundalıklarda ve seyrek ormanlarda yetişir.
KOYUNKIRAN OTUNUN FAYDALARI
Bu bitki çiçek açma zamanı kullanılır. Çiçeğinden ve gövdesinden sinirleri rahatlatıcı, iltihaplanmaları giderici, vücutta dengeyi sağlayıcı, hazmı kolaylaştırıcı ilaçlar yapılır.
Koyunkıranotu yağı ise bu bitkinin gövde ve çiçeklerinden elde edilir. Depresyon, uykusuzluk, mide rahatsızlıkları, bağırsak rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, istiska hastalığı ve yatağı ıslatma gibi durumlarda başarıyla uygulanabilir. Koyunkıranotu yağı dışarıdan (haricen) yaraların iyileştirilmesinde, romatizmal hastalıklarda, bel ağrılarında, kulunç ağrısında, çıkık ve kırık ağrılarında yanıklarda ve şiddetli karın ağrılarında kullanılır. YAZININ DEVAMINA GİT
Sponsorlu Bağlantılar:
Koyunkıran yağı imal etmek için; taze koyunkıranotu çiçeklerinin üzerine zeytinyağı (tavsiye edilen) veya ayçiçeği yağı dökülür. Ölçüsü şu şekildedir.
3/4 litre yağ, 1 avuç koyunkıranotu çiçeği.
Bu iş için içi renksiz bir kavanoz veya bir şişe kullanınız. Renkli şişe kesinlikle kullanmayınız. Şişe veya kavanozu çok sıkı kapatmayınız. Sadece içine yağmur suyu girmemesi için gerekli tedbiri alınız. Şişeyi bahçeye veya balkona, güneşe bırakınız. 4-8 Hafta orada kalsın. Yağ kan rengine bürününce şişeyi alınız. Hemen renkli bir şişeye boşaltınız.
Bu yağ hem dahilen hem de haricen kullanılabilir. Dahili olarak kullanıldığında ağrıları giderir. Şiddetli karın ağrılarını dindirir. Böyle durumlarda bir kesme şekeri üzerine 6-8 damla koyunkıranotu yağı damlatılarak yenir. Haricen vücuda ovularak sürülür.
Ne kadar etkili bir ilaç olduğuna siz bile hayretle tanıklık edeceksiniz.
İlgili aramalar: Koyunkıran otunun faydaları nelerdir? sarı kantaronun faydaları nelerdir? kantoronun yararı nedir? kantaron çiçeği resmi nasıldır? kantaron nasıl bir bitkidir?