Sayfalar

14 Mart 2013 Perşembe

Bebeğin Fiziksel Gelişimi

Yeni Doğan Bebeğin Boy ve Ağırlık Gelişimi

Bebeğin fiziksel gelişimi hesaplanırken ağırlığı, boyu ve baş çevresinin ölçümünden alınan veriler değerlendirilir.

Yeni doğan bebeğin boyu ortalama 48-52 cm dir. 47 cm ve altındakiler için prematürelik ya da eksik doğum ağırlığı düşünülür. 55 ya da 57cm boy uzunluğuna doğumda ender olarak rastlanır. Kız bebekler erkek bebeklerden daha kısa olabilir İlk yıl bebekte hızlı bir büyüme gözlenir. Bebek bir yaşına ulaştığında boyu doğumdakinin yaklaşık iki katına ulaşarak 75 cm olur. Bebeklerin iki yaşına kadar boyu sert bir zemine yatar durumda topuklarının değdiği nokta ile baş tepe noktası işaretlenir ve esnek olmayan bir mezura ile ölçülür. İki yaşından büyük çocuklarda boy ölçümü ayakta yapılır. Çıplak ayakla duvarda tepe noktası işaretlenir. Baş topuk arası mesafe ölçülür. Özel boy ölçüm aletleri de kullanılır.
bebeğin fiziksel gelişimi, bebeğin ağırlık gelişimi
Çocuklar ayakta duvara çıplak ayakla dik tutulup tepe noktası tespit edilerek mesafeler arası mezura ile ölçülerek belirlenir.

Yeni doğanın ağırlığı 3000-3500 gram arasında değişir. 2500 g'ın altındaki bebekler prematüre ya da düşük doğum ağırlıklı bebeklerdir. 4500 gram üstündeki tosuncuk ya da makrozomik adı verilen bebekler ve anneleri diyabet açısından incelenmelidir. Bebek ilk üç günde vücut ağırlığının yaklaşık %5'ini kaybeder. Sıvı kaybı fazla olursa bebeğin ateşi yükselir. Anne bebeğini sık sık emzirerek ve kaynamış dinlenmiş su vererek eski konumuna dönmesine yardım etmelidir. Bebek yaklaşık 10-15. günde doğum kilosuna ulaşır. Zamanında doğan bebek 5. ayda doğum ağırlığının iki katına, bir yaşında ise üç katına ulaşır. Bebekler ilk iki yaşta bebek baskülü ile tartılır. Tartımda bebek çıplak olmalı ve fazla hareket etmediği zaman tartı iki kez okunmalıdır. İki yaşından sonra ise bebekler iç çamaşırları ile yetişkin baskülünde tartılabilir.

Boy ve ağırlık ölçümleri baş ölçümleri ile birlikte değerlendirilerek bebeğin fiziksel gelişimi hakkında bilgi edinilir.

İlgili aramalar: bebeğin fiziksel gelişimi, bebek nasıl tartılır? bebeğin boyu nasıl ölçülür? makrozomik bebek nedir? tosuncuk ne demektir? düşük doğum ağırlıklı bebek nasıl olur?
Sponsorlu Bağlantılar: