Sayfalar

29 Mart 2013 Cuma

Bebeklerde Uykunun Önemi

0-2 yaş çocuklarında uykunun önemi

Uyku ile insan vücudu fiziksel ve ruhsal olarak dinlenir. Bir sonraki gün için ihtiyaç duyacağı enerjiyi toplar. Uykusunu iyi almış çocuk dinç olur. Çalışma ve oyun için ihtiyaç duyacağı enerjiyi depolamış olacağından etkinliklerde aktiftir. Oysa uykusunu alamamış çocuk yorgundur. Fiziksel etkinliklerde oyun ve çalışmalarında isteksizdir. Gün boyunca neşesiz, huzursuz ve huysuz olur. Ufak, tefek şeyleri bahane ederek hırçınlaşır ve ağlar.

Yeni doğanlar günün büyük bir kısmını uyku ile geçirirler. Bireysel farklılıkların olmasına rağmen çocuklar büyüdükçe uykuya ayırdıkları süre ve ihtiyaçları da azalır. Uykunun kesintisiz olması önemlidir. Uykunun çeşitli nedenlerle sık sık bölünmesi çocuğu daha da tedirgin eder. Sağlıklı bebekler daha uzun süre uyurlar. Vücuduna bir şey batan, altı ıslanan, karnı acıkan ve hasta bebeklerin uykusu sık sık bölünür. Sessizlikte uyumaya alışan bebeklerin uykusunu gürültü de engelleyebilir.

Bebeğin ihtiyacı olan uykuyu uyuyabilmesi için gerekli ortamın hazırlanması gerekir. Öncelikle bebeğin karnı doyurulmalıdır. Karnı tok olan bebekler daha uzun süre kesintisiz uyurlar, sonra altı kontrol edilir ve eğer altını kirletmişse altı değiştirilir. Bebeğin vücuduna batacak, bebeği rahatsız edecek bir şeylerin varlığı araştırılır. Eğer bebek hasta da değilse yatağına yatırıldığında hafifçe başının okşanması ya da sırtının sıvazlanması ile yavaş yavaş uykuya dalacaktır. Bebek kendi kendine uyumaya alıştırılmalıdır. Bebekler emerek, sallanarak, ninni ya da hafif müzik ile sakinleşerek de uykuya dalarlar. Ancak bebek her uykuya dalışta sallanmayı ve ninniyi isteyeceğinden annenin ve kendine bakan kişilerin işini zorlaştıracaktır.

Bebek her gün aynı saatte ve aynı yerde uyutulursa giderek uyku alışkanlığını kazanır ve uykuya dalması da kolaylaşır. Anneler bebeklerinin yakınında olmalı ve bebekleri uyandığında sesini duyabilmelidir. Yatağında uzun süre uyandığında ağlayan bebekler kendilerini güvensiz hissedeceklerinden daha sonraki günlerde de uyumaları zorlaşacaktır. Bazı çocuklar sıcak bir banyodan sonra daha rahat uyurlar. İlk üç ayda bebeğin hafif bir battaniye ile sarılması bebeğin kendini güvende hissetmesine ve istediği ısıyı temin edebilmesine yardım edeceğinden uyuması da kolaylaşacaktır. El kol hareketleri ile de kendini uyandırmadığından daha uzun süre uyuyabilir.

Bebek Hangi Pozisyonda Yatırılmalıdır? Bebekler yüzü koyun yatırılmamalıdır. Uykuda ölümler daha çok yüzü koyun yatan bebeklerde görülmüştür. Özellikle ilk üç ayda bebeğin sırt üstü ya da yan olarak yatırılması gerekir. Daha sonraki dönemlerde bebek en rahat uyuma şeklini kendisi bulacaktır.
bebek hangi pozisyonda uyutulur

İlgili aramalar: bebek neden uyumaz? bebeğim uyumuyor neden olabilir? bebek nasıl yatırılır? bebeği uyutmak için ne yapmak gerekir? bebek yüzüstü yatırılır mı? bebeğin yüzükoyun yatması sakıncalı mıdır?