GEBELİKTE 18. HAFTA YAŞANACAK DEĞİŞİM VE GELİŞMELER
BEBEĞİN ANNE KARNINDAKİ 18. HAFTASI YAŞADIĞI DEĞİŞİM VE GELİŞMELER
BEBEKTE HAREKETLENME ARTTI…
Ultrason ile görüntü alındığında bebeğin kalp çalışmasına ait daha önemli bilgilere ulaşılabilecektir. Bir anormallik oluşmuş ise ultrason görüntüsü ile belirlenebilir.
Bebek bu haftalarda hareketlerini artırıyor olacaktır. Bacak ve kollarını hareket ettirmekte parmaklarını emip kaşlarını çatabilmektedir. Bacak kasları kol kaslarına oranla daha gelişmiştir. Şeffaf olan vücudunda damarları belirgin haldedir. Cinsiyeti ultrason ile net belli olabilecek aşamaya gelmiştir. Kız bebek ise; yumurtalıkları ve rahmi oluşmaya başlamakta, erkek bebek ise cinsel organları oluşmaya başlamaktadır. Bu dönem ultrasonda bakıldığı zaman bebek pozisyon olarak uygunsa net olarak görülecektir. Ancak bazı bebekler ultrason ile görüntü alındığı esnada uygun pozisyonda olmadığı için görüntüyü saptamak zor olabilir. Daha çok kız çocuklarında cinsiyeti ayırt etmek daha güçtür, erkek bebekler biraz daha hareketli ve cinsiyetleri daha net belirgin olmaktadır.
Bebeğin 18. Haftası akciğerleri de gelişmeye devam eden organlarındandır. Kulakları sese karşı duyarlı olan bebek annesinin söyleyeceği şarkıyı duyabilir. Anne bu dönemlerde bebeği ile konuşup ona sevgi sözcükleri gönderirse bebek hissedecektir.
Bebek bu dönemde parmak izlerini geliştirmeye başlayacaktır. İnanılması güç ama hayat boyu kendisine ait olacak olan bu izler anne karnında yapım aşamasındadır.
HAMİLELİKTE ANNENİN 18. HAFTASI
Anne artan hacim ile uyku problemleri yaşayabilir. Yatacağı yatak rahat olmalı ve yoğun stres yaşamamalıdır. Artan duygu değişimleri ile daha hassas bir döneme geçiş yapmış olabilir. Alınan kilolar ve değişen hormon seviyeleri anneyi daha hassas yaparak olaylara daha çabuk tepki vermesine sebep olabilir. Bir anda ağlayabilir ya da çok duygulanabilir.
Anne sırt üstü yatarsa rahat edemeyecektir. Bebeğin ve kendi dolaşımının daha düzenli olması için yan yatıyor olması daha iyi olacaktır.
Gebelikte 18. hafta iştah tavan yapmış olabilir;
Gelişen bebek kıpırdanırken annenin iştahı tavan yapacaktır. Bulduğunu yemek isteyecek ve sürekli buzdolabını ziyaret edecektir. Gece uyanmalar ve öğün aralarında atıştırmalar artacaktır. Kontrolsüzce yağlı ürünler, kızartmalar yenilmemeli ve fazladan kilo alınmamalıdır. Zaten son aylarda kilo alımları daha fazla olacağı için denge korunmalıdır.
Dengeli ve düzenli beslenmek yeterli gelecektir. Öğünlerde aşırıya kaçmadan mideyi yormayacak besinler yenilmelidir. Bu denge için sebze, meyve, protein, karbonhidrat oranı ayarlanmalı ve doktor önerisi varsa şayet uyulmalıdır.
18. haftada Unutkanlık;
Hamilelik beyni denen bir durum vardır. Bu durum genellikle gebeliğin ortalarına doğru başlar. Bu durumda gebe kadın birçok şeyi unutabilir. Bunda etken B12 eksikliği olabilir. Eğer böyle bir durumu ile karşı karşıya kalınmış ise doktor buna karşı önlemler alabilir. Basit unutkanlıklarda çözüm not almak ve hatırlatma yazılarını görülecek yerlere asmak iyi olacaktır.
Gebelikte baş ağrısı, baş dönmesi;
Tansiyon yükselme durumları ya da yoğun günlerde yine tansiyon düşmeleri yaşanabilir. Çantada sürekli atıştırmalık yiyecek bulundurmak bu krizleri önleyebilir. Aniden ayağa kalkıyor olmak ve telaşlı durumlar yaşamak anneyi zorlayabilir ve baş dönmesine sebep olabilir. Gebe kadınları telaşlandırmamak ve öfkesini dengede tutmak çevreden gelecek yardımlarla olabileceği için bu anlamda yakınında bulunan kişiler duyarlı olmalıdır.
Kramplar olabilir;
Magnezyum ve kalsiyum eksikliğine bağlı vücutta kramplar meydana gelebilir. Bu durumlar şiddetlenirse doktor uygun ilaçları vererek destek sağlayacaktır. Annenin alacağı önlemlerde bu konuya yardım edebilir. Beslenmeye dikkat etmek ve hafif egzersizler yapmak krampları önleyebilir.
18. haftada hissedilen fetal hareketler;
Anne karnında bu haftalarda guruldama tarzında sesler duyabilir. Bebek artık varlığını daha fazla hissettirmeye başlayacaktır. eğer henüz hissedilen bir durum yoksa biraz daha sabırlı olmak gerekir.
HAMİLELİĞİN 18. HAFTASI RESİMLERİ