Sayfalar

15 Mart 2013 Cuma

Yeni doğan Bebeğin Dolaşım Sistemi

Yeni Doğmuş Bebeklerde Dolaşım sistemi

Yeni doğanda kalp atışı (nabız) dakikada ortalama 120-160'tır. Bu sayı bir yaşına doğru 110-120'ye, yetişkinlikte ise 65-70'e düşer. Kan basıncı da yavaş yavaş artar. Kalbin vücuda oranı yeni doğanda yetişkine kıyasla daha büyüktür. Bebeğin dolaşım sistemi doğumdan önce gelişir ancak kalp kaslarının kuvvetlenmesi, düzene girmesi zamanla gerçekleşir.

Yeni doğanda kilogram başına 115 cc. kan vardır. Alyuvar, akyuvar ve hemoglobin sayısı fazladır. Yeni doğan hemoglobini daha fazla oksijen tutar ve daha çabuk harap olur. Fizyolojik sarılığın nedeni bu harap olan alyuvarlar sonucu oluşan bilirubin maddesinin karaciğer tarafından değiştirilememesidir. Ayrıca kan uyuşmazlıkları ve başka nedenlerle de bebekte sarılıklar görülür. Dolaşım sistemi olumsuzluklarına işaret edebileceği için, yeni doğandaki sarılık durumları dikkatle incelenmelidir.

Yeni doğanı enfeksiyonlara karşı koruyacak antikorlar anneden plesanta yoluyla bebeğe geçer. Bu antikorlar 2-3 ay boyunca bebeği bulaşıcı hastalıklara karşı korur. Pıhtılaşma faktörü anneden çocuğa çok az geçer. K vitamini normal pıhtılaşma mekanizmasının çalışmasını sağlar. Bebeklik döneminde demir eksikliği anemisi sıklıkla görüldüğünden ebeveynler duyarlı olmalıdır.