Doymuş yağlardan (tereyağ, hindistan cevizi yağı, hayvansal yağlar) zengin diyetler kanda kolesterol, fosfolipid ve gilse-ridleri artırır. Doymamış yağlar (mısır ve ayçiçeği gibi) ve yağ miktarı düşük diyetler lipidleri (yağlar) azaltır. Örneğin Çinlilerde sebze ve pirinç ağırlıklı beslenmeye ağırlık verdikleri için ateroskleroz oranı çok düşüktür.
Aterosklerozu kolaylaştıran faktörler:
Hipertansiyona bağlı olarak damar içi basıncın artması, kan akımının süratlenmesi ve kanın bileşimindeki değişiklikler ateroskleroz oluşumunu hızlandırır. Genç yaşta ateroskleroz oluşmasında kalıtımın, hormonal bozuklukların önemli rol oynadığı bilinmektedir.
Ateroskleroz son derece yaygın belirtilerle ortaya çıkar. Sözgelimi böbrek damarlarını tuttuğunda nefroskleroz, böbrek yetmezliği, bacak arterlerini tuttuğu zaman da kangrene ve bacak kesilmesine kadar giden zararlar verir. Koronerarterlerdeki ateroskleroz koroner yetmezliği, myokard enfarktüsüne sebep olur.
Beyin damarlarındaki skleroz ise felçlerin nedeni olur.
Aterosklerozun meydana gelmesini önlemek için erken yaşlarda risk faktörünü azaltacak bir program uygulamak yararlıdır. Diyette likit (sıvı) yağlar (ayçiçeği, mısırözü) hayvansal yağların yerini almalıdır.
Hipertansiyon, diyabet, şişmanlık kontrol altında tutulmalıdır. Her gün alınan alkol kanda yağların yükselmesine neden olur. Bu nedenle alkol alımı durdurulmalıdır.