Bebeğin anne karnındaki gelişimine etki eden pek çok faktör vardır. Bunlardan bir kısmı fetüse (anne karnındaki bebek) ait yapısal bozukluklar ya da hastalıklar, diğer bir kısmı ise anneye ait çeşitli durumlardır.
Döllenmeyle oluşan yeni hücrenin anne karnında yerleştiği yer, plasentanın yeterince gelişememesi, göbek kordonunun normalden kısa ya da uzun oluşu, amniyon sıvısının azlığı ya da fazlalığı gibi durumlar fetüsün gelişimini olumsuz etkiler.
Gebe kadının ihtiyaç duyduğu besin öğelerini yeterince alamaması ya da bunların çeşitli nedenlerle kullanılamaması fetüste çeşitli anomalilere neden olur (ölü doğum, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebek, kemik ve kas yapısı bozuklukları gibi).
Gebe kadının geçirdiği enfeksiyon hastalıkları da fetüsü etkiler. Özellikle ilk üç ayda geçirilen kızamıkçık (rubella), fetüste gelişim bozukluklarına, düşüklere ve ölü doğumlara neden olur. Annenin frengi, yüksek tansiyon, şişmanlık, kronik metabolizma bozuklukları ve şeker hastalığı fetüse önemli ölçüde zarar verir.
Gebelik süresince kullanılan ilaçlar da kan yolu ile fetüse geçerek fetüsün kaçıncı ayda oluşuna, ilacın etki derecesine ve miktarına göre değişen bozukluklara neden olur.
Gebenin sigara içmesi, alkol ve uyuşturucu kullanması da fetüsü olumsuz etkiler. Kadının gebelik süresince ani heyecanlanma, korkma, aşırı stres ve üzüntü de özellikle gebeliğin ilk 10 haftasında fetüsü olumsuz etkilidir. Radyasyon ışınları, oksijen yetersizlikleri de fetüste çeşitli anormalliklere neden olur. Kan uyuşmazlığı, özellikle ikinci gebelikte daha çok etkiler. Anne adaylarının 18 yaşından küçük ve 35 yaşından büyük gebelikleri ile çoğul gebeliklerde de fetüs olumsuz etkilenebilir.
Anne baba adayları bilmelidir ki gebeliklerin çoğu normal geçer ve bebekler normal doğar ancak yine de fetüsü olumsuz etkileyecek faktörleri bilip en aza indirmek için çaba sarf etmelidir.
Sponsorlu Bağlantılar: