0-2 yaş çocukları günde kaç saat uyumalıdır?
Yeni doğan bebekler günün büyük bir kısmını uyku ile geçirirler. Özellikle ilk bir ayda bebek meme emerken yorulur ve uyur. Bir müddet sonra uyanır ve tekrar emmeye devam eder. Zamanla uyanık kaldığı saatler uzamaya başlar. Bazı çocuklar uykuya düşkünken bazıları uykuyu sevmez. Bebek büyüdükçe uykuya olan ihtiyacı azaldığı gibi uykuda geçirdiği süre de kısalır. Bebekler kış aylarında daha çok uyurlar. Çok sıcak ve soğuk ortam bebeğin uyumasını engeller. 18-20 derecelerdeki oda sıcaklığı bebekler için uygundur.
Hasta ve huzursuz bebekler, istediği kadar uyuyamazlar. İlk günlerde bebek az emdiğinden açlık da bebeğin uykusunu sık sık böler.
Bebekler günde kaç saat uyurlar?
0-1 aylık bebekler günün 20-24 saatini,
1-6 aylık bebekler günün 16-20 saatini,
6-12 aylık bebekler ise günün 13-16 saatini uyuyarak geçirirler.
Bir yaşından sonra uykuda geçen süre daha da azalır. Çocukların 1-2 yaş arasında günde iki kez, 3-5 yaş arasında günde bir kez gündüz uykusuna ihtiyaçları vardır. Bu süreler çocuktan çocuğa ve çocuğun sabah kalkma ve gece uyuma süreleri ile de yakından ilişkilidir. Yaklaşık 1-2 saat de gündüz uyurlar. 6 yaşından büyük çocuklar gündüz uyumaları için zorlanmamalıdır.
Sabah erken kalkan ve gece geç yatan çocukların daha çok gündüz uykusuna ihtiyaçları vardır. İlköğretim döneminde de çocukların günde 9-10 saat uyumaları gerekir.