Erken çocukluk döneminde oldukça sık görülür (3. yıldan sonra). Önceden geçirilmiş bir hastalık mikrobunun zehirleri kan dolaşımına karışarak en küçük damarları tahrip eder. Bu damarlar geçici ya da kalıcı olarak büzülür. Böbrek damarları da buna katılınca nefrit oluşur.
Nefritin Belirtileri
İştahsızlık, yorgunluk, bitkinlik, mide bulantısı, kusma, renk solukluğu ve ateşle başlar. Zaman zaman baş ağrıları, böğür kısmında ağrılar, göz kapaklarında ve yüzde şişme olur. Başlangıçta ateş yükselebilir, ama çocuklardaki böbrek iltihapları çoğunlukla ateşsiz seyreder. İdrarın kanlı oluşu ve kirli kahverengi (et suyu renginde) bir renk alışı, hastalığın en açık belirtisidir. İdrarda albümin, al ve akyuvarlar görülür.
Nefritin Tedavisi
Altı ila sekiz haftalık yatak dinlenmesi şarttır. Başlangıçta, miktarı doktor tarafından saptanan sıvı (çay, şekerli su, meyve suları), birkaç gün sonra tuzsuz ve proteinsiz diyet (süt, yumurta, et, balık yasaktır) verilir. Yemeklere soğan, karaturp, maydanoz, vanilya, sarmısak konulmamalıdır. Ekmek, çok az tuzlu olmalıdır. Doktor, penisilin, çoğu kez de böbreküstü bezlerinden yapılan hormon preparatları verir.
Çocuk kısa bir süre sonra kendisini iyi hisseder, ama buna karşın, hemen yataktan kaldırılmamalıdır. Çünkü, uzun süreli nefrit oluşabilir. Doktorun, yapılmasını istediği şeylere uyulursa, nefrit çoğunlukla altı ilâ sekiz hafta içinde iyileşir. Nefritli hastanın sürekli doktor kontrolü altında bulunması gerekir.
Komplikasyonları
Eğer böbrek, ağır şekilde hasara uğramışsa üremi ve bazı durumlarda anemi (kanama) görülebilir.