Vejeteryan Nedir?
Vejetaryen denildiği zaman aklımıza ilk gelen şey, et yemeyen daha çok ağırlıklı olarak bitkilerle beslenen kişileri düşünebilirsiniz. Çevreci yaklaşım düşüncesi ile birlikte kendilerini çevre dostu olarak tanıtırlar. Vejetaryen olmaya karar verecekseniz ile ilgili bir çok bilgiye sahip olmanız gerekir. Aklınızdaki soruların cevabını aldıktan sonra karar size aittir.
Vejetaryenler kendi içinde ayrılmaktadır. Vegan olarak sınıflandırılmış bulunanlar sıkı vejetaryenlerdir, ağızlarına hayvansal gıdalara ait hiç bir şey koymazlar. Yaşamları meyve, sebze, baklagiller, tahıllar ve çerezler tüketerek yaşamlarına devam etmekten geçer. Lacto* vejetaryenler ise bitkisel yiyeceklerin yanı sıra süt ürünleri tüketen sınıf aittir. Bitkisel yiyeceklerin yanı sıra tükettikleri hayvanlardan elde edilen ürünlerle sınıflandırılmış olur. Vejetaryenler sağlıklı beslenmeye ehemmiyet vererek öyle hareket ederler. Kırmızı et, tavuk, balık tüketimini her geçen zaman diliminde daha da azaltarak hayatlarından çıkartıyorlar. Beyaz et tüketenler ise yarı vejetaryen sınıfına girmektedir.
Vejetaryen olmak sağlıklı beslenmek olmaz. Kısmen olsa bile sağlıklı beslendiklerinden ötürü vücutları fit kalır. Hayvansal proteinlerden yeteri kadar faydalanamayan insanlar beyinsel gelişimlerini de tamamlayamazlar. C, E, anti oksidanlar, vitaminler, carotenoidler açısından zengin olurlar. Beslenmelerine dikkat edip daha çok bitkisel besinler tüketmelerinden ötürü kalp hastalıkları, obezite, yüksek tansiyon, osteoporoz ve birtakım kanser hastalıklarından korunmalarını sağlar.
Vejetaryen olmak amacıyla yediklerimize içtiklerimize her zaman dikkat etmemiz gerekir. Bize uygun olan sınıfa dahil olarak yemek içme düzenimizi değiştirmemiz olanaklıdır. Kendi kararlarımız doğrultusunda buna imkan verebiliriz.