7 Şubat 2011 Pazartesi

Ağız içindeki yaralar neden olur? Tedavisi nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Ağız İçinde Oluşan Yaralara Dikkat

Ağız içinde oluşan, bazen tekrarlayıcı olan yara­ların, basit bir vitamin eksikliğinden oluşabileceği gibi kanser, behçet ve frengi gibi ciddi hastalık­ların da başlangıcı olabileceği de açıklan­dı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Uzun, yemek yemeyi, konuşmayı, hatta genel vücut sağlığı­nı etkileyebilen ağız içi yaraların, her yaşta görülmekle birlik­te erkeklere oranla kadınlarda daha fazla rastlandığını belirt­ti.

Ağız yaralarının, genellikle bir bölgede, bazı durumlar­da birkaç farklı noktada oluşabildiğini, bazen üç-beş gün­de geçip birkaç ay sonra yeniden tekrarlayabildiği­ni ifade eden Uzun, "Halk arasında (aft) diye adlandırı­lan bu yaralar mutlaka dikkate alınmalı. Ağız içi travmalar, özellikle diş darbe­leri, aft oluşumunu başlatan en önemli nedenlerdir. Tuzlu gıdalar, asitli içecek­ler, sigara, baharatlı yiyecekler afta neden olabilir. İçi sıvı dolu, ağrılı kabarcıklar halin­de, ağız içi ve dışında, hatta yüzün başka bölgelerinde de görülebilir" de­di.

Uzun, dudağın iç kısımları, damak, dil, yanak içleri ve diş etleri gibi yumuşak doku­lara yerleşmeyi seven küçük yaraların, basit bir vitamin eksikliğin­den kaynaklanabileceği gibi kanser, behçet ve frengi gibi ciddi hastalıkların da başlan­gıcı olabileceğini ifade etti.

Her beş kişiden birin­de

Her 5 kişiden birinde görüle­bilir aftın yüzde 60'ında hastalık teşhisi saplanamadığını belirten Uzun, "Ağız içi yaraları­nın en sık nedenlerinden biri de behçet hastalığıdır. Bu hastalık, dünyada en fazla Akdeniz ülkelerin­de ve bunlar arasında da Türkiye'de görülüyor. Üniversite hastanesin­de günde 2-3 behçet hastalığıyla karşılaşıyoruz. Behçet hastalığının en önemli belirtisi ağız içindeki yaralar­dır" dedi.

Uzun, bu hastalığın diğer bulguları­nın ise genital bölgede, benzer tekrarlayıcı yaraların olduğunu belirte­rek, gözde yanma, batma, bulanık görme gibi belirtiler de gösterdiğini vurguladı. Hastalığın tuttu­ğu organı tahrip ettiğini ifade eden Uzun, "Körlüğe kadar varan olumsuz sonuçları var­dır" dedi.

Dr. Soner Uzun, Behçet hastalığında hasar oluşma­dan önlem alınması gerektiği­ni, erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirt­ti ve "Ağızdaki yaralar geçmiyorsa kanser olasılığı daha yüksektir. Ancak, bazı ağız yara­ları frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların da habercisi ola­bilir. Ancak, bu durum­da genital bölgede de yaralara sık rastlanır" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Soner Uzun
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakülte­si
Dermatoloji Ana­bilim Dalı Öğretim Üyesi

Konuyla ilgili aramalar: ağız içindeki beyaz yaralar , ağzımda çok acıyan yaralar var , ağız içindeki çok ağrı veren yaralar , ağız içi yaraları , ağzın içindeki yara , ağzımın içinde sürekli yara çıkıyor , ağzımda beyaz yaralar oluşuyor , ağız yaraları nasıl geçer , ağız içindeki yaralara be iyi gelir