7 Şubat 2011 Pazartesi

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir : Ağızda Koku Oluşumu

Sponsorlu Bağlantılar:

Doğal yollardan Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Zaman zaman herkesin ağzı kokabilir. Özellikle de sabahları! Bazen karnı­mız acıktığında veya diyet yaparken, hele soğan, sarmısak gibi şeyler yediğimiz­de kokudan kurtuluş yoktur.

Birisi ile konuşurken başını geri çektiğini fark ederiz veya kendi­miz ağzımızı kapatma ihtiyacı hissederiz. Her ikisi de birbirin­den kötüdür. İnsan küçük düşer. Ağız kokusuna genel olarak ağızda arta kalan ve damakla dişler arası­na sıkışan yiyecek parçaları neden olur. Ağız kokusunun ardında kötü beslenme alışkanlık­ları veya bazı sağlık sorunları da gizlenebilir.

TÜKÜRÜK ARINDIRIR

Tükürüğün arındırı­cı bir özelliği vardır. Tükürük salgısı azalınca bakteriler çoğalır ve kokmaya başlar­lar.

Örneğin;
-Sabahları ağzımız kokabilir, çünkü tükürük sal­gısı uykuda hemen hemen sıfırlanır.
-Karnımız acıkınca ağzımız kokar. Sakız çiğne­mek tükürük salgısını arttırdığı için biraz yardımcı olur.
-Vücut susuz kalınca da ağız kokar, çünkü tükürük salgılaması azalır.
-Bazı hastalıklar, ilaçlar ve alkol de tükürü­ğü azaltır. Kokulu yiyecekler, sigara, çürük diş, dişeti sorunları, diş taşları, dişetlerin­de plaklar oluşması, ağız ve boğazda iltihaplanmalar dışında; solunum yolların­daki sorunlar, diyabet, reflü, karaciğer ve akciğer hastalıkları da ağız kokusuna yol açan etkenler­dir. Eczaneler ve marketler ağız kokusuna karşı ürünlerle dolup ta­şar. Ama çoğunun içinde sert kimyasallar bulunur ve ağız kokusunu kısa bir süre için maskeleyip bastırır­lar. İsterseniz aşağıdaki önerilerimi dene­yin.

KENDİ DİŞ MACUNUNUZU YAPIN: Kendini­ze gayet sağlıklı bir diş macunu ve gargara hazırlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan tüm malzeme­ler; yemek sodası ile biraz hidrojen peroksittir. Antiseptik gücünü arttır­mak için birkaç damla çay ağacı yağı veya okaliptüs yağı da ekleyebilirsiniz. İşte diş macunu­nuz hazır!

SU : Ağzınızın kurumasına izin vermeyin. Tükürük vücudun doğal deterjanı gibi­dir. Onun daima bol bol salgılanmasına yardımcı olun. Tükürüğünüz arttık­ça bakteriler azalır. Bunun yolu da su içmek­ten geçer.

Çay ve maydanoz ağız kokusunu önler
MAYDANOZ: Ağız kokusundan şikâyetçiy­seniz daha az et ve daha az yağ tüketin. Beslenmede meyve ve sebzelere ağırlık ve­rin. Her gün taze mayalanmış yoğurt yiyin. Maydanozun her zerresi şifalıdır. İçindeki klorofil­den ötürü ağız kokusuna karşı da son derece etkili­dir.

ÇAY KEYFİ: Siyah çayın içinde ağız kokusuna yol açan bakteri­leri etkisiz hale getiren önemli bileşikler bulunur. Yemekler­den sonra içerseniz gayet iyi gelir. Bazen de yeşil çay veya nane çayı ile değişik­lik yapa­bilirsiniz.

--

Ağız Kokusu İçin Bitkisel Formüller:

Hazırla­nış ve Kullanım Şekli :
- 2-3 dal Biberiye
- Menekşe
- 4-5 adet Mine Çiçeği
- 1 avuç Ada­çayı
- 1/2 Limon
- Nane Ruhu

* Memekşe çiçekleri, maydanozla birlik­te on dakika süreyle suda kaynatılır. Süzülerek elde edilen sıvıya bir miktar nane ruhu karıştırıla­rak bir gün dinlendirilir. Dinlendirilen sıvıdan, rahatsızlık süresince yemekler­den önce ve sonra gargara yapı­lır.

* Bir avuç ada çayı çiçeği, on dakika sürey­le kaynar suda demlenir. Sıkılarak elde edilen sıvıya bir tutam nane ruhu karıştırılarak gün boyu dinlendiri­lir. Dinlendirilen sıvıdan, yarı oranında içme suyuna ilave edilerek ağız bu karışım­la sık sık çalkalanır.

* Biberiye çiçekleri dilimlenmiş limonla birlik­te on beş dakika süreyle kaynar suda bekletilir. Sıkılarak elde edilen sıvı, bir kaba boşaltıla­rak serin bir yerde dinlen­dirilir. Dinlendirilen sıvıdan, kahvaltılar­dan önce ve yemek sonrası bir fincan içilir.

Ağız Kokusunu Giderici ve Ağız Yıkama Suları: Aşağıda belirti­len malzemeler ayrı ayrı olarak nefes kokusunu gidermek için ağızda çiğnenir­ler. Çay olarak hazırlanır veya %75'lik alkolde bir hafta ıslatılır ve sonra su ile seyreltili­lir, ağız yıkama suyu haline gelir­ler.

Anason tohumu, kakule tohumu, karanfil, Avrupa melek o­tu kökü, damla sakızı, nane yaprağı, süsen, maydanoz, nane yağı, eğir otu kökü, tarhun yaprağı.

Gülten Şen­şafak - Fitoterapist ve Uzman Estetisyen

Ağız kokusu rahatsız edici kokuya sahip nefes­tir. Aynı zamanda "hali-tos" olarak da bili­nir. Ağızda özellikle dilin arka tadafında milyonlar­ca bakteri yaşar. Çoğu insanda ağız kokusunun sebebi budur. Ağzın sıcak ve nemli ortamı bu bakteri­lerin büyümesi için ideal ortamı oluşturur. Çeşitli hastalıkların belirti­si olan ağız kokusu, bu rahatsızlıkların tedavisi ile birlikte ortadan kaybo­lur.

Pratik Bitkisel Formüller :

* Ardıç tohumunun çiğnenmesi ve yutulması durumun­da nefes kokuları ortadan kalkar.
* Ağza alınan 1-2 adet karanfil uzun müddet tutu­lup, emilir.
* Sirkeyle karıştırı­lan bal ağızda çiğnenir.
* Pırasa yaprağı ile defne yaprağı iyice ezilip, bu karışım­la dişler ovulup temizlenir.
* Birkaç çay kaşığı dere otu yaprağını yada dövül­müş tohum­larını, yarım litre suya karıştırıp kaynatın.
* Yaklaşık 50-60 gr. taze kişnişi yarım litre su­ya ekleyip, 3-5 dakika kadar kaynatın. Süzdükten sonra ister için ister ağız yıka­ma sıvısı olarak kullanın.
* Birkaç çay kaşığı anason tohumu­nu, yarım litre suda birkaç dakika boyunca kaynatın. Ilıdıktan sonra süzün ve ister­seniz çay olarak için yada ağız yıkama sıvısı olarak kulla­nın.

Prof.Dr. Ahmet MARANKİ

Ağız kokusunun sebebini bulmak zor değil: Ağız kokusu soru­nu eskiden gizlenir­di, bugün ne iyi ki çoğu insan bu sorunu en azından hekimleriyle korkma­dan çekinmeden paylaşabiliyor. Ağız kokusundan yakınanların sayısında ciddi bir artış var ama problem hekimlerle paylaşıldık­ça çözüm yolları da çoğalı­yor. Sorun çoğu zaman oral hijyenin bozukluğundan kaynaklanıyor. Diş, diş eti ve ağız içinin çeşit­li hastalıkları dışında boğaz ve bademcikle ilgili problemler de ağız kokusuna yol aça­biliyor. Akciğer hastalıklarından bazıları, sindirim siste­mi hastalıkları (gastrit, reflü, ülser) da ağız kokusu yapa­biliyor. Uzun süre aç kalmanın da ağız kokusuyla ilişkili olduğu iyi bilinen bir gerçek. Bazı insanlarda hiç­bir sağlık sorunu olmadan da ağız kokusuyla karşılaşmak mümkün. Eğer böyle bir sorununuz varsa problemin çözümünü öncelik­le diş hekimleri ve kulak burun boğaz uzmanların­da aramalısınız. Eğer bu uzmanlar herhangi bir problem olmadığı kanaatine varır­sa göğüs hastalıkları ve gastroenteroloji uzmanlarıyla görüşmeli­siniz.

AĞIZ KOKUSUNA karanfilli gargara:

Ağız kokusuyla başım dertte. Bayramlar gibi kala­balık içine girmek zorunda kaldığım zamanlarda çok utanıyorum. Bu problemi gidermek için ne yapa­bilirim? E. G./Sinop

750 gram suyun içine iki çubuk tarçın atın. Bir çorba kaşığı da karanfil ekledik­ten sonra, bu karışımı suyun ölçüsü 500 grama ininceye kadar kaynatın. Ardın­dan da çay gibi demleyip süzün. Her akşam dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı bu suyla çalkalayın. Karışı­mı cam bir şişede, soğuk bir yerde saklayın.

Ağız kokusunun nedeni diş ya da mide problem­leri olabilir. Bu nedenle henüz gitme­diyseniz, mutlaka doktora görünün.

Kaynak: xprodoksit

Konuyla ilgili aramalar: ağız kokusu nasıl giderilir , ağız kokusunu nasıl önlerim , ağzım kokuyor ne yapabilirim , ağız kokusu için bitkisel tedavi yöntemleri , nefes kokusu nasıl giderilir , neler ağız kokusu yapar