3 Haziran 2011 Cuma

Lipoliz Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

LİPOLİZ NEDİR?

lipoliz

Bazı kişilerde kiloları fazla olmadığı hal­de belirli bölgelerde aşırı yağ birikiyor. Çene altı(gıdık),yanaklar, bacak, kalça, karın, bel yan tarafları yağ birikmesine yatkın yerlerdir­.Diyetle ve sporla erimeyen  yağları eritmek için, ayrıca bölgesel zayıflama ve sellülit sorunları için soya lesiti­ni enjeksiyon yöntemi uygulanıyor.Bu yöntem 1995 yılın­da Brezilyada uygulanmıştır­.Son sürecin en  gözde bölgesel zayıflatma yöntemlerinden  olan lipoliz(lipoterapi) yönteminde en  önemli etken  maddesi fosfatidil kolin(lesitin) olan bir ilaç karışımı kullanılıyor. Lesitin canlılar için hayati bir önem taşır­. Yaşayan tüm hücrelerde bulunur ve yaşamsal aktivitelerin hepsinde rol alır­. Yaklaşık 15 seneden  beri tıpta yüksek kolestrolü düşürmek için kullanılan bu ilaç, göz çevresinde yerleşen  ve bir çok tedaviye cevap vermeyen  sarımsı yağ bezlerin içerisine enjekte edildiğinde onları küçülttüğü ve erittiği görülmüştür. Bu sonuçlar­dan yola çıkarak vücu t­ta istenmeyen  bölgelerde biriken  yağ fazlalıkların eritilmesinde kullanılabileceği düşünülmüştür. Kişilerde yağ birikme­si özellikle çene altında(gıdık),yanaklarda,belin yan tarafıları, göbek, bacak ve diz içleri, kolun arka bölümün­de oluyor. Fosfatidil kolin soyadan el­de edilen  bir madde olup alkolik siroz ve kolesterol yüksekliği gibi durumlar­da kullanılıyor,karaciğeri yenileme özelliği olduğu düşünülüyor. Vücu t­ta genel zayıflamadan çok özellikle bazı bölgelere yerleşen  yağları eritmek için kullanılıyor. Ayrıca her türlü yağ bezesi­ni küçültmede bu yöntem denenebilir­. Bu yöntem mezoterapi uygulamasına benzeyen bir şekil­de yağ fazlalıklarını eritmek amaçlı istenilen  bölgelere, çok ince uçlu bir iğne ile ilaç enjeksiyonu şeklinde gerçekleşiyor. Fosfatidil kolin dışın­da L-karnitin, kollajenaz ve diğer maddeler lipoliz uygulanacak bölgeye göre çeşitli oranlar­da ekleniyor.Gözaltı torbaları yağdan oluşuyorsa ve gıdık bölgesinde yağ birikme­si varsa bu yöntem uygulana­bilir­.

LİPOLİZ NASIL ETKİLER?
Fosfatidil kolin enjekte edildikten  sonra yağ hücrelerinde hücre zarı geçirgenliği­ni değiştiriyor. Bu bazen  yağ hücreleri­nin tamamen  deforme olup ortadan kalkmasına bazende hücre zarı­nın geçirgenliği­ni artırarak yağ içeriği­nin hücre dışına çıkmasına neden  olur. Hücre duvarındaki farklılık ve erimeler neticesinde liposuctiona benzeyen bir etki el­de edilir­. Lipoliz seans sayıları ve aralıkları konusun­da değişik birkaç metot mevcuttur, bazen  seans araları kısa tutularak (2-4haftada bir) ortalama olarak 4-8 seans uygulana­bilirken  bazen  birkaç seansta verilecek toplam ilaç konsantre hal­de daha az sayıda seansta uygulana­bilir (2 ayda bir uygulama). Çok konsantre ve az seans sayısı tercih edilmediği gibi kısa süreler içersinde yapılan uygulamalar da tercih edilmeyebiliyor. Genellikle 2–4 haftada bir ve bireyin problemine göre 3–6 seans şeklinde uygulanıyor.

LİPOLİZDEN SONRA BEKLENİLEN BELİRTİLER NELERDİR?
Bu uygulama çok ağrılı bir yöntem değildir­. Mezoterapi iğnesi­ni benzeyen epey ince uçlu bir iğne ile uygulama yapılır­.
Uygulama yapılan bölgede kızarıklık, hassasiyet, kaşınma, şişme,hafif ısı artışı ve bazen  küçük morarmalar görüle­bilir, bu durum ortalama olarak 3–5 gün sürer fakat dördüncü günden  sonra şaşırtıcı şekil­de geçer.

ETKİ NE ZAMAN BAŞLAR? KAÇ SEANS SÜRER?
Lipoliz etkisi izlenerek en  az 2 hafta aralıklarla yapılmalı, ilk seansın sonuçları ise 2–3 haftadan sonra görülmeye başlar, ama erime çok daha uzun süre devam eder, seans sayısı kişiden  kişiye göre değişmekle beraber 3-6 defa uygulana­bilir­. Bir defada kullanılan ilaç miktarı ve yağ kitlesi­nin yerleşim yeri ve büyüklüğüne göre değişir­. (2 ayda bir uygulamada 4 seansta verilen  ilaçın tamamı aynı seansta uygulanıyor)

YAN ETKİSİ VARMIDIR?
Yaklaşık 10 yıldan beri kolestrolü düşürmek ve bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bu ilacın sağlık açısın­da herhangi bir yanetkisi yok ve birçok ülkede uygulanmaktadır­.

EN ÇOK HANGİ BÖLGELER UYGULANIR?
Bölgesel yağ birikimleri­ni kalıcı olarak yok etmek için yararlanabileceğiniz lipoliz yöntem bir kilo verme yöntemi değildir­. Doğum sonrası geri kalan yağ kitleleri, kol, bacak, boyun, karın, kalça yağları ve sellülit vakaların­da özellikle diyet,spor ve bazı ilaçlarla desteklenirse epey başarılıdır­.
Başlangıç aşamasın­da bireyin kilosu fazla ise zayıflama­sı gerekir­.

ÖZEL DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

Lipoliz ile beraber kişi kilo vermek istiyorsa sağlıklı beslenme­si ve diyet uygulama­sı gerekir, çünkü bu yöntem kilo kaybın­dan çok bazı bölgelerde yerleşen  yağ fazlalıkları­nın eritilmesinde uygulanan bir yöntemdir­.Uygulanan ilaçlar doğrudan yağ dokusuna etki eder.Uygulamadan 2 gün önce ve bir hafta sonrasındaki dönemde alkol alınmamasın­da ayrıca düşük kalorili ve yağsız gıdayla beslenmekte fayda var.

KİMLERE UYGULANMAZ?
Hamilelere, şeker hastaları ve kalp rahatsızlığı olanlara, kanser hastaları ve daha önce ağır bir karaciğer sorunu yaşayanlara uygulanmaz.

LİPOLİZ İLE DİĞER ALTERNATİFLERİ ARASINDAKi FARKLAR
1.Lipolizde yağların erime­si ve vücuttan atılma­sı kendi doğal süreci ile gerçekleşir ve cerrahi yöntemlerde olduğu hal­de ameliyata gerek yok.Bu yöntem yavaş fakat uzun süreli etki eder.

2.Lipoliz yönteminde günlük yaşamınız etkilenmez, evde oturmanızı gerek yok, cerrahi yöntemlerde görülen  morluk ve şişliklerin uzun sürme­si gibi bir durum kesinlikle konu başlığı değildir­.

3.Lipolizi uygulanan bölgelerde yağ hücreleri kısmen  yok olur, dokular ameliyattaki kadar hasar görmediğinden  daha doğal görünür.

En sık sorulan sorular:

Kaç seans uygula­mak gerekir?
Kişi­nin problemine göre seans sayısı değişir, ortalama olarak 3–6 seans.

Ağrı yapar mı?
Uygulama sırasın­da ağrı olmaz, bazen  uygulamadan sonraki kısa bir sürede iğne yerlerinde hafif bir ağrı ola­bilir 1–3 günde geçer.

Her hangi bir yan etkisi var mı?
Uzaman hekim ve bu konuda eğitim ve tecrübesi olan kişiler tarafın­dan uygulandığın­da her hangi bir yan etkisi olmaz.

Hangi durumlar­da etkili bir yöntem?
Bölgesel yağlanmanın tedavisinde çene altı, yanak, bel, göbek, basen, diz iç kısımlar.

Kaynak: dr kemal ekberoglu

Konuyla ilgili aramalar: lipoliz nedir , lipoliz ne demek