Yumurta sağlık ve hijyen kurallarına uygun şekilde bekletilmemiş ve bu hijyenik olarak bekletilmemiş ortamdan satın alınmış ise sağlık açısından risk oluşturabilecek bir besindir. Yine özellikle uzun süre bekleyen yumurtalarda, yumurtanın kabuğunda üreyen zararlı mikroorganizmaların yumurtanın içine kadar girerek üreme riski çok fazladır. Yumurta satın alındıktan sonra kabuğunda bir pislik varsa (tavuk dışkısı, bitkisel artık vs) çok iyi yıkandıktan sonra hazırlanarak tüketilmelidir. yumurtayı yıkadıktan sonra yumurtayı tüketmeyecek bile olsak ellerimizde dokunduğumuz için ellerimizi hijyenik şekilde yıkamalıyız. Yumurtanın hijyenik koşullarda hazırlandığını varsayarsak diğer bir tehlike yumurtanın yağ içeriği bakımından olabilir. Yumurta yağlarının 3'te 1'i doymuş yağlardan, geri kalanın %10'u çoklu doymamış, diğer kalan yağlar ise tekli doymamış yağlardan oluşmaktadır. Yumurta yıllardır kolesterol hastalarına hiç önerilen bir besin olmamasına rağmen aslında içeriğindeki kolesterolden ziyade sadece 3/1 oranındaki doymuş yağ nedeniyle kolesterol hastaları için risk oluşturabilmektedir. Fakat bu risk bile kırmızın etin oluşturduğu riskten daha düşüktür. Kolesterol yüksekliği ve damar tıkanıklığı olan bireylerde yumurtanın haftada 3 kereye kadar tüketilmesine müsaade edilmektedir. Diğer sağlıklı bireylerde her gün bir yumurta tüketilmesinde bir sakınca olmadığı yapılan araştırmalar neticesinde ortaya konmuştur. Haşlanmış yumurta sık yendiğinde alerjik olarak kaşıntıya sebep olduğu gözlenmiştir. Böyle bir durumda tüketim öncelikle sonlandırılmalı , daha sonra da daha az sıklıkla tüketilmelidir.
Konuyla ilgili aramalar: yumurtanın zararı nedir , yumurta zararlı mıdır