18 Temmuz 2010 Pazar

Tam Gün Yasası' na Kısmı İptal

Sponsorlu Bağlantılar:

CHP’nin Tam Gün Yasası ile ilgili iptal başvurusu nu  inceleyen Anayasa Mahkemesi, üniversite öğretim üyelerinin bu görevleri dışında muayene hane açması ya da özel sektörde çalışmasını engelleyen düzenlemeyi iptal etti.

Anayasa Mahkemesi' nden üniversitelerdeki öğretim üyelerine 'Tam Gün Yasası' konusunda müjdeli haber geldi. Yüksek Mahkeme, CHP'nin başvurusu üzerine yasanın üniversitelerdeki öğretim üyelerinin muayenehane açması nı  engelleyen maddesini iptal etti. Yasa devlet hastanelerin de çalışan doktorlara 30 Temmuz'a, üniversite hastanelerinde çalışanlara ise 30 Ocak 2011 'e kadar “ya hastane ya muayenehane” seçme zorunluluğu getiriyordu. Bu tarihe kadar seçimini yapmayanlar istifa etmiş sayılacaktı. 

CHP, yılbaşında Meclis'te kabul edilen tüm hekimlerin 'tam gün' çalışmasını düzenleyen 21 maddelik yasanın 11 maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi 'ne başvurmuştu. Hekimlere, "Ya muayenehane ya hastane" seçeneği getiren yasanın Anayasa Mahkemesi 'ndeki görüşmeleri dün sona erdi. Başvuruyu iki gün inceleyen Anayasa Mahkemesi 'nden üniversitelerdeki öğretim üyeleri için sevindirici karar çıktı. Şimdi muayenelerini kapatmak istemeyen Sağlık Bakanlığı hekimleri de dava açmaya hazırlanıyor. Devlet hastanelerinde çalışan doktorların muayenehane ya da tam gün çalışma seçeneği için 15 gün süresi kaldı. 

ÖZEL MUAYENEHANE AÇABİLECEKLER 
İptalin ardından üniversite de çalışan doktorlar 8 saatlik mesainin ardından muayeneha ne ya da özel hastanelerde çalışmaya devam edebilecek ler.  Mahkeme, yasanın 7’nci maddesinin 'a fıkrası'ndaki "tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, aşağıdaki bentlerden yalnızca birindeki sağlık kurum ve kuruluşlarında mesleklerini icra edebilir'' şeklindeki birinci tümcesinde yer alan ''...aşağıdaki bentlerden yalnızca birindeki... 'ibaresini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

DOKTORLAR DAVA AÇACAK 

CHP yasanın sadece üniversi te  görevlileri ile ilgili kısımlarının iptali için başvurmuştu. Şimdi üniversite hastaneleri dışındaki örneğin Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan hekimler, eşitsizlik olduğu gerekçesiyle Danıştay'a dava açmaya hazırlanıyor. Çünkü bu hekim ler  yasanın 7’nci maddesinin a fıkrasındaki değişikliğin “Tam Gün”ün özünü ifade ettiğini belirterek, iptalin kendilerine de uygulanması gerektiği görüşünde. Türk Tabipleri Birliği (TTB) de bu konuda gerekli hukuki desteği vereceğini, doktorlardan gelen dilekçeleri Danıştay'a göndereceği ni açıkladı. 

Döner sermaye de iptal 

Ayrıca Yüksek Mahkeme, Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kuruluşların da çalışan personele, döner sermayeye ek olarak performan sa  göre para ödenmesine ilişkin maddeyi iptal etti. 

Bakan:Yasanın omurgası duruyor 
Sağlık Bakanı Recep Akdağ , "Yasanın ana omurgası duruyor. CHP, üniversite hastanesi ne giden bir vatandaş hocanın muayenehanesi ne gitmek zorunda bırakıldığında bunun hesabını veremez. Alınan kararı doğru bulmuyorum ama uygulamak zorundayız" dedi. Akdağ, kararla ilgili  "Tümdoktorları kapsamıyor. CHP, bu yasanın 11 maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gitti. 4 maddesi iptal edildi. Halkçı bir partiye yakışmıyor. Altında Kemal Kılıçdaroğlu'nun imzası var. Niyete bakmak lazım. Büyük ayıp. Kılıçdaroğlu, çok meşgul olacak ki bu konudaki seslenişi mi  duymuyor. Önemli bir meseleyi gözden kaçırıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve CHP mızrağı çuvala sığdıramazlar. Kamuda çalışan hekimler muayenehane çalıştıramazlar. Üniversitedeki doktor akşam 17.00’den sonra muayenehane çalıştırabilecek. YÖK'ün bu konuda nasıl bir tutumu olacak bilmiyoruz."

KAYNAK: HABERTURK/ HT EKONOMİ/ DENİZ BİLİROĞLU