1 Temmuz 2011 Cuma

Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?

Sponsorlu Bağlantılar:

DOĞUMUN BAŞLADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

doğumun başlama belirtileri

Nişan, kasılmalarla beraber olan sancı ve/veya suyun gelme­si bize doğum eylemi­nin başladığını gösterir­. Bu üç belirti sıra ile değildir­. Her kadın­da ve bir kadı­nın her doğumun­da farklı sıralarla görüle­bilir­.

Nişan: gebelik boyunca kapalı olan rahim ağzın­da rahmi ve bebeği enfeksyonlar­dan korumak amaçlı pelte gibi sümükümsü bir tıkaç oluşur. Bu tıkaca da nişan denir­. Rahimdeki kasılmaların etkisiyle genişleyen  rahim ağzın­dan bu tıkaç düşer. Gebe kadın bunu akıntı şeklinde fark eder. Bu sümüksü tıkaç aynı zaman­da hafif pembemsi kanla bulaşmış (ancak kanama olmayan) şeklindedir­. Halk arasın­da buna belirti, nişan, iz de denir­. Nişan geldiğinde hemen  hastaneye başvurmak gerekmez. Bu doğumun çok yaklaştığını bugün yarın doğumun gerçekleşeceği­ni gösterir­. Hazırlıkları gözden  geçirmek için zamanınız vardır­.

Suyun gelmesi: Bebeği koruyan su kesesi gerilmelerin ve kasılmaların etkisiyle yırtıla­bilir­. Bu nedenle amniyon suyu rahimden  dışarı akar.Su kesesi üst bölgeden  ve sıyrık şeklinde yırtılmışsa amniyon suyu sızıntı şeklinde aka­bilir­. Bu nedenle gebeler idrar kaçırdıklarını ya da akıntı nedeniyle ıslaklık olduğunu düşüne­bilirler. Amniyon sıvı akıntı gibi koyu, kıvamlı değil, su gibi akışkandır­. Rengi açık sarı ya da ıhlamur çayı gibidir­. çamaşır­da akıntı gibi tabaka bırakmaz. Bu nedenle aksırma, öksürme gibi nedenle olan idrar kaçırmaya benzemez. Ayrıca kendine has bir kokusu da vardır­. Bu farklılıkları dikkate alarak ıslaklığın kesenin açılmasıyla ilgili olup olmadığı gebe tarafın­dan ayırt edilir­.

Amniyon kesesi yırtıldıktan sonra bebeğin ve anne rahmi­nin mikrop alma­sı kolaylaşır­. O nedenle su geldiğinde ya da şüphe edildiğinde hemen  hastaneye başvurmak gereklidir­. Bazen  kadınlar su gelse bile ağrılar başlamadı diye hastaneye gitmeyi geciktirirler. Bu durum anne ve bebeğin mikroplarla bulaşan bazı hastalıkları kapmasına neden  ola­bilir­.Doğum dan evvel su keseleri yırtılan gebe kadınların çoğunluğu 12 saat içinde ilk kasılmaları hissederler; kalanların çoğu bunları 24 saat içinde hisseder. Bununla beraber yaklaşık 10 kadın­dan birinde doğumun başlama­sı daha uzun sürer. Zaman geçtikçe yırtılmış amniyon kesesinden  bebek ve/veya annenin enfeksiyon kapma rizikosu artacağı için çoğu hekim kese yırtıldıktan sonra eğer beklenen  tarih yakınsa 24 saat içinde oksitosinle doğumu başlatır, az sayıda hekim 6 saat içinde başlatmayı yeğler. Son çalışmalar bu noktaya gelmiş bir gebelikte doğumu başlatmak için 24 saatten  fazla beklemenin faydası olmadığını, tersine zararı olduğunu gösteriyor.

Vajinanızdan sızıntı veya akıntı geliyorsa dokturunuzu veya ebenizi arayın. Bu arada enfeksiyon­dan korumak için vajina bölgesi­ni olabildiğince temiz tutun; banyo yapmayın veya cinsel ilişkiye girmeyin; amniyon sıvısını emme­si için ped kullanın (tampon değil); kendi kendinizi içeriden  muayene etmeye kalkışmayın; tuvalette önden  arkaya doğru temizlenin.

Nadiren, bebeğin gelen  parçası henüz pelvise yerleşmediğinde ve keseler erken  yırtıldığın­da (en  sık olarak bebeğin prematüre veya makat gelişi olduğu durumlarda) göbek bağı "kendi üstüne katlanır" rahim boynuna doğru itilir ha t­ta amniyon sıvısı­nın akmasıyla vajinaya bile inebilir­. Vajinan ı­zın çıkışın­da göbek bağı görebiliyorsanız veya vajinan ı­zın içinde bir şey varmış gibi hissediyorsanız hemen  hastaneye gidin.

Ağrı: Doğumun başladığını gösteren  bir diğer belirti de karın­da sertleşme ile beraber ağrı­nın hissedilmesidir­. Başlangıçta hafif olan, kısa süren  ve seyrek olan bu ağrılar gittikçe daha uzun, şiddetli ve sık hale gelir­.

İlk kez anne olacak çoğu kadın (bunlar­da doğum sancıları genel olarak yavaş başlar ve kasılmalar kademeli olarak artar) güvenle ilk birkaç saati evinde geçirebilir­. Ancak kasılmalarınız, çok güçlü başladıysa -en  az 45 saniye süren  ve 5 dakikadan daha sık gelen  kasılmalar- ve/veya daha önce doğurmuşsanız ilk birkaç saat sancıların tamamı ola­bilir­. Büyük olasılıkla doğumun ilk evresi sancısız geçmiştir ve rahim ağzınız bu sürede yeterince genişlemiştir­. Hekiminizi arama­mak -ve son dakikada hastaneye yetişmeye çalışmayı göze almak- şu an telefon etmekten  daha kötü sonuçlar doğura­bilir­.

Bununla birlikte, ardışık birkaç kasılmayı saymış olmanız iyi olacaktır­. Kasılmaları bildirirken  sıklıkları süreleri ve güçleri konusun­da emin olun. Sakin bir ses tonuyla konuşmak adına rahatsızlığınızı belli etmekten  kaçınmayın. (Hekiminiz kasılma sırasın­da konuşmakta olan bir kadı­nın sesinden  doğumun hangi aşamada olduğunu anlama konusun­da tecrübeli olacaktır­.)

Eğer siz hazır olduğunuzu hissediyorsanız, fakat hekiminiz aynı fikirde değilse, "bekle" yanıtıyla tatmin olmayın. Hastaneye gidip kontrol yaptırmak istediğinizi söyleyin. "Her ihtimale" karşı bavulunuzu yanınıza ala­bilirsiniz, fakat rahim ağzınız açılmaya yeni başlamışsa eve dönmeye de hazırlıklı olun.

Doğum sancıları başladığın­da hemen  hastaneye gitmeniz gerekmez. Ancak sancılar yaklaşık 4-5 dakikada bir geliyorsa hastanede olmanız gerekir­. Bazen  gerçek doğum ağrılarını taklit eden  yalancı doğum ağrıları gebe kadını ve eşi­ni telaşlandırır ve hastaneye gitmesine neden  olur. Böyle bir durumla karşılaşıldığın­da ağrıların gerçek mi, yalancı mı olduğunu ayırt etmek için izlemek ve bazı farklılıkları gözlemek gerekir­.

Yalancı doğum ağrıları:
Sıklığı, şiddeti bakımın­dan düzensizdir.
Dolaşma, masaj ve istirahatle geçebilir.
Ağrı bel, kasık ve karın­da hissedilir.
Rahim ucun­da yumuşama ve açılmaya neden  olmaz.

Gerçek doğum ağrıları:
Düzenlidir.
Her durumda devam eder, geçmez.
Ağrı bel, kasık ve karın­da her noktada aynı hissedilir.
Yumuşama ve açılmaya neden  olur.

Evde yapılabilecekler:
Dolaşa­bilir ya da dinlenme edebilirsiniz.
Duş alına­bilir­.
Masaj yapıla­bilir­. Belden  kalçaya doğru ve elin topuğu ile bel ve kalça üzerine basınç uygulamaları rahatlatıcı ola­bilir­.
Valiz kontrol edile­bilir­.
Sık sık tuvalete gidilerek idrar yapılır­.

Yapılma­sı sakıncalı olanlar:
Ağrılar başladığın­da bir şey yenilmemelidir­. Yemek yemek ya da Fazla miktar­da sıvı almak kusmaya yol aça­bilir­.
Gerekirse çok küçük miktarlar­da sıvı alına­bilir­.
Biraz enerji verecek, ağızda eriyen  şeker, çikolata yenile­bilir­.

Konuyla ilgili aramalar: hamilelikte suyun gelmesi nedir , doğumun başlama belirtileri , doğuracağım nasıl anlaşılır