2 Temmuz 2011 Cumartesi

Üçlü Tarama Testi Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

ÜÇLÜ TARAMA TESTİ NEDİR?
üçlü test

Üçlü test olarak bilinen  bu test, gebeliğin 16 ile 18 haftaları arasın­da en  doğru sonuçlar veren  bir kan testidir­. Yapılış amacı özellikle Down Sendromu diye adlandırılan problemli bebeklerin anne karnın­da saptanmasına yöneliktir­. Üçlü test için bir miktar kan alınma­sı gerekmektedir­. Kan­da AFP, hCG ve uE3 hormonları ölçülür. Bu hormonların gebeliğin değişik haftalarına göre değerleri değişmektedir­. Gebelik haftasına göre özel bir hesaplama yöntemi ile MoM değerleri bulunur. Testin neticesi­ni hesaplarken  annenin yaşı, vücut ağırlığı, ırk, şeker hastalığı olup olmadığı ve sigara kullanıp kullanmadığı da dikkate alınır­. Tüm bu veriler ile kandaki üç hormon değerleri bir bilgisayar programına girilerek sonuç el­de edilir­. Sonuç olasılık olarak verilir­. Örneğin Down Sendromulu çocuk doğurma olasılığı 1/2300'dır gibi bir cevap gelir­. Bu sonucun 1/270 ve daha sık olarak, yani 1/ 220 veya 1/200 olarak hesaplanması, Down Sendromlu bebek doğurma riski­nin yüksek olduğunu bildirir­. Üçlü testin Down Sendromlu bebeklerin yaklaşın % 60 ile 70'i­nin saptanmasına yardım eder.

Üçlü Testin Yüksek Riskli Olarak Sonuçlandığı Durumlar­da Ne Yapılmaktadır ?
Bu testle yüksek risk saptandığı durumlarda, anne karnındaki bebeğin gerçekten  Down Sendromu olup olmadığını ortaya koymak gerekmektedir­. Bu amaçla bebeğin kromozom yapısı­nın saptanma­sı için amniyosentez yani bebeğin bulunduğu sıvıdan örnek almak veya göbek kordonun­dan kan alınarak kromozom analizi gerekmektedir­. 5 ay dan evvel en  az komplikasyon(istenmeyen durum) olan ve en  kolay yöntem olan amniyosentez yapılmaktadır­. Amniyosentez ile el­de edilen  sıvı kromozom tayi­ni yapılan laboratuvar­da incelenir ve normal olup olmadığı saptanır­.

Her Yüksek Riskli Üçlü Test Bebeğin Problemli Olduğunu Söyler mi?
Hayır, Üçlü testte yüksek risk saptanan yaklaşık 100 anne adayı­nın fakat 1 tanesi­nin Down Sendromlu olduğu bildirilmektedir­.

Down Sendromu Nedir?
Down Sendromu insanın en  küçük yapıtaşı olan kromozom sayısındaki sorunlar­dan biridir­. Sağlıklı her insan­da hücrelerindeki sayı 46'dır­. Sağlıklı bir kadın­da 46 adet X kromozomu vardır­. Sağlıklı bir erkekte ise 45 X ve 1 adet Y kromozomu vardır­. Down Sendromun­da ise 21'ci kromozomdan 1 adet fazla vardır, yani 2 adet 21 kromozom ve toplam 47 adet kromozom vardır­. Buna benzeyen başka isimlerle anılan 18 ve 13'üncü kromozom fazlalığı ile beraber olan farklı sendromlar da vardır­. Down sendromunun ailesel bir geçişi konu başlığı değildir ve tamamı tesadüfen  ortaya çıkmaktadır­. Burada anne yaşı bu sendromun ortaya çıkmasın­da önemli rol oynar. Down Sendromu hayatla bağdaşan ve en  sık saptanan kromozom bozukluğudur. Canlı doğumlar­da sıklığı yaklaşık 1/850'dir­. Bu sıklık 20'li yaşlar­da 1/1500 iken  45 yaşın­da 1/28 kadardır­.

Down Sendromu olan çocuklar­da zeka geriliği her zaman vardır­. Bu zeka geriliği hafif dereceden  çok ağır derecelere kadar değişmektedir­. Yaklaşık % 30 ile 35'inde ağır derecede kalp sakatlıkları ve yaklaşık % 15'inde de başta oniki pra­mak barsak tıkanık olma­sı gibi mide barsak sistemi ile ilgili sakatlıklar mevcuttur.

Üçlü Test Niçin Önemli ?
Üçlü test her anne adayına 16 ile 18 haftaların­da uygulanma­sı gereken  bir testtir­. Testin bir tarama testi olduğu unutulmamalıdır­. Tarama testi genel olarak kolay yapılan ve herkese uygulanabilen  ve aynı zaman­da ucuz bir test olmalıdır­. Sonuçları ise kesin bir teşhisten  çok, bir hastalığın ortaya çıkarılmasın­da yardımcı olmaktadır­. Kesin teşhis için her zaman daha ileri bir yönteme ihtiyaç duyulur. Üçlü testte de kesin sonuç amniyosentezle konur. Tekrar vurgula­mak gerekir ki nasıl her yüksek riskli test sakat çocuk anlamına gelmiyorsa, normal sonuç alınan her test de bebeğin % 100 sağlıklı olduğunu bildirmez. Bu nedenle bu teste ilaveten  18 ile 20'ci gebelik haftaların­da ayrıntılı ultrasonografik inceleme ile diğer sorunlar aranmalıdır­.

Konuyla ilgili aramalar: üçlü test nedir