4 Temmuz 2010 Pazar

Deniz Hayvanları Isırmaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Denizanası Isırması:
Genellikle fırtınalardan sonra kumsallarda, sular arasında görülen bu hayvan lar, Üzerlerine dokunulduğu zaman ürtikere, deri ka­barmalarına, yanma lara  sebep olurlar. Fakat bunlar uzun sürmez, kendiliğinden geçer.

Deniz Kestanesi Batması:
Bu yaratığın yarattığı sorunda, dikenlerinin teker teker çıkartılması zorluğu dur.  Bu ancak bir cımbız ile yapılabilir.

Kuyruklu vatozlar
 Isırması:
Yanyana kuma gömülü yaşadıkları için, görülmeden üzerine basıldığın da kendilerini savunmak için sokabilirler, fakat bu nadir rastlanan bir kazadır. İğneli kuyruğuy ile çarpar ve yaralar. Açtığı yara, olaydan iki saat sonra doruğuna varan şiddeti yüksek bir ağrıya neden olur.

İskorpitler
Özellikle balıkçıların ağları boşaltmaları sırasın da kazalar meydana gelebilir. Zehiri; acıya, şişmelere ve sindirim bozukluklarına neden olur.

Trakunya Isırması
Trakunya çok saldırgan, küçük bir balıktır. Bazı durumlarda insana da saldırdığı görülmüştür. Sırt yüzgeçlerinde bulunan dikenleri, keskin ve serttir. Kazalar, genellikle ağları çekerken veya ıslak kumsal üzerinde yürürken başa gelebilir. Sokmasından sonra, şiddetli bir ağrı verir, şişme görülür.

Tedavi ve yapılması gerekenler:
Bu tür sokmalarda acıyı hafifletmek için yara emilip, zehir tükürülebilir. Daha sonra anti-septik bir solüsyonla, yara dezenfekte edilme lidir.  Bazen sıcak su kompresi yapılarak da ağrı geçirile bilir. Genelde acının çok çabuk geçmesi gerekir.

Komplikasyonlar
Ender rastlanan olaylar sırasın da  bazı çok duyarlı kişiler alerjik bünyeleri yüzünden birçok yerlerinden sokuldukları takdirde şok durumuna gire bilir. Yüzleri sararır, bayılıp titremeye başlar parmak uçları soğur ve terlerler.