Türkiye'de genellikle dini ve geleneksel nedenler ile erkek çocuklarda sıkça uygulanan sünnetin 0-1,5 yaş aralığında ya da 6 yaş sonrasında yapılması uygun görülürken, ehliyetsiz kişiler ve uygun olmayan ortamlarda yapılan sünnetlerin ciddi sorunların yaşanmasına neden olduğu belirtil di.
(İHA) - Türkiye'de toplumun tamamına yakın kemsinde sünnet olayının uygulandığını belirten Türkiye Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Çem Kara, sünnet işleminin cerrahi bir işlem olduğunu, uzmanlar tarafından ameliyathane ortamında yapılması gerektiğini söyledi. Erken yapıldığında yeni doğan ve süt çocukluğu dönemine ait üriner sistem enfeksiyonlarının sünnetsiz çocuklara oranla ortalama 10 kat azaldığının çeşitli çalışmalarda bildirildiğini belirten Opr. Dr. Cem Kara, "Özellikle 3 yaşından sonraki
çocuklar da sünnet derisi darlığı ve buna bağlı oluşabilen penis ucu iltihabı nın kesin tedavisini ve korunma sını sağlar. Bakteri ve virüs kolonizasyonu için uygun bir ortam oluşturan sünnet derisinin ortadan kaldırılmasının cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve penis kanserinin önlenmesinde önemli rol oynadığı ve sünnetli erkeklerle evli kadınlarda rahim kanserlerine daha az rastlan dığı bilinmektedir. Bizde olduğu gibi dini veya geleneksel sünnetin tüm erkeklere uygulandığı toplumlarda erkek çocuklar
arasında önemli bir sosyal statü boyutu da vardır" dedi.
Uygun olmayan ortamlarda ve ehliyetsiz kişiler tarafından sünnetlerin kalıcı hastalıklar dahil ciddi problemlere yol açtığını ifade eden Opr. Dr. Cem Kara, "Toplumun yarısına uygulanan bir cerrahi girişim olduğu düşünüldüğünde ortaya çıkan risk daha net olarak anlaşılabilir. Çocuklarda uygulanan tüm cerrahi girişimlerde gösterilmesi gereken sedasyon veya genel anestezi titizliği ve psikolojik hazırlık ihmal edilirse sünnet işlemi, etkisi yaşam boyu sürebilecek bir psikolojik travmaya dönüşebilir.
Komplikasyonlardan kaçınmak, sünneti bir cerrahi girişim olarak görmek ve ameliyathane ortamında uzmanlarca yapılmasını sağlamakla mümkündür. Hiçbir cerrahi girişimin yapılamayacağı genel hastalıklar dışında hipospadyas, epispadyas ve megaloüretra gibi penisin doğumsal anomallerin de, düzeltici ve asıl ameliyatlar yapılana kadar sünnet yapılmamalıdır" diye konuştu.
Sünnet için uygun olmayan yaş aralığının 1.5 ile 6 yaş arası olduğunu belirten Dr. Kara, Reçete Dergisi'nde yar alan yazısında şunları kaydetti:
"Bu dönemde aileden kopartılıp ayrılmanın yol açacağı duygusal ve psikolojik sorun lar ön plana çıkabildiği gibi, cinsiyet ve kendilik bilincin ortaya çıkıp geliştiği bu yaş aralığında, vücudundan bir parçanın kendi arzusu dışında uzaklaştırılması ve bunun cinsel organı ile ilgili bir işlem oluşu çocuklarda iğdiş edilme korkusunu ve bunun yol açtığı psikolojik problemleri ortaya çıkartabilmektedir. Yenidoğan sünneti çok tartışılan bir konudur. Bu dönem de sünnet çok kolay, genel anestezi gerektirmeyen bir
cerrahi işlemdir. Uygun tekniklerle çabuk ve estetik iyileşme mümkündür. Ancak bezli çocuklarda sünnet sonrası bakım özen ister. 6 yaş sonrasında ise çocuğun sünnet olayının toplumsal boyutu nu algılaması ve bu sevinci ailesi ile birlikte yaşaması söz konusudur. Bu yaşlarda sünnetin genel anestezi veya ciddi sedasyonla yapılması zorunlu dur."