4 Temmuz 2010 Pazar

Örümcek Isırması ile Zehirlenme

Sponsorlu Bağlantılar:

Örümcek ısırmaları, Ülkemizdeki örümceklerin çoğu zehirli değildir. ABD'de parlak siyah olan karadul (Black widow spider) ve donuk kahverengi olan kahverengi keşiş (brown reduse spider) türü örümcekler zehirlidir. Tozlu kirli bina köşelerinde odun ve kereste yığınları arasında bulunur. Keşiş örümceği karanlık bina ve taş altlarını tercih eder.

Belirti ve Bulgular
Karadul Örümceği: lsırılan yerde şişme, minik kırmızı diş izleri, 15-60 dk. sonrasında başlayan 12-48 saat devam eden kuvvetli ağrı, alt ekstremite ısırıldıysa karında ağrı ve sertlik, üst ekstremite ısırıldıysa sırtta ve omuzlarda ağrı, dispne, bulantı kusma, hipertansiyon, yüksek ateş görülür. Lökosit ve hematüri olduğu için idrar analizi yapılır.

Tedavi ve Bakım
Buz uygulanır. IV sıvıya başlanır. Zehirin antidoru uygulanır, kas gevşetici ve analjezikler verilir. Bağışıklığı sağlayıcı önlemler alınır.Kahverengi Keşiş: ilk ısınldığında kırmızı, daha sonra, 2 saat içinde mavi, lokal halka şeklinde ödem, ağrı, eklem ağrıları, bulantı kusma, halsizlik, ateş, 3-4 günde ortaya çıkan nekrozlar, ülserler 21 günde iyileşir. Böbrek yetmezliği, damariçi pıhtılaşma ve kardiyak arest görülebilir. Hemolitik ane mi ve trombostopeniden ayırt edilir.Tedavi ve BakımIsınlan bölge temizlenir. Yaralı bölge keserek çıkartılır. Sterold, antibiyotik, antihistaminik ilaçlar verilir. Bağışıklığı sağlayıcı tedbirler alınır.