DIŞ GEBELİK AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Dış gebelik normalde rahim içine yerleşmesi gereken gebeliğin yumurtalık yollarında nadiren rahim ağzı ve yumurtalıklara yerleşmesi olayıdır. Yumurtalık yollarına yerleşen gebelik ürünü bir süre sonra bu bölgenin hasarlanmasına ve ciddi karın içine kanamaya yol açabilir. Tanı koymak için; gebelik hormonu olan beta-HCG ve ultrasonografi yol göstericidir. Dış gebelik ameliyatı karından kesi (laparotomi) ve kapalı yöntem (laparoskopi) cerrahi yöntemleri ile yapılabilir.
Önerilen cerrahi girişim:
- Açık cerrahi (laparotomi)
- Kapalı yöntem (laparoskopi)
Yumurtalık yolları alınması:
- Sağ taraf tamamen alınır.
- Sol taraf tamamen alınır.
Dış gebelik ameliyatı olmazsam ne olur?
Dış gebelik kesesinin ve beraberinde yumurtalık yollarının yırtılması ile hayati tehlike oluşturabilecek karın içi kanama ortaya çıkabilir. Doktorla birlikte karar alınarak uygun tedavi en kısa sürede yapılmalıdır.
Dış gebelik ameliyatı nereden yapılır?
Dış gebelik ameliyatı karın bölgesinden kesi yapılarak ya da delik açılarak kapalı usül yapılır.
Dış gebelik ameliyatı ne kadar sürer?
Ameliyat genel olarak 30 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir fakat bazı nedenlerle işlem uzayabilir. Bu nedenlerden bazıları;
- Ameliyat sırasında ve sonrasında durdurulamayan kanama.
- Karın içindeki büyük damarlarda zedelenme ve kanamanın ortaya çıkması.
- Kapalı yöntem (laparoskopi) ile karına girildikten sonra karın içi kanamanın fazla olması ya da dış gebeliğin normalin dışında yerleşimi nedeniyle açık cerrahiye (laparotomi) geçilmesi.
- Durdurulamayan kanama da ya da nadiren olsa da yumurtalık üzerine yerleşen dış gebelikte yumurtalığın alınması gerekebilir.
- Ek olarak yapılan rahim küretajı komplikasyonları ortaya çıkabilir.
Yukarıdaki ve benzer nedenler operasyon süresini uzatabilir.