19 Ocak 2016 Salı

Bebeğim Ne Zaman Yürüyecek?

Sponsorlu Bağlantılar:

Sağlıklı bebekler genel olarak 12 ila 18 aylar arasın­da yürümeye başlamaktadır­­. 

Çoğu çocuğun oniki ay ve sonra­sı yürümeye başlaması­nı söyleyen  Liv Hospital'de görev yapan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op­. Dr­. Kaan Irgıt, "Bebeğini­zin karşısın­da çömelerek ya da durarak, ellerin­den  tutarak onu yürümeye teşvik edebilirsiniz­. Zaman zaman yürüme 18 aya kadar geç ola­bilir, meraklanmayın, eğer çocuğunuz 18 aylık olmuş ve yürümüyorsa bir çocuk doktoruna götürmenizde fayda ola­bilir­­. Örnek verecek olursak orta kulak iltihabı da dengeyi bozarak yürümeyi geciktirebilir­­. Ya da iri ya da kilolu bebekler ayağa kalkmak amacıyla daha fazla güce gereksinim duydukların­dan geç yürüye­bilirler" diyor­.

Başlangıçta Bebeğinizin Adımları Dengesiz Ola­bilir

Bebekler yürümeye genel olarak 10 ila 18 ay arasın­da başlamaktadır­­.  Bebekler­de omurilikteki sinir sistemi ve onun kontrol ettiği kas grupları aylar içinde gelişmeye başlar ­. Böylelikle 6 aydan sonra koordinasyon, kas denetimi ve denge sistemi­nin gelişmesiyle çocuklar yürümeye başlamaktadır­­.  Çocuğun yürüyebilişi için vücudunu taşıyabilecek kadar güçlenme­si gerekiyor­. Başlangıçta adımlar dengesiz olacaktır ama kaygı­lanmamak gerekir­­.

Çocuğunuzu Yürümeye Teşvik Edin

Çevrenizde si­zin çocuğunuzdan daha küçük çocuklar yürüyor fakat sizinki henüz yürümüyor ola­bilir­­. Hemen  paniğe kapılmaya gerek yok­tur­. Zira birçoğu çocuk oniki ay ve sonra­sı yürümeye başlamaktadır­­.  Bebeğini­zin karşısın­da çömelerek ya da durarak, ellerin­den  tutarak onu yürümek amacı ile teşvik edebilirsiniz­. Zaman zaman yürüme 18 aya kadar geç ola­bilir meraklanmayın, eğer çocuğunuz 18 aylık olmuş ve yürümüyorsa bir çocuk doktoruna götürmenizde fayda ola­bilir­­. Göbeği­nin üzerine giden  çocuklar emekleyenlere göre daha geç yürüyebilir­­. İri ya da kilolu bebekler ayağa kalkmak amacıyla daha fazla güce gereksinim duydukların­dan geç yürüye­bilirler­. Orta kulak iltihabı da dengeyi bozarak yürümeyi geciktirebilir­­. Daha büyük kardeşi olan bebekler büyük olanı taklit edip ona yetişebilmek amacı ile daha erken  yürüye­bilirler­.

Emeklemeden  Yürümeye Geçiş Nasıl Olur?

Çocuklar kendi etrafların­da yuvarlandıkça, oturdukça ve emekledikçe kuvvetlenir ve yürümeye hazır duru­ma gelmektedir­­. Eğer zıplama için oyuncak aldıysanız günde 3 kere 15 dakida’dan fazla yapışına müsaade etme­yin­. 8 ila 10 ay dolayın­da çocuk kendisi­ni mobilyalara doğru çekip ayağa kalkmaya ve ayakta durmaya çalışır­­. Ayakta kalmayı başardığı zaman oda içinde tutunarak dolaşmaya başlamaktadır­­.  Bir süre sonra kendine güvenir ve desteksiz yürümeye başlamaktadır­­.  Siz elleri­ni tutarken  birkaç adım bile ata­bilir­­. 9 ila 10 ay dolayın­da ayakta durur pozisyon­dan oturur pozisyona geçmeyi öğrenir­­. Eğer ayakta durmayı öğrenmiş ve oturur pozisyona geçmeyi başaramazlar ise hemen  kucağınıza almayın ya da oturtmayın, dizi­nin üzerine çömelerek oturmayı gösterin ve denemesine yardımcı olun­.

Çocuğa 1 Yaşına Gelmeden  Ayakkabı Giydirmek Doğru mudur?

Bebeğiniz yürümeyi öğrenirken  olanaklı mertebe ayağını çıplak tutmakta fayda bulunur­. Böylelikle denge ve koordinasyonunu daha iyi kazanır­­. Eğer bebeğini­zin ayakları sıkı ayakkabı ve çoraplar ile sarılırsa düzgün gelişim gösteremez­. Bebeğiniz evin hari­cinde yürümeye başlayana dek ya da soğuk ve bozuk zeminler­de yürümüyorsa ayakkabı almanıza gerek olmaz­. Ayakkabı aldığınızda esnek olmasına dikkat edin, esnek ayakkabı kolayca ikiye katlana­bilir ayakkabı manasına gelmektedir­­. Çocuğunuz yürümeye başladığın­da evin içinde bebeğe zarar vermeyecek güvenilir bir ortam yaratılmalı, zeminde takılabileceği şeyler olmamalı ve yerler temiz olmalıdır­­.  Bebek düşme ve kaldır­ma ihtiya­cı olasılığı­na karşı katiy­yen  yalnız bırakılmamalıdır­­.

İlgili aramalar: bebekler ne zaman yürümeye başlar, bebek kaç aylıkken yürür, bebeğim ne zaman yürüyecek, bebek ne zaman yürümeye başlıyor