28 Nisan 2011 Perşembe

Hangi Gıdalar Gaz Yapar?

Sponsorlu Bağlantılar:

Hangi Gıdalar Gaz Yapar?

Karbonhidrat muhteva eden yiyeceklerin pek çoğu gaz yapar, buna karşılık yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır.

Şekerler: Gaz oluşturan şekerler raffinoz, laktoz, fruktoz ve sarbitoldur.
Raffinoz: Fasulye bu kompleks şekeri çok miktarda içeren bir besindir. Daha az oranda lahana, bruksel lahanası, karnıbahar, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve tüm hububatlarda bulunur.
Laktoz: Laktoz sütteki tabi şekerdir. Peynir, dondurma gibi ürün­lerde de bulunur. Ekmek, tahıl, mayonezde de bulu­nur. Özellikle Afrika ve Asya kökenli ırklarda laktozu sindirmeyi sağlayan laktuloz enzimi düzeyi düşüktür, kişi yaşlandıkça da enzim düzeyi düşer. Bunun sonucu olarak kişi­nin yaşı ilerledikçe laktoz içeren gıdalar yeme sonucu oluşan gaz şikayeti giderek artacaktır.
Fruktoz: Fruktoz normalde soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunur. Ayrıca bazı içeçek ve meyva sularında tadlandırıcı olarak da fruktoz kullanılır.
Sorbital: Sorbital meyvalarda doğal olarak bulu­nan bir şekerdir. Elma, armut, şeftali ve erikte çok vardır. Ayrıca birçok diyet gıdalarında, tadlandırıcılarda ve sakızlarda bulunur.
Nişasta: Patates, mısır, bazı tatlılar, pastalar ve buğdayda bulunan nişastanın bir kısmı kalın barsağı geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur. Pirinç gaz oluşturmayan tek nişasta türüdür.
Lif: Pek çok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir. Eriyebilen lifler suda kolayca çözünür ve barsaklarda jel kıvamında bir yapı oluştu­rur. Bunlar, yulaf, fasulye, bezelye ve pek çok meyvada bulunurlar. Eriyebilen lifler kalın barsağa kadar sindirilmeden gelip, burada gaz oluşumuna yol açar­lar. Erimeyen lifler ise barsaklardan hiç değişmeden geçer ve çok az gaz oluşumuna sebep olurlar. Buğday, kepek ve bazı sebzeler bu tür lifleri içerirler.

Konuyla ilgili aramalar: gaz yapan gıdalar , gaz yapan yiyecekler , hangi sebzeler gaz yapar , gaza sebep olan meyveler