Down Sendromluların Ortak Özellikleri Nelerdir?
Down sendromu, belli bir tedavisi bulunmayan zorlu bir hastalıktır. Down sendromunun oluşmasındaki etken ise kromozom sayılarının hatalı olmasıdır. Normal insanlarda 46 kromozom bulunurken Down sendromlu insanlarda 47 kromozom bulunmaktadır. Down sendromlu çocukların ortak özellikleri ise;*Yüzlerinin yuvarlak ve biraz basık olması,
*Kafataslarının kısa olması,
*Saçlarının seyrek, ipeksi ve parlak olması,
*Gözler birbirinden ayrık ve çekik olması,
*El ayalarının geniş fakat parmakların kısa olması,
*Ayakların dar, parmak aralıklarının ise fazla olmasıdır. Bunlar down sendromu olan çocukların belli başlı fiziksel özellikleridir.
Down sendromu olan çocukların zihinsel ve manevi ortak özelliklerinden bazıları ise; neşeli olmaları, dürüst olmaları ve yalan söylememeleri, kurallara uyum sağlamaları, herkesle uyumlu olmaları, yardımsever olmaları, şefkatli olmaları, kin ve bencillik gibi duygulara sahip olmamaları, sempatik olmaları, kötü durumlardan çabuk etkilenmeleri, duygusal olmaları, resim ve müzik gibi sanatlara yatkın olmalarıdır. Belirttiğimiz bu ortak özellikler genellikle down sendromu olan çocukların çoğunda görülmektedir. Tabi ki bunlar ailenin yapısına, çevre şartlarına da bağlıdır. Down sendromu olan her çocukta bu özelliklerin hepsi görülmeyebilir. Fiziksel özellikler de yine aileye bağlı bir durumdur. Fakat saydığımız fiziksel özellikler de genellikle görülmektedir.
İlgili aramalar: down sendromluların ortak yönleri nelerdir? davn sendromlu hastaların benzerlikleri nelerdir?