12 Aralık 2013 Perşembe

Tüp Bebekte Kullanılan İlaçların Yan Etkisi Var Mı?

Sponsorlu Bağlantılar:

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yan Etkisi Var Mı?

Çocuğu olmayanların umudu olan tüp bebek birçok çift tarafından tercih edilen tedavi yöntemlerinin başında gelmektedir. Tüp bebek tedavisinde ise hastaların bazı ilaçları kullanmaları mecburidir. Peki, tüp bebek tedavisinde kullanılan bu ilaçların yan etkileri var mıdır, varsa nelerdir?

Öncelikle takdir edersiniz ki her tedavide bir takım ilaçlar kullanılabilmektedir ve tabi ki her ilacın da bir yan etkisi bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisinde de durum aynıdır. Tedavi sırasında bir takım ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ise çoğu geçici yan etkiler olmak üzere bazı yan etkileri de beraberinde getirmektedir. Geçici olan yan etkilerden bazıları ise uykusuzluk, aşırı sinir hali, arada sırada oluşan baş ağrıları ve mide bulantılarıdır. Bu yan etkiler geçici ve ufak derecede rahatsızlıklardır. Bu yan etkiler tüp bebek tedavisi boyunca kullanılan ilaçlardan kaynaklanır ve zamanla azalarak etkisini yitirir.

Tüp bebek tedavisi boyunca kullanılan ilaçlar herhangi bir kanser tehdidi bulundurmamaktadır. Yapılan araştırmalar, tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların özellikle kadınlarda görülen meme kanseri ve yumurtalık kanseri dahil hiçbir kanser çeşidine neden olmamaktadır. Ayrıca tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar erken menopoz gibi bir yan etkiye sahip değildir.

Tedavi sırasında kullanılan ilaçların yumurtalıklarda bazı yan etkilere neden olduğu gözlemlenmiştir. Yumurtalıkların aşırı derecede uyarılmasından dolayı yumurtalıkların büyümesi ve karın bölgesinde sıvı toplanmasına neden olabilmektedir. Fakat bu durum genellikle hafif derecede görülmektedir. Yumurtalıkların büyümesine bağlı olarak kasık ağrıları oluşabilmektedir. Karında sıvı toplanmasından kaynaklanan bulantı, nefes darlığı gibi sorunlar %1 kadardır. Tüp bebek tedavisi olmadan önce doktorunuzdan detaylı bilgi almanızda büyük yarar vardır.