21 Aralık 2013 Cumartesi

Down Sendromlular Evlenebilir Mi?

Sponsorlu Bağlantılar:

Down Sendromlular Evlenebilir Mi?

Down sendromu olan kişilerin evlenmesi çok fazla rastlanılan bir olay değildir. Fakat down sendromu olan kişiler uygun eğitimler ve desteklerle daha uzun yaşamaktadır. Bu da down sendromu olan kişilerin normal bireyler gibi cinsellik sahibi olmasına olanak sağlamaktadır. Down sendromu olan bireylerin evlenmeleri çok gelişmiş ülkelerde daha fazla karşılaşılan bir durumdur. Çünkü çok gelişmiş ülkelerde verilen olanaklar daha fazladır ve toplum gün geçtikçe bu durumu daha çok benimsemektedir. Az gelişen ülkelerin bazılarında ise bu bireylerin evlenmeleri yasalarca engellenmiştir. Down sendromu olan bireylerin evlenmelerine izin verilse de verilmese de bireyin anne ve babasından ayrılması neredeyse olanaksızdır. Yapılan araştırmalarda Down sendromu bulunan, ergenlik dönemindeki ve yetişkin bireylere sorulan sorularda bireylerin çoğunun, evlenmenin ne demek olduğunu, nasıl bir şey olduğunu bildikleri ve evliliğe hazır oldukları gözlemlenmiştir.

“Down sendromu olan bireylerin evlenmelerine normal insanlar olarak izin vermeli miyiz?” sorusu ile kendi kendimize düşünmeliyiz. Çünkü izin verilse de verilmese de yapılması, planlanması ve önlem alınması gereken birçok konu olacaktır. Eğer down sendromu olan bireylerin evlenmesine izin verilirse, öncelikle bireyin ergenlikten itibaren cinsellik konusunda eğitim alması, evlilik hakkında bilgi sahibi olması için çaba harcanmalıdır. “Hamilelik oluşabilir mi, oluşursa doğan çocuk engelli olacak mı?”, “Hamilelik oluşursa nasıl bir süreç oluşacak?”, “Eğer bu evlilikten çocuk olursa anne veya babasından dolayı psikolojisi nasıl etkilenecek?”, “Cinsel istismar gibi bir durum oluşabilir mi, oluşabiliyorsa nasıl engellenecek?” gibi birçok sorunun da cevabı bulunmalıdır.

Bunların aksine izin verilmezse, down sendromu olan bireyler hayatlarının sonuna kadar bekar kalacaklardır. Bu durumda da down sendromu olan kişilerin cinsel ihtiyaçları olsa da bu ihtiyaçların önüne geçilmesi ve engellenmesi için özel olarak eğitim verilmesi ve yaşamları bu doğrultuda şekillendirilmesi gerekecektir.

İlgili aramalar: down sendromlular evlenebilir mi? dows sendromu hastaları evlenebiliyor mu? davn sendromluların evlenmesinde sakınca var mı?