17 Mayıs 2011 Salı

Tenya, Şerit, Bağırsak Solucanı, Tenia

Sponsorlu Bağlantılar:

Tenya şerit tenia bağırsak solucanı

Şerit hastalığı olarak da isimlendirilebilecek olan taenia enfestasyonu parazit adı verilen  küçük canlılarla meydana gelen  ve genel­de sindirim sistemi­ni tutan bir haldir­. Tenyalar, az pişmiş veya çiğ et (tenya bulunan) yemekle bulaşır­. Sığırlar genel­de Taenia saginata bulaştırırken, domuzlar taenia solium taşıyıcısıdırlar. Tenyalar segmentli yani boğumludurlar. Her boğum yumurta üretebilme yeteneğine sahiptir­.
Dünya genelinde epey yaygın bir haldir­.

Sığır Tenyası (Taenia saginata)
Etle alınan tenya larvaları (olgunlaşmamış tenyalar) insan barsakların­da olgun hale gele­bilirler ve boyları 4-6 metreye ulaşa­bilir­.

Tenya hastalığı genel­de her hangi bir belirtiye neden  olmaz. Kişi kendisinde tenya olduğunu genel­de dışkısın­da tenyaları görünce fark eder, öncelikle de hareketli parçacıkları.

Nadiren  karın üst bölgesinde ağrı, ishal, bulantı, kilo kaybı görüle­bilir­. Bazen  apendiks, safra kanalları ve pankreas kanalın­da tıkanıklığa neden  ola­bilirler.

Dışkıda parazitin yumurta ve boğumları­nın görülme­si ile tanı konur. Taenia saginata nın hareketli parçaları dışkıda görüle­bilir­. Parazit yumurtalarını makat civarın­da toplayabilmek amacı ile kullanılan selofan bant yöntemi ile %85-95 hastada tanı koymak olanaklıdır.

Tenya hastalığı, ilaçlarla ve genel­de bir doz kullanılarak tedavi edile­bilir­. en  çok kullanılan ilaç niclosamide etken  maddeli ilaçlardır­.


Domuz Tenyası (Taenia solium)
Uzunluğu yaklaşık olarak 5 metre civarındadır­. Ülkemizde yaygın olmamakla beraber dünyada çok yaygındır­.

Sığır tenyasın­dan değişik olarak beyin, kalp, göz, akciğer, cilt altı ve kaslar­da kist oluşumuna neden  ola­bilirler: Domuz tenyası bulunan yetişkinler ve çocuklar eğer yeter derecede hijyene dikkat etmezlerse, dışkılama sonrası elleri ile makattaki yumurtaları alarak yutarlar. Bu yumurtalar barsaklara ulaştığın­da içlerinden  larvalar çıkar ve dokulara geçerek kister oluştururlar. Eğer larvalar beyne ulaşırsa epileptik ataklar (havale ?) ve diğer sinirsel sorunlare neden  ola­bilirler. Bu duruma cysticercosis adı verilir­.

Diğer belirtiler sığır tenyasın­da olduğu gibidir­.

Dışkıda yumurta ve larvaların görülme­si ile tanı konula­bilir­. Ayrıca radyolojik incelemelerde kistler görüle­bilir­. Cilt altındaki şişliklerden  yapılan biyopsi ile de tanı koymak olanaklıdır.

Tedavide bir doz niclosamide kullanılır­. Kist oluşan durumlar­da tedavi cerrahidir­.

Balık Tenyası (Diphyllobothrium latum)
Bazı tatlı su balıkları ve som balığı Diphyllobothrium latum adı verilen  tenya bulaştıra­bilirler. Genel­de tuzlanmış, çiğ veya iyi pişirilmemiş balık eti ile bulaşır­. Bunların uzunlukları 3-10 metre uzunluğun­da ola­bilir­. Bu parazitler barsağa tutunurlar. Dişi parazit günde 1 milyon­dan fazla yumurta çıkara­bilir­. Karın ağrısı, karın krampları, kusma, kilo kaybı ve Vitamin B12 eksikliği ve makrositer anemi gelişebilir­. Dışkıda bolca bulunan yumurtaların saptanma­sı ile tanı konur. Tedavide bir doz niclosamide kullanılır­.

Tenyalar­dan Korunma

Etlerin yeteri miktar­da pişirilme­si tenya larvalarını parçalar. tuvaletten  çıktıktan sonra yeterli el yıkama ve daima uygun hijyen  hastalığın yayılımını engeller.

Konuyla ilgili aramalar: bağırsak solucanı tedavisi , şerit tedavisi , tenya nasıl düşer