19 Mayıs 2011 Perşembe

Miyom Neden Olur? Myom Belirtileri ve Türleri

Sponsorlu Bağlantılar:

Myomlar rahim ve rahim ağzın­da görülen, rahim yapısın­da bulunan düz kas dokusun­dan gelişen  selim (iyi huylu) tabiatlı tümöral yapılardır­. Burada şunu vurgulamakta fayda vardır ki; tümör kelime­si tüm insanlar­da kanser lafını çağrıştırmaktadır­. Vücu t­ta ister iyi huylu ister kötü huylu şişliklerin hepsine birden  tıbbi olarak tümör ya da tümöral yapılar adı verilir­. Myomlar bir bezelye adetsi büyüklüğünden  basket topu büyüklüğüne kadar değişebilen  boyutlar­da ola­bilir­. genel olarak yuvarlak ve pembemsi renktedirler ve uterus (rahim) içinde her yerde buluna­bilirler.

Kimlerde myom vardır?
Her yüz kadın­dan yaklaşık 10-15'inde çapı ufak ya da büyük az sayıda ya da çok sayıda, belirti veren  ya da vermeyen  myomlara rastla­mak olanaklıdır. Myomlar rahmin en  sık görülen  iyi huylu tümörüdür.

Myomlara en  çok 35-45 yaş grubu kadınlar­da rastlanır­. Ergenlik sürecinde görülme­si çok ender bir haldir­. Keza menopoz sürecinde de myom görülme sıklığı düşüktür ve doğurganlık yaşların­da myom tanısı almış çoğu kadın­da menopoza girdiklerinde hastalıkların­da hızla gerileme görülür.

Neden  myom olur?
1-Artmış özterojen  düzeyi: Myomların kesin nedeni bilinmiyor Fakat; östörojen  hormonu (kadınlık hormonu) myomların büyümesine yol açtığı düşünülmektedir­. Gebelik sürecinde myomlar da artmış österojen  düzeyine bağlı bir şekilde büyüme görülürken, menopozda ise österojen  düzeyine bağlı bir şekilde myomlar­da küçülme görülmektedir­.

2-Kalıtım: Özellikle anne kız kardeş veya anneannesi gibi birinci derece akrabaların­da myom olanlardagelişme­si şansı fazladır­.

3-Irk: siyah ırk olmak myom görülme şansını, beyaz ırka göre dokuz kat artırır­.

Myomlar karşımıza nasıl çıkar?
Myomlar uterusa (Rahime) sınırlı kitleler olup, bulundukları bölgelere göre belirtiler vermektedir­. genel olarak rahimde nadiren  de rahim boynun­da gözükürler. Bir kadı­nın rahminde bir tek myom olabileceği gibi (ki buna myoma uteri denir) birden  fazla sayıda myom bir arada da buluna­bilir­.(Ki buna uterus myomatosus denir)


Myom tipleri nelerdir?
myom

1-Subseröz myomlar (rahmin dış tabakasında)
2-İntramural myomlar (rahmin orta tabakasında)
3-Submüköz myomlar (rahmin iç tabakasında)

en  sık görülen  myomlar İntramural myomlardır­.

Myomlar ne gibi belirtiler yapar?
Myomlar genelde belirti göstermezler. Rutin jinekolojik muayeneler sıraısn­da tesadüfen  tespit edilirler. Ancak; çoğu zaman büyüme ile orantılı olarak şu bulguları vere­bilirler;
* Fazla miktar­da adet kanamaları
* Cinsel ilişki sonrası kanama
* Adet arası dönemde ara kanama
* Sık sık idrara çıkma
* Karın­da büyüme veya şişlik
* Adet zamanların­da ya da cinsel ilişki sırasın­da kuyruk sokumuna doğru ağrı
* Fazla miktar­da kanamalar bağlı kansızlık
* Tüplerin ya da rahmin ağzını kapayan myomlar kısırlığa neden  olurlar
* Büyük myomlar barsaklara bası yaparak barsak içinde dışkı­nın ilerlemesine engel olmak suretiyle kabızlığa neden  olurlar.
* Döllenmiş yumurtanın rahmin içinde gömülüp kalmasına engelleyici şekil­de yerleşmiş myomlar tekrarlayan düşüklere neden  olurlar.

Myomlar ve kanserler arasın­da ilişki var mıdır?
Myomu olan hastalar­da kanser gelişme rizikosu (1/10000) onbinde birdir­. Özellikle menopozdan sonra myomlar­da ani büyüme görülme­si kanser şüphesi doğurur. Böyle durumlar­da rahim cerrahi olarak çıkarılmalıdır­.

Myom tanısı nasıl konulur?
Myom tanısı koymak kolaydır­. Tipik belirtilerle gelen  bir kadın­da yapılan jinekolojik muayene (muayene ve ultrason) %99 doğrulukta tanı koydurur.

1-Ultrasononografi: Ağrısız ve acısız olan inceleme yöntemi ile karın üstünden  ya da vajina içerisine sokulan bir aparat (cihaz) yardımıyla, eko denilen  ses dalgaları yarattığı görüntülerle, iç genital organlar değerlendirilir­.

2-Histeroskopi: Bu ışın teloskopi cihaz ile vajina ve rahim boynu aşılarak rahim içerisine doğru sokularak incelenme­si esasına dayanır­.

3-Laparoskopi: Laparoskop adı verilen  cihazla karın­dan yapılan ufak bir kesiyle teroskopi incelenme­si esasına dayanır­.

4-Histerosalpingografi: Bu ilaçlı film tekniğinde ise yine vajinal yoluyla rahim ağzı­nın hemen  iç kısmına giren  ince bir tüp ile verilen  ilacın, rahim içinden  tüpler aracılığıyla karın boşluğuna kadar yayılma­sı görüntülenerek bu organlardaki anomaliler hakkın­da bilgi edinmeyi amaçlanır­.

Ne kadar beklemeli?
Myomların sayısı, büyüklükleri ve büyüme hızları kadın­dan kadına farklılıklar göstermektedir­. Genel olarak myomların büyüme­si östorojen  başta olmak üzere kadınlık hormonları ile ilgili olduğundan, küçük myomlar menopoza girince yok ola­bilirler veya küçüle­bilirler. Bununla beraber büyük boyuttaki myomlar daha uzun vadeli sorunlar teşkil ede­bilirler. Henüz üreme çağındaki myomlu kadını­nın myomu ameliyat ile çıkarılırsa menopoza kadar tekrar myom çıkma olasılığı her zaman vardır­. bu sebepten  dolayı eğer herhangi bir şikayet vermiyorsa ve başka hastalıklar için potansiyel teşkil etmiyor ise; özellikle üreme çağındaki kadınlar­da beklemek ya da ilaç tedavi ile idame edebilmek, daha akılcı görülmek ile beraber doktorunuzun insiyatifi her zaman için daha önemlidir­.

Miyomdan Korunma:
Bugün hala myomların niçin geliştiği tam olarak aydınlatılamamıştır­. Bununla beraber yapılan çalışmalar­da sedanter (durağan) yaşayan ve şişman kadınlar­da daha çok görülmesine karşın atletik kadınlar­da daha seyrek görülme­si korunmada kas aktivesi­nin önemi olup olmadığını düşündürmektedir­.

Miyom Tedavisi:
Myomlar genel olarak küçük ve şikayete neden  olmadıkların­dan tedavi gerektirmezler. Buna rağmen  belirgin bulgu verenler, doğurganlığı etkileyecek kadar büyüklükte olanlar veya kanser ya da benzeri habis (kötü huylu) tümörlerle karışabilecek özellikte olanlar tedavi gerektirirler. Myomunuz eğer küçük ise "bekle ve gör" şeklinde yaklaşımla 6 ay arayla kontrol muayeneleri yapılmalıdır­. Myomun büyüme hızı böylelikle incelenmiş olunur.

1-Tıbbi tedavi:

GnRH analogları diye adlandırılan bir grup ilaç myomların boyutlarını küçültmek için kullanılır­. Bu ilaçlar uzun zaman kullanıldığın­da kemik kaybına, vajinal kurumaya ve sıcak basmalarına yol açar. Bu ilaçlar cerrahi öncesi myomları küçültmek için kullanılır­.

2-Cerrahi tedavi:

Yakınmalar yol açan ve hızla büyüyen  myomlar cerrahi olarak çıkarılmalıdır­. Myomun yeri ve büyüklüğü cerrahi­nin tipi­ni belirler.

Myomektomi:
Myomun uterus (rahim) duvarın­da basitçe sıyrılarak çıkartılma­sı işlemidir­. Çocuk isteyen  kişilerde uterusun korunmasını sağlayan muhafazakar bir yaklaşımdır­. Daha çok laparoskopi yolu ile yapılır ancak; myom laporoskopik olarak alınmayacak kadar büyük ise karın açılarak uygulanan klasik ameliyat ile myomektomi gerçekleştirilir­. Bu işlem uterus duvarın­da incelmeye neden  olabileceğinden  sonraki gebeliklerde normal (vajinal) doğum yerine sezeryan tercih edilmek zorun­da kalınır­.

Histerektomi (Rahmin alınması):
Hızla büyüyen  yakınmalara yol açan myomları olan, ileride gebelik düşünmeyen  hastalar­da uygulanan bir yöntemdir­.

Takip:
Tüm myomların cerrahi ile çıkarılma­sı gerek yoktur. Ağrı, basınç hissi, düzensiz ve aşırı kanama yakınmaları olmayan hastaların düzenli kontrolleri yapılarak myom boyutları takip edilir­. İleride gebelik düşünen  hastalar veya menopoza girecek olan hastalar bu şekil­de takip edilir­.

Myomların dondurulma­sı (Krioterapi): Son yıllar­da yapılan bazı araştırmalar­da myomların artık ameliyat ile alınması­nın gerekli olmadığı, dondurularak tedavi edilebilecekleri gösterildi. Bu tedavi şeklinde myoma özel bir alet ile ulaşılarak ve eksi 196 derecelik sıvı nitrojen  uygulanarak myomlar dondurulabiliyor. Dondurulan myom nüvesi canlılığını kaybettiğinden  ufalıyor. Bu tedavi sayesinde myomların ameliyat ile alınmalarına gerek kalmıyor, kan kaybı ve ciddi ameliyat riskleri ve ameliyat sonrası yapışıklıkları gibi komplikasyonlar­dan kaçınılmış oluyor Bu tip araştırmalar halen  devam etmekte. Bakarsınız yakın bir gelecekte myomların ameliyat ile nasıl alınacağın­dan çok, nasıl dondurulabileceği­ni tartışacağız.

Konuyla ilgili aramalar: mıyom nedir , mıyom ameliyatı , miyom nasıl geçer

Kaynağı: jinekologdoktor.net/myom.html