Glokom, görme sinirinde tahribat olduğu bir dizi durum için kullandığımız tıbbi bir terimdir. Glokomun esas olarak nedeni göz içindeki basınçtaki yüksekliktir. Görme sinirinin dolaşımında bozukluk meydana geldiği, doku zaafiyeti veya yapısal bozuklukların oluştuğu hallerde görme siniri basınca daha duyarlı şekle gelebilir ve basınç yükselmeksizin de tahribat oluşabilir.
Glokomun (göz tansiyonu rahatsızlığı) sinsi hastalıklarından olmasının en önemli nedeni; hastalığın farkına görme kaybının başladığı ileri safhalarında varılmasındandır. Glokom hastalığı her yaş grubunda görülebilmekte hatta yeni doğmuş bebeklerde de görülebilmektedir.
Glokom gözde ilk zamanlarda yavaş ve kendini hissettirmeden ilerler, daha sonra hızlı seyreder ve görme sinirlerinde tedavisi mümkün olmayan görme kaybına yol açacak kalıcı hasarlara sebep olmaktadır.
Glokom hastalığının erken teşhisi ve zaman kaybedilmeksizin tedavisine başlanması halinde görmenin korunabilmesi için çok önemlidir. Erken tedavi edilmediği takdirde sonucu kalıcı görme kaybıyla sonuçlanır.
Glokom gibi kendini ancak ileri safhalarda belli eden sinsi hastalıklar ve gözde yüksek hasara neden olan hastalıklardan korunmak için ya da tedavisine gecikmeden başlanması için yılda en az bir defa düzenli göz muayenesine gitmek gerekir.
Aramalar: göz tansiyonu nasıl bir hastalıktır? glokomun anlamı nedir?