Erkek üreme organlarının çoğu vücudun dışından görülebilir haldedir. Penis, idrar ve üreme salgısı kanalının çevresini saran süngerimsi bir yapıda olan ve kan damarları bakımından zengin, erkek cinsel organıdır. Penisin uç kısmında bulunan açıklıktan hem idrar hem de meni(sperm sıvısı) ayrı zamanlarda dışarıya atılabilmektedir. Eğer penis uyarılırsa damarları kanla dolarak büyür ve sertleşir. Buna sertleşme ereksiyon denir.
Penisin kökünün altında bulunan testisler (erkek yumurtalığı, hayalar, erbezi), deri ile kaplı scrotum adı verilen torba şeklinde bir yapının içinde korunmaktadır. Organı kaplayan deri, ergenliğin başlaması ile birlikte koyulaşmakta ve kalınlaşmaktadır.
Torba içerindeki erbezleri (testis) ergenlikten önce küçük, ergenlikten sonra yetişkin bir erkekte ise 20-30 gr. ağırlığında, 4-5 cm uzunluğunda, 2.5 cm. genişliğinde yumurtaya benzer bir görünümdedir. Testislerin görevi üreme hücreleri olan spermi üretmek ve ayrıca erkeklik hormonu olan testosteronu salgılamaktır.
Sperm hücreleri gözle görülemeyecek kadar küçüktür ve bu hücreler hareketli hücrelerdir. Penisten sperm kanalları yolu ile vücut dışına atılmaktadır. Testislerden çıkan ve idrar yoluna doğru giden iki uzun sperm kanalı, idrar kesesinin altından geçerek penis içinde dış idrar açıklığına dek yol alır. İdrar kesesinin altında prostat denilen bir salgı bezi yer alır. Spermlerin içinde yüzdüğü meni denilen bu sıvı bu küçük organ tarafından salgılanır. Meni sıvısı, vajinanın kimyasal ortamını spermlerin hareketine uygun hale getirmektedir. Spermler dışarı atılmadan önce biriktikleri iki küçük kesecik de (seminal kese) mesanenin iki yanında bulunur.
Aramalar: penis nedir? ereksiyon nedir? testis nedir? testosteron hormonu ne işe yarar? scrotumun görevi nedir? prostat nedir? meni ne anlama gelir? meninin anlamı, sertleşme nasıl gerçekleşir?