25 Aralık 2011 Pazar

Kuru Göz Sendromu (Göz Kuruluğu)

Sponsorlu Bağlantılar:

Kuru Göz Sendromu (Göz Kuruluğu)
Kuru göz sendromu, göz doktorlarına tedavi için en sık başvurulan hastalıklardan birisidir. Dünyadaki milyonlarca kişi, gözlerindeki kuruluktan şikayet eder. Kuru göz sendromunun nedeni, gözlerin ıslak ve yağlı kalmasını sağlayan gözyaşı kalitesinde sorun oluşundandır.

göz kuruluğu nedir göz kuruluğunun nedenleri nelerdir göz kuruluğunun belirtileri ve tedavisi

Gözyaşı, üç tabakadan oluşur. Gözyaşı zarının göze yapışmasını sağlayan "mukus katmanı" gözün dış dünyaya açılan penceresi olan saydam tabaka korneayı kaplamaktadır. Orta aköz katman ihtiyaç olan nemi sağlamaktadır. Ayrıca korneaya oksijen ve diğer önemli maddeleri taşır. Bu tabakanın yüzde 98'i su, geri kalan diğer kısmı protein, tuz ve diğer bileşenlerden oluşmaktadır. Dışta bulunan yağ tabakası, gözde buharlaşmayı önlemek için yardımcı olan yağlı bir zardan ibarettir.

Gözyaşı, gözün çevresinde bulunan birçok salgı bezi ile şekillenir. Su tabakası, üst göz kapağının altında bulunan lakrimal salgı bezinde üretilmektedir. Kapaklarda bulunan değişik türde küçük salgı bezleri, yağ ve mukus tabakasını oluşturmaktadır. Gözün her kırpılmasında, göz kapakları gözyaşını göz içine düzgün bir biçimde dağıtır. Gözyaşı fazlası, gözün kenarındaki iki küçük boşaltma kanalından burna doğru gönderilir. Bu kanallar geniz borusuna bağlı olan ince kanalları yönetmektedirler. Geniz borusu ve gözyaşı kanalları arasındaki bağlantı, burun akmasına neden olan ağlamanın sebebidir. Gözyaşı, gözü tahrişlere karşı yağlama özelliğinin yanısıra yara veya heyecan gibi dış uyarıcılara tepki olarak gözün refleks olarak ürettiği bir sıvıdır.

Göz Kuruluğunun (Kuru Göz Sendromu’nun) Nedenleri Nelerdir?
Kuru göz rahatsızlığının çok sayıda nedeni vardır. En çok görülen sebeplerinden birisi yaşlanmadır. Yaşlanma ile birlikte vücudumuzun yağ üretimi azalır (65 yaşındayken 18 yaşına oranla yüzde 60 daha az). Kadınların cildi erkeklere oranla daha kuru olduğu için kadınlarda bu duruma daha sık rastlanır. Yağdaki bu eksiklik gözyaşını da etkilemektedir. Sulu katmanı tıkamak için yeterli miktarda yağ olmaksızın, gözyaşı zarı daha çabuk buharlaşır ve kornea üzerinde bulunan kuru alanlardan ayrılırlar. Sıcak, kuru ve rüzgârlı iklim, ortamda oksijen yetersizliği, yüksek rakım, klima ve kalorifer, yoğun ışık, sigara dumanı gibi birçok dış faktör de kuru gözlerin sebebidir. Birçok kişinin kitap okurken veya bilgisayarda çalışırken gözleri tahriş olabilmektedir. Bu yüzden bu tür işlerle uğraşırken belirli aralıklarla gözleri dinlendirmek gerekir. Gözümüzü dinlendirmesek bile en azından belirli aralıklarla gözümüzü kırparak göz yaşı ile gözlerimizi rahatlatmalıyız.

Bunların dışında kontakt lens kullananlar da göz kuruluğundan şikayet etmektedirler. Lazerle yapılan göz ameliyatları, kalp hastalıkları, romatizmal rahatsızlıklar, uyku hapları, antidepresan gibi ilaçlar, tiroid şartları, a vitamini eksikliği ve parkinson, sjögren Sendromu (kuru gözler ve ağız kuruluğuna neden olan otoimmun bir hastalıktır) gibi hastalıklar da göz kuruluğunun sebeplerindendir. Ayrıca kadınlar menopoz dönemine girdiklerinden vücutlarındaki hormon değişikliğinden dolayı sık sık göz kuruluğu yaşarlar.

Kuru Göz Sendromunun Belirtileri (Göz Kuruluğunun Belirtileri)
Göz kuruluğu durumunda gözlerde; Kaşınma, yanma, tahriş, kızarıklık, görmede azalma, göz kırpınca düzelen bulanık görme, aşırı yaşarma görülür. Kitap Okuma, TV seyretme veya bilgisayarda çalıştıktan sonra gözlerde artan bir rahatsızlık görülür.

Kuru Göz Sendromun Nasıl Teşhis Edilir?
Kuru göz rahatsızlığı çeşitli yöntemler kullanılarak teşhis edilmektedir. Doktorun ilk yapacağı buharlaşma hızını, gözyaşı kalitesini ve üretimini ölçmektir. Böylece göz kuruluğuna neden olan temel sorunu ortaya çıkaracaktır. Görünmeyen problemlere dikkat çeken özel üretilmiş damlalar, özellikle kuruluğun varlığını ve derecesini teşhis etmede faydalı olurlar.

Aramalar: kuru göz nedir? kuru gözün belirtileri nelerdir? göz kuruluğunun tedavisi nedir? göz kuruluğu nasıl teşhis edilir?