Göz Ağrısı
Göz ağrısına neden olan hastalıklar nelerdir?
Gözde ağrıya sebep olan bir çok neden vardır. Bu ağrılar çok çeşitli olabilirler. Örnek verecek olursak; migrenin sebep olduğu bir ağrı ile arpacık kaynaklı ağrı aynı şiddet ve şekilde kendini göstermeyecektir. Maddeler halinde sıralamak gerekirse gözde ağrıya neden olan başlıca göz hastalıkları aşağıdakilerdir.
* Glokom (Göz tansiyonu, Göz içi basıncının yüksek oluşu
* Göz Migreni
* Göz Zarı İltihabı
* Yüksek Tansiyon
* Stres
* Konjunktivita
* Kontak lens sorunları
* Katarakt
* Arpacık (İt Dirseği)
* Kuru göz
* Üveyit
* Kornea ve sklera rahatsızlıkları
* Sinüzit
* Göz alerjisi
Göz ağrısına neden olan ve gözü yoran durumlar
* Aşırı güneşlenme
* Solaryum (yan etki şeklinde görülebilir)
* Yetersiz ışıkta uzun süre çalışmak
* Uzun süre bilgisayara ya da tv'ye bakmak
* Göze kaynak kaçması (Oksijen kaynağı yapılırken kaynağa uzun süre bakmak)
* Göze kaçan yabancı cisimler
* Yanlış dereceli gözlükler kullanılması
Göz ağrısı ile ilgili bazı tavsiye ve uyarılar
Göz ağrısı için koruyucu önlemeler: Göz ağrısı çekmemek için aldığınız gözlüklerde “CE” etiketini arayın ve aldığınız gözlüğün ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu olup olmadığını öğrenin, koruyucu ise alın. Güneşe kesinlikle çıplak gözle bakmayınız. Karlı havalarda kar gözlüğü takın. Gözünüzü asla ellerinizle veya yabancı başka bir cisimle ovalamayın. Göze kaçan bir yabancı cisimde gözümüzü ovalarsak yabancı cisim korneanın yırtılmasına sebebiyet verebilir.
Göz ağrısının tedavisi nedir?
Öncelikle ağrının kaynağını bulmak gerekir. Ağrı, bir hastalıktan mı yoksa başka bir durumdan mı kaynaklanıyor ondan emin olunmalı ve ondan sonra tedaviye başlanmalıdır. Şayet yukarıda belirttiğimiz hastalıklardan herhangi biri nedeniyle gözümüzde ağrı varsa mutlaka bir göz doktoruna başvurmalıyız ve kendimiz tedaviye kalkışmamalıyız. Eğer gözünüze yabancı bir cisim kaçtıysa gözünüzü ılık, bol suyla yıkamanız gerekir. Çok önemli olan nokta yıkama esnasında gözleri ovmamalıyız. Gözümüzde toz veya küçük bir böcek kaçtıysa ılık su dolu, hijyenik, temiz bir kaba gözümüzü sokarak gözümüzü kabın içerisinde açıp kapatarak yabancı cismin suya düşmesini sağlayabiliriz. Kap olmadığı durumda ve batma oluyorsa acil olarak ellerimizi iyice temizledikten sonra elimize alacağımız bir avuç suda da gözümüzü açıp kapatabiliriz.
Göz tedavisi için doktorlar genellikle asetaminofen ve ibuprofen gibi ilaçlar önerirler fakat bilinmelidir ki her göz ağrısının tedavisi aynı değildir.
Nedenini bilmediğiniz fakat doktora gitme durumunuz olmadığı durumlarda, göz ağrılarınız için eczanelerde bulunan suni gözyaşı damlalarından alarak kullanabilirsiniz.
Göz ağrısı için bazı bitkisel tedavi yöntemleri şöyledir;
Papatya ile sütü bir kap içinde kaynatın. Daha sonra biraz soğumaya bekletin. Ilıyacak kadar soğuduktan sonra gözünüzün üzerine koyun. Gözdeki şişlikler için kullanılmış, temiz, siyah çay poşetlerini soğukken gözünüzün üzerine koyarak 5 dakika süre ile dinlendiriniz. Bilinen bu basit uygulamaların dışında yer alan diğer alternatif tedavi yöntemlerini pek tavsiye etmeyiz.
Aramalar:
Göz ağrısının nedenleri nelerdir? Göz ağrısı nasıl geçer? Gözüm neden ağrıyor?
Göz ağrısına ne iyi gelir? Göz ağrısının tedavisi nasıldır?