Çoğunlukla yanlış yeme alışkanlığı ya da mideye yakın organların fonksiyonel bozuklukları sonucu meydana gelir. Hazımsızlığa sebep olan durumların başında alınan gıdanın miktarı ve kalitesi gelir. Dispepsiye ağır yağlı yemekler, kavun, karpuz, baharatlı, kızartma yiyecekler, ekşi meyveler, üzüm gibi bazı besinler sebep olur. Fazla içilen kahve, çay, sigara, alkol, kabızlığa karşı alınan ilaçlar da bu durumu hazırlar.
İyi çiğnenmeden yutma, çabuk yeme, dişlerdeki kusurlarda önemli nedenlerdir. Sinirlilik hali de hazımsızlığa neden olur. Bazen yemekten hemen sonra ortaya çıkar. Dolgunluk hissi, yanma, ağrı, gaz çıkarma, bulantı gibi bulgular vardır. Kusma ile geçer. Bazen de yemek yendikten yaklaşık olarak bir saat sonra bulantı, dolgunluk hissi ya da ağrıyla ortaya çıkar. Bu durum daha çok on iki parmak bağırsağı ülserine benzer. Bazen bu iki durum aynı hastada görülebilir.
Hazımsızlık için ne yapmak gerekir?
Dispepsiye sebep olan mide dışındaki hastalıkların tedavisi gerekir. Sinirli hastalara trankilizan verilebilir. Yiyeceklere ise özen gösterilmelidir. Ağır, kızartma, baharatlı, ekşi, konserve, çiğ sebze, meyve ve benzeri yiyeceklerden, aşırı kahve, çay, sigara kullanımından vazgeçilmelidir.
Aramalar: hazımsızlık nedir? dispepsi nedir? hazımsızlığın nedenleri nelerdir? hazımsızlığın tedavisi nedir? hazımsızlık nasıl geçer?