17 Ağustos 2012 Cuma

Hipofiz Bezi Nedir? Görevi Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Hipofiz bezi nedir?
Kafatasımızın içerisinde ve "Türk Eğeri" adı verilen bir kemik oyuğuna yerleşmiş olarak bulunan hipofiz bezi, farkına varıldığı ilk zamanlarından itibaren vücudun hormon orkestrasının orkestra şefi olarak görülmüş ve bu şekilde tarif edilmiştir.

Hipofiz bezinin görevleri nelerdir?
Hipofiz bezi bir çok hormon salgılayarak, yine hormon salgılamakla görevli diğer iç salgı bezlerini de kontrol eder. Tiroid bezi, paratiroid tezleri, böbreküstü bezleri, cinsiyet bezleri, süt bezleri ve pankreas bezi bu kontrol altında tuttuğu iç salgı bezleri olarak sayılabilirler. Bunlar hipofiz bezinin bir ya da birkaç hormonunun etkisi altında tutulurlar. Bu kontrol hormonlarının dışında hipofiz bezi yine, gelişme hormonu, idrar miktarını kontrol etmekle görevli antidiüretik hormon, doğum sırasında uterusun kasılmalarını sağlayan uterus hormonu gibi maddeler de salgılarlar.

Hormonların hepsi normal şartlarda kanda bulunurlar. Tam sağlıklı olmak için bunların gerekli oranda birbirleri ile dengede bulunmaları gerekir. Eğer bir bez gerektiğinden fazla ya da yetersiz çalışırsa bu eşitlik bozulur ve hastalık durumu oluşur.