11 Temmuz 2013 Perşembe

Hepatit Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

HEPATİT

Hepatit çoğumuzun sarılık olarak bildiği hastalıktır. Hepatitle ilgili 4 tip virüsten söz edilmektedir. Ancak daha çok bilineni ve yaygın olarak görüleni A ve B tipidir. İnsanlar hepatit A virüsünü bu virüsü barındıran su ve besinlerden alırlar. Kuluçka süresi 15-50 gün olan bu virüs önce bağırsaklarda çoğalır daha sonra kan yolu ile karaciğerlere ulaşır ve burada enfeksiyon yapar.

Daha çok çocuklarda görülen Hepatit A hafif ateş, halsizlik, karın ağrısı, kusma, göz akında ve deride sarılıkla kendini gösterir. Hastanın idrarı çay rengindedir. Tıbbi muayenelere göre karaciğer normal boyutlarına göre daha büyüktür. Kesin tanı, kan ve idrar testlerine göre verilir.

Genelde hastaların hepsi 2-3 haftada iyileşir. Özel ilaç tedavisi yoktur. Ancak aşırı halsiz oldukları için yatak istirahati sağlanmalıdır. Hastalık süresince yağı az, şeker, vitamin ve proteinden zengin diyet önerilir. Yine bu dönemde yetişkin hastalar alkol alımından kaçınmalıdır.

Hastalıktan korunmak için öncelikle salgın zamanlarda tuvaletlerin kireç kaymağı ile dezenfekte edilmesi, çiğ sebze ve meyvelerin yenmemesi, içme ve kullanma sularının mikroptan arındırılması sağlanmalıdır. Hasta ile yakın temasta bulunan kişilerin de kontrol altında tutulması gereklidir.

Virüs kökenli olan hepatit B ise her mevsimde ve her yaştaki kişilerde 21 günden 135 güne uzayan uzun bir kuluçka döneminden sonra görülür.

Hastalık daha çok kan, sterilize edilmemiş tıbbi aletler ve cinsel ilişki ile bulaşır. Hematoloji ile ilgili sağlık personelinde sıklıkla görülür.

Hastada hafif ateş, mide bağırsak bozuklukları, sarılık, karaciğer bölgesine dokununca ağrı ve koyu dışkı görülebilir. Kesin teşhis kan ve karaciğer fonksiyon testlerinden anlaşılır.

Hepatit B'nin tedavisi, hepatit A 'da olduğu gibidir. Hastalığın seyri hepatit A 'dan ağırdır ve ölümle sonuçlanabilir. Hasta tam iyileşinceye kadar doktor kontrolünde bulunmalıdır. Hastanın kendini iyi hissetmesi, iyileştiğini göstermez. Hastalığı tam iyileşmeyenler mikropların çevreye yayılmasında önemli rol oynarlar.

Hepatit, yeni doğan için ayrı bir önem taşır. Bu sebeple anne adaylarının doğumdan önce sarılık açısından da kan değerleri incelenmelidir.

Diğer önemli bir Hepatit hastalığı türü olan Hepatit C ise 1970'lerde bulunmuştur. Aslında daha öncesinde bilinen bu hastalığın adı konulamamıştı. Hepatit C virüsü sürekli mutasyona uğrayarak kendini yenilemektedir. Bu sebeple Hepatit A ve Hepatit B'de ki gibi koruyucu bir aşı geliştirilememektedir. Hepatit C olup olmadığımızı Anti HCV denilen bir test ile öğrenebiliriz. Hastalığın bugün için tedavisi yoktur ve Hepatit C'li hastaların çoğunda hastalık kronikleşir. Tamamen iyileşme görülen hasta sayısı çok azdır. Hastalığın tamamen iyileşmesi için vücuttaki kanın virüsten tamamen temizlenmesi gerekir. Bugün bile bu hastalığın tedavisi için arayışlar sürmektedir.

İlgili aramalar: hepatit nedir? hepatit hastalığı neden olur? hepatit nasıl bir hastalıktır?