10 Temmuz 2013 Çarşamba

Menenjit Nasıl Bir Hastalıktır?

Sponsorlu Bağlantılar:

Menenjit

Menenjit, bakteri ya da virüslerin neden olduğu beyin zarı iltihaplanmasıdır. Genellikle, daha başlangıçta hastanın durumu ağırdır. Kusma, ateş ve titreme nöbetleri, baş ağrısı ve ensede sertlik başlıca şikayetlerdir. Bebeklerde ise durum daha da tehlikelidir.

Yeni doğanda ve bebeklerde ölümlere daha çok sebep olur. Bebeklerde de kusma , havale, tiz sesle ağlama, düzensiz solunum ve sarılık görülür. Büyük bıngıldak (fontanel) kabarıktır. Kusma ve ishalin birlikte görülmesi hastalığın mikrobik ve ciddi olduğunu düşündürmeli ve doktor gözetimine alınmalıdır.

Hastalığın tam teşhisi büyük ve küçük çocuklarda beyin omurilik sıvısının incelenmesi ile olur. Klinik ve laboratuvar bulguları ve tam tedavi için doktor gözetiminde hatta hastahanede gözetim altında tutulmalıdır.

Hastalığın erken teşhisi çok önemlidir. Enseye dokunulduğunda refleks olarak bacakları çekme durumu ipucu verebilir. Bakterilerin neden olduğu menenjitte doktor kontrolünde tedavi yapılır. Hastaya, ishal ve kusma neticesinde kaybedilen suyun kazandırılması için bol su ve meyve suyu verilmelidir.

Menenjit sonrası yaşayan bazı hastalarda epilepsi, körlük, sağırlık ve zihin geriliği görülebilir. Bazı menenjitler bulaşıcı olduğu için hastanın tecrit edilmesi ve yakın temasta bulunan kişilerin de doktorun önerdiği antibiyotiği alması gerekir.

Meningokoksik menenjit daha çok 5 yaş altı çocuklarda ve gençlerde görülür.+2 °C kadar yükselen ateş ve mor-pembe deri döküntüleri, kas kasılmaları, kusma, ishal, şiddetli titreme ve ani çığlık atma görülebilir.

Erken teşhis çok önemlidir. Beyin omurilik sıvısının incelenmesi kesin teşhis için gereklidir. Tedavi,doktor kontrolünde yapılır. Hastanın sağlamlardan ayrılması ve yakın temasta bulunanların da gözetim altında bulunması gerekir. Menenjit aşısı olan bir hastalıktır. Farklı menenjit mikroplarına karşı geliştirilmiş bu aşıları kesinlikle ihmal etmeyerek çocuklarınızı aşılatınız.

İlgili aramalar: menenjit nedir? menenjit nasıl bir hastalıktır? menenjitin aşısı var mı?