Su Çiçeği Bulaşır Mı?
Virüslerin neden olduğu, çok kolay bulaşabilen, özellikle kış mevsiminde okullar ve kreşlerde salgınlara neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık, döküntüler görülmeden bir hafta önce ve döküntüler kabuklanıncaya kadar bulaşıcıdır. Bu sebeple, kolayca salgınlar görülebilir. Hastalık belirlendiği anda hasta çocuk, sağlıklı kişilerden ayrılmalıdır.
Bu hastalık, insandan insana, öksürme ve aksırmayla çevreye yayılan damlacıklarla ve deri kabarcıklarına direkt temasla bulaşır.
Hastayla yakın temastan sonra yaklaşık 2-3 hafta içinde genelde hafif ateş ve önce göğüste başlayan ve bütün vücuda yayılan sulu kabarcıklar şeklinde, kendini gösterir. Bu kabarcıklar açık pembe renkte önce sulu, sonra kabuklu olup son derece kaşıntılıdır.
Hastalık süresince karbonatlı su ile döküntülerin silinmesi kaşınmayı azaltır. Döküntüler genelde iz bırakmaz, ancak yine de eller temiz tutulup tırnaklar kısa kesilmeli ve daha büyük çocukların kaşımaması istenmelidir. Çocuğun yatarak istirahat etmesi sağlanmalıdır.
Su çiçeği hastalığından aşı ile korunmak mümkündür. Su çiçeği sonrası nadir de olsa beyin zarı iltihapları ve zatürree görülebilir. Bu dönemde çocuğun beslenmesine ve ateşin kontrol altında tutulmasına özen gösterilmeli ve doktorun önerilerine göre hareket edilmelidir.
İlgili aramalar: su çiçeği bulaşıcı mıdır? su çiçeği bulaşır mı? su çiçeği nasıl bulaşır? su çiçeği aşısı var mı?