28 Nisan 2014 Pazartesi

Hamilelikte Kramplar

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelikte Kramplar

Gebelikler sırasında ortaya çıkan Kramplar sık görülen bir durumdur. Gebe bayanların krampların geldiğini önceden hissetmesi durumunda alabilecekleri en iyi önlem sol tarafa doğru yan yatış pozisyonuna geçmeleridir. Bu pozisyondayken bacaklarını yukarı doğru kıvırmaları, hem bebek, hem de anne adayı açısından en rahat pozisyondur ve krampların etkisinin çok daha az olmasını, kısa süreli olmasını sağlar.
hamilelik krampları, gebelik krampları
Hamilelik sırasında sırt üstü yatış pozisyonu iç organlarına ve özellikle toplardamarın üzerinde var olan baskının iyice artmasına sebep olmaktadır ve bu durum yaşanacak krampların daha fazla ve daha uzun süreli olmasına sebep olacaktır. Bu nedenlerle yan yatış pozisyonu iç organların en rahat olacağı pozisyon olarak, krampların daha az şekilde ve daha kısa süreli yaşanmasında etkilidir.

Bununla birlikte sürekli yan yatmak mümkün olmadığından, çeşitli yastıklarla desteklenmiş bir sırt üstü yatış pozisyonu da aralıklarla kullanılmalıdır. Gebeliklerde yaşanan krampların nedenleri, normal yaşam sırasında görülen kramplardan biraz daha farklıdır. Özellikle gebeliğin son dönemlerine doğru, bebeğin kalsiyum, magnezyum gibi minerallere olan ihtiyacının artması ve anne adayının bu mineralleri yeterli miktarda almıyor olması yaşanacak krampların nedeni olabilir. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak bebeğin büyümesiyle beraber, toplardamar sistemine olan basının ve sıkıştırmanın artması ve dolayısıyla, bacaklardaki kan dolaşımının azalması kramp nedenlerinden bir diğeridir. Krampların sık ve uzun süreli yanması durumunda mutlaka bir uzmandan yardım ve öneri alınmalıdır.