Suda Doğum Nasıl Olur?
Suda doğum için kullanılacak su steril olmalıdır. İçme suyunu yakın derecede olmalıdır. Suda doğum için geliştirilmiş özel küvetlerde bir takım filtre sistemleri bulunur. Su bu filtrelerden geçtikten sonra kullanılır. Filtrelerin belirli dönemlerle bakımı yapılır ve küvete gelen su test edilerek steril olup olmadığı ölçülür. Suda doğumda kullanılacak suyun sıcaklığı 32 ila 36 derece arasında olmalıdır. Suda doğum yapılan özel küvetlerin kendi termostatları ve ısıtıcıları bulunur. Bunun yardımıyla suyun sıcaklığı istenilen derecede sabitlenir. Bebek için su soğuk ya da sıcak olmalıdır.
Suda doğumdan önce, annenin kendisini psikolojik olarak doğuma hazırlaması gerekmektedir. Bu yöntemle ilgili önceden bilgi sahibi olması rahat ve güvende hissetmesini sağlar. Doktorunun ve çevresinde suda doğum yapmış diğer kişilerin tavsiyelerini dinlemesi de kendisini hazırlamasına yardımcı olur. Hamilelik süresince spor yapmalı, nefes egzersizleri yapmalı ve çok fazla kilo almaktan kaçınmalıdır.
Hemen her doğumda olduğu gibi suda doğumdan önce de anne adayının fizyolojik açıdan doğuma uygun olup olmadığını anlamak için kan testleri ve gerekli görülürse kültür testleri de yapılır. Anne adayının sağlıklı olması son derece önem arz eder. Doğum için sadece anne adayı değil bebeğin de sağlıklı olup olmadığı hamilelik süresince kontrol edilir. Doğum öncesi bebeğin kalp atışları dinlenir ve sağlıklı olup olmadığına bakılır. Doğuma başlamadan önce anneye damar yolu açılır. Damar yolu açıklamasının nedeni doğum sırasında karşılaşılabilecek herhangi bir olumsuz durumda, hızlı bir şekilde, açılan bu damar yolundan ilacı verebilmektir. Eğer anne doğumun yapılacağı gün büyük abdestini yapmadıysa lavman yapılarak bağırsaklarının temizlenmesi sağlanır çünkü suda kirlenme olursa enfeksiyon riski artacaktır.
Doğum için herşey yolunda gidiyorsa rahim ağzı 4-5 cm açıldıktan sonra anne adayı suyun içerisine sokulur. Suda vücut gevşer. Dolayısıyla rahim ağzı kasları da gevşer. Bu da doğumun kolaylaşmasını ve doğum esnasında daha az ağrı duyulmasını sağlar. Suda doğum normal doğumdan daha az ağrı verir. Böylelikle ağrı kesici ihtiyacı da olmayabilir.
Herhangi bir nedenden ötürü bebek doğum kanalında ilerleyemez ve suda doğum gerçekleştirilemezse anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atmamak için anne adayı derhal sudan çıkarılır ve normal ya da sezaryen doğumla doğum gerçekleştirilir.