Hamileliğin 38. Haftası
Doğumun her an gerçekleşeceği bir döneme girmiş bulunmaktasınız. Halk arasında karnı burnunda dedikleri zaman gelmiştir. Bebeklerin ancak yüzde 5 i zamanında doğmaktadır. Bu nedenle gebelikte 38. haftada doğum yapma olasılığı oldukça yüksektir. Tüm aile fertleri dört gözle doğumu beklemektedir. Bu dönemde bebeğin kilosu 3 kg aştığı için hareketleri iyice yavaşlamaktadır. Bu dönemde bebeğin hareketlerini takip etmek çok önemlidir. Bebek uzun süre hareket etmiyorsa, anne tatlı gıdalar tüketmeli ve ardından bebeğin hareketlerini takip ederek tepki vermesini beklemelidir. Her hangi bir tepki vermiyor ve hareket etmiyor ise doktorunuzla görüşmeli ve NST ile bebeğinizin hareketlerini ölçerek sağlık durumunu takip ettirmelisiniz.
Hamileliğin 38. haftası bebeğinizin boyu 50 cm kilosu ise 3100-3200 civarına ulaşmıştır. Isı düzenlenmesi ve glikoz ihtiyacı için yağ depolamaya devam eder. Bebeğin parmakları ile tutma refleksi iyice gelişmiş, tüyleri azalmış, yutma ve emme refleksi gelişmiştir. Tüm organları tamamen gelişimi ve dış dünya için hazır vaziyete gelmiştir.
Gebelik döneminde yaşanan tüm şikayetler doğum sonrası ortadan kalkacaktır. Bu şikayetlerden biri de vajinal akıntılardır. Vajinanın doğal florasında ve pH değerinde olan değişiklikler sonucu akıntılar çoğalarak akıntıya sebep olmaktadır. Bu akıntılar yoğun şekilde sarı, yeşil renkli, kötü kokulu bir akıntı ise doktorunuza danışmalısınız. Gerek görülür ise fitil ya da ağızdan alınan ilaçlar kullanmanızı önerebilir. Bunun yanı sıra pamuklu çamaşırları tercih ederek, günlük ped kullanarak kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Ayrıca sıkı ve sentetik çamaşırlar yerine hamile bayanlar için hazırlanmış karın bölgesini ve genital bölgeyi sıkmayan rahat kıyafetleri tercih etmeli dar kıyafetlerden, dar pantolonlardan kaçınmalısınız. Sentetik kumaşlar bu bölgeyi nemli kalmasına ve kendinizi rahatsız hissetmenize sebep olmaktadır.