Solucanlar (oxyuriasiz) bir santim boyunda beyaz kurtçuklardır. Büyüklerden çok okul çağındaki çocuklarda görülür. Bozulmuş yiyecekler yoluyla yumurta olarak vücuda girer. Yumurtalar bağırsaklarda çözülür ve iki hafta sonra dişi kurtçuk anüs çevresinde yumurtlar. Bu yumurtalar kaşıntıya sebep olur ve eğer çocuk anüsü kaşıyacak olursa birkaç yumurta tırnaklarının arasına girer. Parmağı emmek ya da kirli elle yemek yemek sonucu bu kurtçuklar yeniden çocuğun vücuduna girer. Ayrıca çocuk yatak çarşafları, havlular yoluyla bunları aile bireylerine de geçirir. Bunlar çocuğun genel sağlığını etkilemezler. Sadece fazla kaşınmaktan anüs çevresi biraz tahriş olabilir. Kurtçuklar geceleri çok faaldirler. Bazen de çocuğun anüsünde ya da kakasında görülebilirler. İnce beyaz şeritlere benzer.
Bağırsak solucanına karşı ne yapılmalıdır?
Çocuğunuzda solucana rastlarsanız ya da çocuğunuz sürekli olarak anüsünü kaşıyorsa ailece bir doktora görünün. Evde temizliğe dikkat edin. Kimsenin ellerini yıkamadan sofraya oturmasına izin vermeyin. Evdeki kedi, köpek gibi hayvanları okşadıktan sonra, tuvaletten çıkışta ellerin sabunla yıkanmasına dikkat edin. Geceleri çocuklara gecelik yerine pijama giydirin. Bu da gece çocuk anüsünü kaşırken tırnakları arasına yumurtaların girmesini önleyecektir. Ayrıca tırnakları iyice kısa kesin ki, kurtçuklar oraya yerleşmesinler. Bağırsak kurdu doktor tarafından verilebilecek ilaçlar ile kolayca geçebilir. Bağırsak kurdu için tüm aile tedavi görmelidir aksi halde tedaviden sonra bağırsak solucanlarından kurtulsak bile ailenin diğer bireylerinden tekrar bulaşacaktır. Ayrıca kapı kolları, düğmeler gibi toplu dokunulan alanların temizliği çok önemlidir.
Aramalar: bağırsak solucanı nasıl bulaşır? bağırsak solucanı nasıl düşürülür? bağırsak solucanı olup olmadığı nasıl anlaşılır?