Alerjiler yenen, dokunulan ya da solunan bazı maddelere karşı aşırı duyarlılık demektir. Bu aşırı duyarlılık vücudun bağışıklık sisteminin yanıltılmış tepkisinden doğar. Bağışıklık sistemi bakteri ve virüs gibi mikropları etkisiz hale getirerek insanı enfeksiyonlardan korumak için vardır. Bu mikropları ya yok etmek ya da etkisiz hale getirmek için sistem antikorlar üretir. Ama bunlar alerjik kişilerde yanlış bir savaş vererek, zararsız maddelere karşı koyarlar ki, bu maddelere alerjen diyoruz.
Antikorla alerjenin savaşı vücudun neresinde olursa olsun ona göre bir rahatsızlık oluşur. Örneğin, yiyecek alerjilerinde alerjenler kan dolaşımına girip vücudu dolaşırken antikorlara rastlarlarsa baş ağrısına, deri sisteminde karşılaşırlarsa döküntüye sebep olurlar. Alerjik burun iltihabına saman nezlesi diyoruz ve bunlar polenlerin burun zarı üzerinde etkili olmasıyla oluşuyor. Astımda ise toz ve polenler ciğerler üzerinde etkili oluyorlar. Bazı insanlar çocukluklarında bir ya da iki alerjiye tutulurlar ve tüm yaşamları boyunca bunu çekerler. Alerjinin genetik olduğu da biliniyor. Alerjik bünyelilerin genellikle iki ya da daha çok alerjileri vardır. Örneğin, egzama ve astım birlikte görülür.
Alerjiye Karşı Ne Yapmalı?
Alerji yapan nedenlerden uzak durmakla meseleye bir çözüm getirilebilirse de kişi çoğunlukla neye karşı alerjisi olduğunu bilmediği için bu da kolay bir yol değildir. Örneğin, kabuklu deniz hayvanlarına, polenlere, hayvan postuna ya da penisiline karşı alerjisi olup olmadığını anlamak o kadar kolay değildir. Eğer bir alerjen tespit edilirse kişiyi buna karşı duyarsız kılmak bir seri enjeksiyonlarla mümkün olur. Zarar veren madde artan dozlarda kişiye verilir. Doktora danışmadan önlem almak doğru değildir. Doktor gerekli tetkikleri yapacak ve kişinin nelere karşı alerjisi olduğunu bir takım testler uygulayarak anlayacaktır. Buna göre de alerji yapan maddelerden uzak durmamızı ve alerjik gıdaları ya hiç tüketmemizi veya az tüketmemizi isteyebilir. Özellikle saman nezlesi (alerjik rinit) tedavisi için sürekli antihistaminik ilaçlar kullanmamız gerebilir.
Aramalar: alerji nedir? alerji ne demektir?