Aşı mikroplara karşı vücudu nasıl korur öğrenelim...
Aşı, kişilerin bazı hastalıklara karşı bağışık olmalarını sağlayan bir yöntemdir. Kişi örneğin, kızamık gibi bir hastalığa yakalandığı zaman vücut antikorlar üreterek kızamık mikrobunu yener ve hastalıktan kalktıktan sonra bir kez daha kızamık mikrobuna rastlasa da o kişide kızamık görülmez, çünkü artık bağışıktır. Buna doğal bağışıklık diyoruz.
Bir de yapay bağışıklık vardır ki, aşıyla, o hastalığa yakalanmadan bağışık olma durumu yaratılır. Aşı bağışıklığı sürekli (aktif) ya da (pasif) olabilir. Pasif bağışıklığa en iyi örnek yeni doğmuş bebeğe anne karnındayken annesinin kanından geçen antikorlardır. Bebeği bazı hastalıklara karşı bağışık kılar. Sonraki yaşamında bebeğin bazı hastalıklara karşı geçici bağışıklığı sağlanmak isteniyorsa aşılatmak yoluna gidilmelidir. Bu aşıların sağladığı bağışıklık altı aydır. Aktif, yani kalıcı bir bağışıklık isteniyorsa, doktor o mikrobun ölü ve zararsız örneklerinden hazırlanmış bir aşıyı bebeğe tatbik edecektir. Vücut bu mikroplara karşı antikorlar üretecek, bebek o hastalığa yakalanmadan ona karşı bağışıklık kazanacaktır. Sadece bazen hafif bir ateş görülebilir ama bu da zararsızdır. Bu tür aşılamayla çiçek hastalığına kesin bir çözüm getirilebilmiştir.
Şimdi bazı başka tür hastalıklar için de aynı tarzda bir aşılama sistemi geliştirilmiştir.
Bazen de bakterilerin neden olduğu toksinlerin yarattığı hastalıklara karşı aşı bakterilerden değil o toksinlerden üretilir.
Çocuğunuz doğduktan sonra doktorunuza giderek hangi aşıları ne zaman yaptıracağınızı öğrenebilirsiniz.
Aramalar: aşı olmak, aşı olan bebekte ateş olması, bebeğimin aşıdan sonra ateşi çıktı