Balkabağı insan sağlığı açısından yüksek faydaları bulunan bitkiler arasındadır. Ancak tüketimi oldukça sınırlı olan bal kabağının tatlısı ve pastası yapılmaktadır. Çorbası ve yemeği de yapılsa da az bilinen veya sofralarda pek yer verilmeyen yemeklerdir.
Bununla birlikte balkabağının faydalarından en üst düzeyde yararlanabilmek için, bitkinin çorbası veya yemeği tüketilmelidir. Şekerle karışan her bitkinin yararlı etkileri ya en az düzeye iner ya da tamamen yokolur.
Bal kabağı kolesterolün dengelenmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, yaşlanma etkilerini geciktirmesi, göz sağlığına yardımcı olması, zararlı ultraviyole yani güneş ışığı etkilerinin giderilmesi, sindirim sisteminin çalışmasını sağlayan etkiler, cilt ve kalp sağlığına olumlu etkiler gibi birçok olumlu yararlar sağlamaktadır.
Yüksek tansiyon hastalarında tansiyon dengeleyici etkiler gösteren potasyum ve özellikle kemik erimesinde kemikleri güçlendirici etkiler gösteren çinko bal kabağında yüksek oranda bulunmaktadır.