28 Şubat 2014 Cuma

Hamilelikte Uyku Sorunu

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelikte Yaşanan Uyku Sorunları

Hamile bayanlardan en fazla gelen şikayetlerden biri olan uyku problemleri, gebeliğin dönemine bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Gebeliğin ilk dönemi olarak ele alınan ilk üç aylık dönemde aşırı uykulu olma hali ve sürekli uyuma isteği ön plana çıkmaktayken, gebeliğin son dönemlerinde ise uykusuzluk, sık uyanmalar ve yeterince uyunmasına karşılık yorgun bir şekilde uyanmalar daha ön plana geçmektedir.
hamilelikte uyku sorunu, gebelikte uyku problemi
Hamilelikte uyku sorununa neden olan en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan mide muhteviyatının ağza ve yemek borusuna ulaşmasıdır. Rahimin bu bölgedeki kapakçığa uyguladığı baskı sonucunda ortaya çıkmaktadır ve bu durum anne adayının uykusunun sık bir şekilde bölünmesine de sebep olur. Aynı şekilde gebelik sırasında yaşanmakta olan hormonal artışın ve yanı sıra gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak rahimin idrar kesesini sıkıştırması sonucu, sık idrar boşaltımı sorunu, geceleri uykunun çok sık bölünmesine yol açan bir diğer önemli nedendir.

Gebelikte en sık karşılaşan rahatsızlıklardan biri olan huzursuz bacak sendromu ve kilo artışına bağlı olarak ortaya çıkan horlamalar ve buna bağlı olarak ortaya çıkabilen nefes durmaları da uykunun sık bölünmesinin diğer nedenleri arasındadır.

Gebeliklerde sol yan yatış pozisyonunun bebeğin en sağlıklı şekilde beslenebilmesinin yanı sıra anne adayının en rahat yatış pozisyonu yapılan araştırmalarla belgelenmiştir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerine göre aşırı uyku halinin görüldüğü ilk üç aylık dönemde anne adaylarının bu pozisyonda yatmaya kendilerini alıştırmaları uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

İlgili aramalar: hamilelikte uyku sorunu neden olur? gebelikte uykusuzluğun nedenleri nelerdir?