Aşermek Ne Demektir?
Gebelikler sırasında görülen aşerme, herhangi bir içecek veya yiyecek gibi bir besin maddesinin zamansız ve abartılı şekilde istenmesi aşerme olarak bilinmektedir. Genellikle gebeliğin ilk 3 ayında yoğun olarak görülen aşerme 5. Aya kadar devam ederken, bu aydan sonra kaybolma eğilimi göstermektedir.
Tıbbi açıdan netleşmiş bir durum olmayan aşerme konusunda ki en güçlü yorum, vücudun ani şekilde bazı maddelere ihtiyaç duyduğu ve yoğun şekilde istediği yönündedir. Örneğin bir gebenin tatlı aşermesinin sebebi olarak, anne adayının o andaki kalori ihtiyacına karşılık geldiği varsayılır. Anne adayının tuza aşermesi, gebelik sırasında artan kan volümünün, sodyum oranını düşürmesine bağlı olarak ortaya çıkan, sodyum ihtiyacı doğrultusunda tuzlu yiyeceklere karşı bir aşerme gerçekleşir. Buna göre keroten eksikliği sırasında şeftali, c vitamini eksikliği sırasında meyveye aşerme sıklıkla görülen aşerme vakalarıdır.
Mantık dahilinde olan her türlü aşerme sırasında anne adayları aşerdikleri besinleri yiyebilirler, bununla birlikte aşermenin bazı besin maddelerinde yoğunlaşması ve tekrar etmesi durumunda kilo yapıcı etkiler ortaya koyarlar. Örneğin sürekli dondurma aşerilmesi durumunda, vücudun şekere karşı bir ihtiyacı olduğu varsayılmalı ve sürekli dondurma yerine kuru kayısı, kuru üzüm gibi yerine geçebilecek şekerli ürünler tercih edilmelidir.
Aşermenin tatlı, tuzlu ve ekşi gibi yiyecekleri aşermesi sonucunda, bu maddelerin bulunduğu yiyeceklerin sıklıkla tüketilmesi annenin sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir, bu nedenle daha sağlıklı ancak aynı maddeleri içeren besinlerin tercih edilmesi öncelikli olmalıdır.