16 Mart 2014 Pazar

Botoks Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Sponsorlu Bağlantılar:

Botoks nasıl bir maddedir?

Botoks, gıdalarda üreyen ve onların bozulmasına sebep olan bir bakteri türü olan "Clostridium Botulinum" un zehirli atıklarından elde edilen ilaç türevi bir maddedir.

Botoks zehirli bir maddeyse öldürücü bir etkisi var mıdır?

Tıpta bir çok hayvansal zehir ilaç yapımında kullanılmaktadır. Burada dozaj önemlidir. Botoksun elde edilmesinde kullanılan zehirli madde defalarca sulandırıldığı için bir tehlike teşkil etmez. Yıllardır kullanılmakta olduğu da göz önünde bulundurulduğunda ortada tereddüt edecek herhangi bir durum yoktur.

Botoks vücudu nasıl etkiler?

Botoks zehiri sinir-kas geçitinde asetilkolin (ACH) salınımını durdurur ve bu geçitteki geçişi engeller. Sinirler beyinden gelen komutları kaslara iletemez. Böylelikle botoks uygulamasıyla istenilen bölgedeki kas felç edilir ve yaptığı etki yok olur.
botoks hakkında bilgi, botoxla ilgili kısa bilgi
Botoks ne için yapılır?

Cilt kırışıklıkları için (özellikle yüz bölgesinde), koltuk altındaki terlemelere karşı, kaşları yükseltmek için, göz kapağı açıklığı artırmak için, çenedeki portakal kabuğu görünümü için, migren, gerilim tipi baş ağrısı ve benzer baş ağrılarının tedavisinde, şaşılık, kellik, vajinusmus gibi giderek kendisine çok fazla uygulama alanı bulmaktadır.

Botoks kalıcı mıdır?

Botoks, uygulamadan sonraki 1-2 gün içinde etkisini göstermeye başlar. Bir hafta ila 10 gün içerisinde de ütüleme ya da düzeleştirme etkisi dediğimiz en üst seviye etkiye ulaşır. İlk botoks uygulamasından sonraki etki 4 ila 6 ay arasında sürer. Devam niteliğindeki botokslarda etki 9 aya kadar sürebilir.

Botoksun etkisi geçince ciltte sarma meydana gelir mi?

Botoksun etkisi geçse bile sarkma olmaz. Aksine daha gergin bir cilt yapısı oluşur.

Botoks nasıl yapılır?

Botoks yapılırken sadece istenilen bölgede etkisini durdurmak istenilen kaslara uygulanmalıdır. Bu sebeple kas anatomisini iyi bilen kişiler tarafından uygulanmalıdır. Uygulama yerlerinin doğru seçimi, giriş açısı, iğnenin kalınlığı, verilecek doz, maddenin sulandırma(seyreltme) oranı, enjektörün kalınlığı, enjeksiyonun hızı ve enjeksiyon sonrası basınç, verilecek kas egzersizleri, soğuk uygulamalar ve masaj, dikkat edilmesi gereken pozisyon ve hareketler gibi konularda çok iyi bilgi sahibi olan tecrübeli doktorlar tarafından uygulanmalıdır.

Botoksun yan etkileri var mıdır?

Botoksun en çok rastladığımız yan etki uygulamadan sonra uygulamanın yapıldığı bölgede ağrı, morluk ve şişlik olmasıdır. Göz kapağında düşüklük ve kaş asimetrisi diğer sık rastlanılan bir yan etkidir ve genellikle uygulamanın yanlış yapılması sonucu ortaya çıkmaktadır.

Botoks yaptırdım fakat etkisi olmadı diyorsanız..

- Uygulamada kullanılan madde doğru dozda kullanılmamıştır ya da fazla seyreltilmiştir.

- Çin ya da diğer uzakdoğu ülkelerinden ucuz olduğu için satın alınan botoks maddeleri kullanılmıştır. Bunlarda üzerlerinde yazdığından daha düşük dozda botoks maddesi bulunmaktadır. Bu da aslında düşük dozdan ötürü bir etkileşme yapmaz.

- Yanlış kas grubuna uygulama yapılmıştır. Bu durum genellikle doktor olmayan ya da kas anatomisini bilmeyen kişilere yaptırılan botoks uygulamalarında rastlanır.

- Botoksun muhafazasında soğuk zincir kırılmıştır. Botoks maddesi soğuk kalmalıdır. Taşınma sırasında ya da başka bir sebeple botoks gerekli soğuklukta muhafaza edilmezse molekülleri dağılarak bozulur.

- Uzun süre bekletilmiştir. Botoks maddesi kullanılmaya başlarken bir önceki hastadan kalan madde varsa kullanılabilir fakat belli bir sürenin üzerinde beklemişse yapısı bozulduğu için uygulansa dahi işe yaramayacaktır.

- Botoksa karşı vücudun direnç göstermesi. Nadiren görülen bir durumdur. Botoks maddesi bildiğimiz üzere bir bakterinin ürettiği toksinden elde edilir. Vücudumuz bu maddeye savaş açar ve ona uygun antikoru üretirse bir daha botoks uygulatamazsınız. Çünkü botoks maddesini vücudunuz öldürecektir. Bu durumda başka doktorlarda şansınızı denemeye çalışmayın. Aksi halde paranız boşa gidecektir.

Botoks fiyatları neden farklılık gösteriyor?

Altının gramı bütün yurtta nasıl aynıysa, botoksun gramı da bütün yurtta aynıdır. Yine altından yapılan ürünlerin işçiliği nasıl değişiyorsa botoksu da uygulayan hekimin tecrübesine, popülaritesine, yaptığı için sonuçlarına göre fiyatları değişebilir. Botoks maddesi gram bazında altından daha pahalı bir maddedir. Uygulama fiyatının bir alt sınırı vardır ve bu fiyatın altına düşülemez. Bu fiyatın altına düşen yerlere itibar etmemeniz gerekir. Kimse size altının gramı 100 tl iken 70 tl'den vermez. Bu da ona benzer. Üstüne bir de hekimin emeği eklenecektir. Hekim olmayan kişilere ucuz fiyatlarla botoks yaptırmaya kalkmayınız. Aksi halde hemen paranız boşa gider hem de sağlığınız tehlikeye girebilir.